Postovani,
imam 29 godina.... Radila sam kolonoskopiju i gastroskopiju pre 3 meseca. Crevo mi je malo ispravljeno, i receno da je vtlo nisko da sam verovatno tako i rodjena. Prethodno imala sam hake bolove, bukvalno da nisam mogla hodati, bolovi u dnu stomala, ispod oba rebra i mucnine pracene povremenim povracanjem..... To je trajale tri meseca, dok 10 dana ja bukvalno nisam mogla kretati, krcanje creva povremeno dijareja , povremeno zatvor.... Svi snimci stomaka, stolica, urin bili su ok.... Kolonoskopijom mi je receno IBS I gastritis, posle kolonoskopije sve je prestalo, lekove koje su mi dali nisam pila dugo, jer sam bila posle svega ianemicna i pila zeljezo.... Tri meseca sve je bilo ok, fok do pre tri dana nije krenulo sa mucninama, i bolovima u stomaku zbog kojih se jedva krecem, pojacano krcanje creva, stolica redje....Svesna sam da je stres glavni faktor svemu, jer se nervira zs sve, a i posso koji sam ovavljala 4 god je dobrim delom kljucni faktor.... Da li ja trebam raditi opet kolonoskopiju, da li je normalno da se ne mogu kretati od bolova?
IBS
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Jul 25, 2014 10:52 pm
Re: IBS
Pozdrav! Preporučujem ti da pročitaš ovo ako razumeš engeski:annherzeg napisao:Postovani,
imam 29 godina.... Radila sam kolonoskopiju i gastroskopiju pre 3 meseca. Crevo mi je malo ispravljeno, i receno da je vtlo nisko da sam verovatno tako i rodjena. Prethodno imala sam hake bolove, bukvalno da nisam mogla hodati, bolovi u dnu stomala, ispod oba rebra i mucnine pracene povremenim povracanjem..... To je trajale tri meseca, dok 10 dana ja bukvalno nisam mogla kretati, krcanje creva povremeno dijareja , povremeno zatvor.... Svi snimci stomaka, stolica, urin bili su ok.... Kolonoskopijom mi je receno IBS I gastritis, posle kolonoskopije sve je prestalo, lekove koje su mi dali nisam pila dugo, jer sam bila posle svega ianemicna i pila zeljezo.... Tri meseca sve je bilo ok, fok do pre tri dana nije krenulo sa mucninama, i bolovima u stomaku zbog kojih se jedva krecem, pojacano krcanje creva, stolica redje....Svesna sam da je stres glavni faktor svemu, jer se nervira zs sve, a i posso koji sam ovavljala 4 god je dobrim delom kljucni faktor.... Da li ja trebam raditi opet kolonoskopiju, da li je normalno da se ne mogu kretati od bolova?
http://en.wikipedia.org/wiki/Small_inte ... overgrowth
Posebno je zanimljiv ovaj deo:
http://en.wikipedia.org/wiki/Small_inte ... l_syndrome
Dakle, smatra se da je SIBO (prenamnožene bakterije u tankom crevu) jedan od ključnih uzročnika IBS-a (iritabilnog kolona), mada većina lekara ni kod nas, a ni u svetu ne dijagnostifikuje i ne leči tu bolest.
Ja takođe imam postavljenu dijagnozu IBS, ali mi je tu dijagnozu postavo jedan bzvz, nezainteresovani gastroenterolog, iako ja uopšte nemam bolove u stomaku, nemam ni konstipaciju ni dijareju, tako da se moje tegobe baš nimalo ne podudaraju sa tzv. Rome III kriterijumima za dijagnostifikovanje IBS-a; imam samo krčanje u crevima, gasove i kašastu stolicu jednom do dva puta dnevno (najčešće samo jednom dnevno); zato sam bio sam i kod drugog i kod trećeg gastroenterologa, ovaj drugi me šalje na kolonoskopiju koju treba da obavim uskoro, a ovaj treći mi je rekao da će kasnije da me pošalje da uradim vodonični izdisajni test kojim se inače dijagnostifikuje SIBO - prenamnožene bakterije u tankom crevu.
Preporučujem ti da uradiš test na prisustvo gljivice kandide u crevu, tj. u stolici, to rade sve laboratorije i taj test košta svega 300 dinara, uradi to 3 puta; kandida se inače leči antikandida dijetom (ta dijeta podrazumeva redukovan unos šećera i svega ostalog što "hrani" kandidu), lekovima antimikoticima koji se zovu Nistatin i Diflukan, može i uljem divljeg origana.