Poštovani
Imam sledeći problem.Prilikom kontrole krvne slike po prvi put sam uzimao rezultate za jetru.Doktorka,znajuci da 3 godine pijem Biol 5mg i Prlindu 5mg,za hipertenziju preporučila mi je da proverim transaminaze.Pre mesec dana rezultat je bio:AST 80 ALT 120.Uradio sam pregled srca i ultrazvuk jetre gde je nalaz uredan(min.masna jetra).Ponovio rezultate posle 3 dana i AST 61,ALT 113.Uradio analizu na hepatit i nalaz negativan.Sada,posle mesec dana AST 48,ALT 98(popio kutiju biljnog preparata reliv).Šta mi preporučujete?Doktorka opšte prakse mi preporučuje zamenu lekova za hipertenziju.Da li moram ići na neke dalje analize ili jednostavno dapromenim terapiju i ponovim analize.Da napomenem ,da nikad nisam pio alkohol,brže se zamaram,nemam nikakve bolove,nemam šecernu bolest ali na poslednjem nalazu,holesterol je bio povisen na 6,4.Ranije nije prelazio 5.U nadi da ćete mo odgovoriti
DRUGARSKI POZDRAV
Povećane transaminaze
Re: Povećane transaminaze
bisoprolol i ramipril su dva odlicna leka, koja se, prakticno, najbolje podnose u njihovim klasama lekova (beta-blokator, tj. ACE-inhibitor) medjutim, vama nisu propisani originalni lekovi nego kopije domacih farmaceutskih kuca koje u svakom slucaju nemaju isti sastav (ostale, prateće supstance) - tako da je moguće da vi reagujete na te druge komponente lekova jer su reakcije na aktivne principe ovih lekova veoma rekte! dakle, prva solucija bi bila da kopije zamenite originalnim lekovima, a to su CONCOR (umesto biola) i TRITACE (umesto prilinde) u istim dozama.
ukoliko ne dodje do normalizacije enzima - trebalo bi empirijski zameniti prvo ramipril (jer su reakcije na njega cesce nego na bisoprolol) i to lekom iz grupe sartana.
ako se ni tada ne normalizuju enzimi - bisoprolol treba zameniti nebivololom.
takodje, ne bi bilo na odmet da uradite testove na virusne hepatitise...
ukoliko ne dodje do normalizacije enzima - trebalo bi empirijski zameniti prvo ramipril (jer su reakcije na njega cesce nego na bisoprolol) i to lekom iz grupe sartana.
ako se ni tada ne normalizuju enzimi - bisoprolol treba zameniti nebivololom.
takodje, ne bi bilo na odmet da uradite testove na virusne hepatitise...
Moj YouTube kanal, na kome cu odgovarati na Vasa pitanja:
https://www.youtube.com/channel/UCofiOK ... Yrbtw/feed
Facebook: https://www.facebook.com/Internet-dokto ... 066561672/
https://www.youtube.com/channel/UCofiOK ... Yrbtw/feed
Facebook: https://www.facebook.com/Internet-dokto ... 066561672/
Postovani doktore.
Zahvaljujem se na detaljnom i odličnom odgovoru.
Uradiću po Vašem savetu.Test na hepatitis C je negativan.
S' POŠTOVANJEM
Nikola
Zahvaljujem se na detaljnom i odličnom odgovoru.
Uradiću po Vašem savetu.Test na hepatitis C je negativan.
S' POŠTOVANJEM
Nikola
-
- Stalni član
- Pridružio se: Sre Jan 14, 2009 10:14 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Zamilila bih dr da mi odgovori na pitanje:
Kako je moguce oboriti transaminaze cije su vrednosti 2500 i 4500 i pri tome je osoba pozitivna na hepatitis B? Da li je moguce iskoreniti ovaj virus iz organizma?
Kako je moguce oboriti transaminaze cije su vrednosti 2500 i 4500 i pri tome je osoba pozitivna na hepatitis B? Da li je moguce iskoreniti ovaj virus iz organizma?
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Mar 16, 2015 5:20 pm
Postovani, imam par pitanja u vezi ove teme,odnosno par nedoumica pa bih vas molio za savet a evo o cemu se radi.
Pre 2 i po meseca pozlilo mi je i konstatovali su mi lekari da bolujem od mononukleoze i sve je to da sada uredno praceno i kontrolisano.Ja se osecam jako dobro skoro dva meseca medjutim lekari su mi rekli da treba da mirujem zbog uvecane slezine i povecanih transaminazi jetre. Konacno mi se slezina vratila u normalu ali su transaminaze ostale blago uvecane.
e sada mene zanima:
1. da li ce se one vratiti u granicama normale, mislim na AST i ALT vrednosti ili ce ostati uvek uvecane?
2. Sta da koristim od prirodnih lekova da bi se vratile u normalu ako je to moguce?
3. Sada dok su mi blago uvecane, da li smem da budem izlozen nesto jacim fizickim naporima, konkretno bavim se sportom pa me zanima da li bi mogao da dzogiram i da se vratim u staru formu ili moram da sacekam da se sve to smir!'''???
Hvala unapred...samo mi molim odgovorite na pitanja,jako sam zbunjen i mnogo bi mi znacili vasi saveti...
Pre 2 i po meseca pozlilo mi je i konstatovali su mi lekari da bolujem od mononukleoze i sve je to da sada uredno praceno i kontrolisano.Ja se osecam jako dobro skoro dva meseca medjutim lekari su mi rekli da treba da mirujem zbog uvecane slezine i povecanih transaminazi jetre. Konacno mi se slezina vratila u normalu ali su transaminaze ostale blago uvecane.
e sada mene zanima:
1. da li ce se one vratiti u granicama normale, mislim na AST i ALT vrednosti ili ce ostati uvek uvecane?
2. Sta da koristim od prirodnih lekova da bi se vratile u normalu ako je to moguce?
3. Sada dok su mi blago uvecane, da li smem da budem izlozen nesto jacim fizickim naporima, konkretno bavim se sportom pa me zanima da li bi mogao da dzogiram i da se vratim u staru formu ili moram da sacekam da se sve to smir!'''???
Hvala unapred...samo mi molim odgovorite na pitanja,jako sam zbunjen i mnogo bi mi znacili vasi saveti...