Osjecaj pulsiranja

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
samir825
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 21, 2011 9:54 am

Osjecaj pulsiranja

Post od samir825 »

Zdravo ljudi,
prije godinu dana mislio sam da je priča sa paničnim i sa anksioznošću završena, godinu dana nisam imao panični napad, osjećao sam ja anksioznost ali se dalo trpiti. Onda odjednom, potpuno nespremnog me spucao panični zaglavio sam u hitnoj i evo već dvije sedmice ne mogu da dođem sebi. Ponovo sam krenuo kod psihologa ali mi nisu dali terapiju kažu da je to prolazna faza, proljeće, promjena vremena i da ću opet biti onaj stari.
Ja evo po cijele dane sjedim kući, osluškujem srce, mjerim pritisak (po 10-15 puta dnevno), i samo mislim na to. Ono što me najviše brine jeste osjećaj kucanja srca u prsima, vratu, ušima, potiljku pa čak i jagodicama prstiju, bukvalno po cijelom tijelu. Idem redovno kod kardiologa, EKG uvijek uredan, holter EKG upućuje na somatske tegobe dok je srce zdravo, ultrazvuk srca uredan, pritisak kod kardiologa 110/70, color dopler krvnih žila vrata uredno, kardiolog kaže da mi je srce fenomalno, ali ja sam čitao da srce ne treba da čujemo kako radi i ako ga čujemo da to upućuje na aritmije i nepravilan rad srca. Umirem od straha, svaki dan po 2-3 panična zbog toga dobijem, loše spavam, ne mogu da zaspim jer čujem srce :(

Kakva su vaša iskustva s tim? Šta mislite jel to stvarno ukazuje na srčanu bolest? Jel to možda zbog povišenog pritiska(i ako mi je pritisak 130/80 gotovo stalno) ili šta?

Ubija me to što se taman uspijem malo opustiti i onda samo u prsima čujem tup, tup, tup i strah počinje, bukvalno sjedim normalno i mjerim puls, jer osjetim svaki svoj otkucaj, također kada normalno sjedim na majici mogu primjetiti kako mi srce kuca, majica se pomjera. Moram reći da mi je puls pri tome sasvim normalan 60-70 u minuti, ali ja kao da imam kantu umjesto srca i to nije povremeno nego konstantno, jedino kada hodam ili nešto radim ne čujem ga, jesam li sjeo ili legao odmah čujem(ne čujem nego osjetim) kako mi srce kuca, kao da srce grebe pomalo od prsa dok kuca pa ga ja osjetim.

Šta raditi i kako ovo zaboraviti ne obraćati pažnju na to. Unaprijed vam hvala :)
"Mržnja škodi zdravlju."
"Plakala sam što nisam imala cipele, dok nisam videla čoveka koji nije imao nogu."
Helen Keler
Korisnikov avatar
tanja68
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 18, 2008 5:05 pm

Re: Osjecaj pulsiranja

Post od tanja68 »

Nema to nikakve veze sa srcem, ono je kod tebe u odlicnom stanju a i pritisak. Problem je u anksioznosti. Cim malo skrenes paznju sa toga pulsiranje ne osecas. Probaj da odagnas misli sa toga na bilo koji nacin, radi nesto, citaj, setaj...
Nemoj da meris pritisak svaki cas, ni najtezi srcani bolesnici ga ne mere toliko nema potrebe.
Anksioznost se leci kod psihijatra sa lekovima ili bez ali nista tu nema nikakvu svrhu ako ti sam sa sobom ne rascistis. Zapitaj se kakav ti je zivot u poslednje vreme od kako te ponovo "uhvatilo"? Sedenje u kuci i merenje pulsa i pritiska nije nikakav zivot a zasto?
Imas dva puta,da zivis tako "kao pas" ili da se otrgnes strahu od smrti i nastavis kao covek.
Veruj mi, sve sam to prosla i znam kako ti je. Resenje je samo jedno i tvoj je izbor. Probaj, meni je uspelo i odavno evo vec godinama sam ok :)
cinkler
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jun 26, 2012 8:11 am

Re: Osjecaj pulsiranja

Post od cinkler »

Samire, poslao sam Vam privatnu poruku (pp).

Pozdrav!

Cinkler
Odgovori