angina pektoris?

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
marija023
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 02, 2015 1:35 pm

angina pektoris?

Post od marija023 »

Dobar dan,
Imam 18 godina i zensko sam.
Prije 4 mjeseca sam dozivjela jako stezanje u cijelim prsima koje se prosirilo i na ledja. To je bilo popraceno strahom, kratkim dahom, vrtoglavicom i nesvjesticom koja je trajala svega sekundu ili dvije. Bol je bila snazna, a trajala je 5-10 minuta i smirila se nakon sto sam legla. Kad mi se bol pojavila bila sam u sjedecem polozaju, na picu s prijateljicama u kaficu. Kad je bol prestala bilo je kao da se nista nije dogodilo. Sutra dan, navecer osjecala sam slabost u cijelom tijelu kao kad imam temperaturu. Od tada cesto imam ubrzan rad srca iz cista mira, npr dok obuvam cipele ili dok pricam. To je popraceno neugodnim osjecajem u podrucju prsa, ne mogu udahnuti do kraja, a nakon toga sam jako umorna. Puls mi je uvijek od 90-110, najveci izmjeren 130, u mirovanju prije spavanja 80-90. Isla sam na EKG kod dr opce medicine kada je sve s otkucajima bilo u redu, ritmicno, ali je puls bio 119. Dijagnosticirana mi je blaga hipotireoza. U 5 mjeseci udebljala sam se 9 kila. Osjecam se lose i umorno. Od prije 2-3 mjeseca svaki put kad udem u supermarket ili nesto slicno (velike trgovine s puno svjetla i boja) dode mi jako lose, budem troma i povraca mi se. Zanima me trebam li sumnjati na anginu pektoris? Takoder, jucer sam napipala bolnu tocku tocno na sredini prsa koja se cini kao krvna zila koja je otekla. Takoder,pusac sam.
P.S. Cekam svoj prvi pregled kod kardiologa i UZV stitnjace, ali me pocinje biti strah jer mi je sve losije. Hvala
Marshall994
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 10, 2015 5:04 pm

Re: angina pektoris?

Post od Marshall994 »

S' postovanjem

Pretpostavljam da nemate anginu pektoris, karakteristican bol za anginu pektoris jeste ta stenokardija, bol koji se javlja iza grudne kosti ( sternuma ) u vidu stezanja,pecenja, i kod stabilne angine pektoris prolazi sam od sebe nakon par minuta . S' obzirom da ste vi bili u stanju mirovanja kada se bol javio, znaci da bol nije isprovociran fizickom aktivnoscu, jer se taj bol javlja usled kratkotrajne ishemije srcanog misica, odnosno nedostatka kiseonika, zbog smanjenog protoka krvi kroz koronarne krvne sudove, znaci pojava tog bola u stanju mirovanja je karakteristicnija za nestabilnu anginu pektoris sto je ozbiljna stvar a vi ste izuzetno mladi za tako nesto i 99% da nemate anginu pektoris . Srcana frekvenca jeste malo ubrzana, ali to moze biti od mnogo stvari, stres, umor, nedostatak kalijuma, poremecena funkcija stitne zlezde ( koju ste naveli da imate ) . U toj dobi u kojoj se vi nalazite, neretko je da se bilo kakva stezanja u grudima i grudnom kosu, probadajuci bolovi, javljaju zbog razvijanja kostano-zglobnog sistema . Javite sta je rekao kardiolog . Simptomi umora i malaksalosti su karakteristicni za hipotireozu, smanjena funkcija stitne zlezde usporava ceo metabolizam i zato ste se i ugojili, vrlo verovatno . Anginu pektoris nemate sigurno, ostalo vam ne mogu tvrditi na osnovu jednog ekg-a, da bi se dokazao neki poremecaj srcane funkcija, potreban je holter ekg, eho, stres eho, ergometrija, laboratorija . Radio sam na odeljenju kardiologije jedan malo duzi period pa vam pricam sa gledista zdravstvenog radnika . :)
Odgovori