Povišen THS

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Mikla
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 24, 2006 7:43 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Povišen THS

Post od Mikla »

Ja imam povišen THS, a T4 je u normali. T3 mi nisu radili. Zanima me kakve su negativne posledice povišenog THS-a, i zbog čega do toga dolazi.
drM
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 5:34 pm

Post od drM »

Mislim da ste napravili lapsus calami, u pitanju je TSH, a ne THS :)
TSH je tireostimulirajući hormon i on se luči u hipofizi i daje signal štitnoj žlezdi da stvara T3 i T4 hormone. Kad su T3 i T4 sniženi po principu negativne povratne sprege, a na ovom principu ova žlezda radi, povećava se stvaranje TSH.
Kada je TSH u krvi visok to znači da štitna žlezda ne radi dobro. Kada je TSH visok, a T4 normalan postoji sumnja na hipotireozu, koja se nekad označava kao subklinička hipotireoza iako pacijenti imaju neke simptome koji ukazuju na hipotireozu.

Da li se žalite na nešto? Da li imate neke simptome tipa suve kože i kose, umora, dobijanja na težini, nepodnošenja hladnoće, smanjenog znojenja, opstipacije, edema oko očiju, usporenosti? Da li imate povišen holesterol, trigliceride?
Odgovori