IBS

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
annherzeg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 28, 2015 7:32 pm

IBS

Post od annherzeg »

Postovani,
imam 29 godina.... Radila sam kolonoskopiju i gastroskopiju pre 3 meseca. Crevo mi je malo ispravljeno, i receno da je vtlo nisko da sam verovatno tako i rodjena. Prethodno imala sam hake bolove, bukvalno da nisam mogla hodati, bolovi u dnu stomala, ispod oba rebra i mucnine pracene povremenim povracanjem..... To je trajale tri meseca, dok 10 dana ja bukvalno nisam mogla kretati, krcanje creva povremeno dijareja , povremeno zatvor.... Svi snimci stomaka, stolica, urin bili su ok.... Kolonoskopijom mi je receno IBS I gastritis, posle kolonoskopije sve je prestalo, lekove koje su mi dali nisam pila dugo, jer sam bila posle svega ianemicna i pila zeljezo.... Tri meseca sve je bilo ok, fok do pre tri dana nije krenulo sa mucninama, i bolovima u stomaku zbog kojih se jedva krecem, pojacano krcanje creva, stolica redje....Svesna sam da je stres glavni faktor svemu, jer se nervira zs sve, a i posso koji sam ovavljala 4 god je dobrim delom kljucni faktor.... Da li ja trebam raditi opet kolonoskopiju, da li je normalno da se ne mogu kretati od bolova?
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
Kontakt:

Re: IBS

Post od aaaca »

Неправилна исхрана, мршавост, недовољно воде, кандида у цревима.
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Dea »

Kakav je CRP?
Navuhodonosor
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jul 25, 2014 10:52 pm

Post od Navuhodonosor »

annherzeg napisao:Postovani,
imam 29 godina.... Radila sam kolonoskopiju i gastroskopiju pre 3 meseca. Crevo mi je malo ispravljeno, i receno da je vtlo nisko da sam verovatno tako i rodjena. Prethodno imala sam hake bolove, bukvalno da nisam mogla hodati, bolovi u dnu stomala, ispod oba rebra i mucnine pracene povremenim povracanjem..... To je trajale tri meseca, dok 10 dana ja bukvalno nisam mogla kretati, krcanje creva povremeno dijareja , povremeno zatvor.... Svi snimci stomaka, stolica, urin bili su ok.... Kolonoskopijom mi je receno IBS I gastritis, posle kolonoskopije sve je prestalo, lekove koje su mi dali nisam pila dugo, jer sam bila posle svega ianemicna i pila zeljezo.... Tri meseca sve je bilo ok, fok do pre tri dana nije krenulo sa mucninama, i bolovima u stomaku zbog kojih se jedva krecem, pojacano krcanje creva, stolica redje....Svesna sam da je stres glavni faktor svemu, jer se nervira zs sve, a i posso koji sam ovavljala 4 god je dobrim delom kljucni faktor.... Da li ja trebam raditi opet kolonoskopiju, da li je normalno da se ne mogu kretati od bolova?
Pozdrav! Preporučujem ti da pročitaš ovo ako razumeš engeski:
http://en.wikipedia.org/wiki/Small_inte ... overgrowth
Posebno je zanimljiv ovaj deo:
http://en.wikipedia.org/wiki/Small_inte ... l_syndrome
Dakle, smatra se da je SIBO (prenamnožene bakterije u tankom crevu) jedan od ključnih uzročnika IBS-a (iritabilnog kolona), mada većina lekara ni kod nas, a ni u svetu ne dijagnostifikuje i ne leči tu bolest.
Ja takođe imam postavljenu dijagnozu IBS, ali mi je tu dijagnozu postavo jedan bzvz, nezainteresovani gastroenterolog, iako ja uopšte nemam bolove u stomaku, nemam ni konstipaciju ni dijareju, tako da se moje tegobe baš nimalo ne podudaraju sa tzv. Rome III kriterijumima za dijagnostifikovanje IBS-a; imam samo krčanje u crevima, gasove i kašastu stolicu jednom do dva puta dnevno (najčešće samo jednom dnevno); zato sam bio sam i kod drugog i kod trećeg gastroenterologa, ovaj drugi me šalje na kolonoskopiju koju treba da obavim uskoro, a ovaj treći mi je rekao da će kasnije da me pošalje da uradim vodonični izdisajni test kojim se inače dijagnostifikuje SIBO - prenamnožene bakterije u tankom crevu.

Preporučujem ti da uradiš test na prisustvo gljivice kandide u crevu, tj. u stolici, to rade sve laboratorije i taj test košta svega 300 dinara, uradi to 3 puta; kandida se inače leči antikandida dijetom (ta dijeta podrazumeva redukovan unos šećera i svega ostalog što "hrani" kandidu), lekovima antimikoticima koji se zovu Nistatin i Diflukan, može i uljem divljeg origana. :)
Odgovori