Gasovi u stomaki

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
marijawolf
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Dec 06, 2014 4:33 pm

Gasovi u stomaki

Post od marijawolf »

Dobar dan pre svega.

Imam 23 godine.
Moj problem su izuzetno pojacani gasovi u stomaku. Imam ih konstantno, u velikim kolicinama. Nakon sto ih ispraznim, stomak splasne na kratko i osecam se puno lakse. Najizrazeniji su u toku noci i ujutru. Nekad se desi da ne mogu da izbacim gasove i da me stomak stravicno boli. Pre 11 godina sam imala operaciju slepog creva, i od tada pocinju moje nocne more - ucestali zatvor, tvrda stolica. Sada ishranom regulisem ritam praznjenja creva, ali zadnjih par meseci od gasova nemam mira. Ponekad se desi da stucam/podrigujem, ali ne toliko cesto.

Hranim se uredno i relativno zdravo. Jedino sto znam da mi ne prija je mleko, vino, smoki i kokice i to ne jedem. Cak ne stavljam ni mleko u kafu. Jedem sporo i pazim koje namirnice kombinujem. Pijem veliku kolcinu tecnosti, ali i kafe.

Imala sam godinama nakon toga problema sa kandidom, ali to svakako cesto kontrolisem i znam da je pod kontrolom.

Ponekad imam sluz u stolici (kada se previse naprezem)
Ponekad imam potrebu da ispraznim creva, ali kao da feces stane negde kod analnog otvora i ne moze dalje. Tada je po pravilu stolica izuzetno tvrda.

Pre dve godine su zbog slicnih smetnji sumnjali na Kron, ali su sumnje odbacene.

Antibiotike nikad ne koristim, lecim se prirodno.

Pijem kontraceptivne pilule, krecem se dosta.

U zadnje vreme sam se malo ugojila, 55kg na 165cm, ali bukvalno je sve u stomaku. Ponekad izgledam kao trudnica i izuzetno mi je neugodno. Kod svakog veceg fizickog napora, meni se javljaju gasovi. Jedino prva dva dana menstruacije, zbog pojacanog praznjenja, stomak malo splasne.

Imate li neki savet za mene? Kome da se obratim, na koje analize da se pripremim? Da li se za pocetak mogu koristiti nekim preparatima koji se kupuju bez recepta?

Unapred hvala i izvinite na duzini posta.
Boris Strunjaš
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Dec 07, 2014 11:43 am

Re: Gasovi u stomaki

Post od Boris Strunjaš »

Pozdrav. Odmah na pocetku da kazem da nisam doktor, ali sto se tice prehrane tu ponesto i znam. I ja ponekad imam slicnih problema sa gasovima, ali ja imam reflux. Za dvije nedelje cu definitivno znati koji, kad budem uradio ph metriju. Ja sam radio kolonoskopiju i gastroskopiju jer sam mislio da imam kronovu bolest. Kasnije sam utvrdio da je povremen proliv posledica neceg drugog, moja stolica je kad ne uzimam nikakve lijekove za kiselinu malo tvrdja. Meni se javljaju problemi sa podrigivanjem i zgaravicom ako zeludac ne odradi posao kako treba ili ako jedan dan nemam stolicu.
Ti si navela koju hranu izbjegavas, jer ti stvara probleme, ali nisi navela koliko puta dnevno jedes, sta najvise jedes, sta podrazumjevas pod sredjenom prehranom, koliko popijes vode dnevno itd, da li uzimas probiotike, digestivne enzime itd? Za redovno praznjenje je neophodno da svaki dan imas isti broj obroka koje konzumiras svaki dan u istom vremenskom periodu, da unosis obroke koji obiluju vlaknima, da pijes dosta vode, minimum dva litra, a po mogucnosti i tri, i to mlake jer ona mnogo bolje rjesava problem zatvora. zatim neophodno je da radis neke vjezbe, po mogucnosti aerobne, trcanje, biciklo ili steper, ali najbolje bi bilo brzo hodanje sat vremena dnevno. Navela si visinu, tezinu i godine, tako da nije tesko izracunati tvoj BMR i TDEE i napraviti prehranu. Stres je jos jedan faktor koga treba minimizovati. Hrana i setanje su osnov za smanjenje stresa. Ima jos mnogo sredstava kojima se stres moze smanjiti, kao sto su medtitacija( postoji i pravoslavna meditacija, za ljude koji su hriscanske vjeroispovjesti, to mnogi ne znaju), psihoterapeuti ozbiljni i skolovani itd. Moj ti je savjet prije svega da odes kod nekog gastroenterologa koji ce te saslusati, da vidis sa njim da li treba da odradis pregled citavog digestivnog trakta, odnosno gastroskopiju, pasazu( za tanko crijevo postoji i bolja dijagnostika, kao sto su endoskopske kapsule , mr enteroskopija) i kolonoskopiju. Ako se ne utvrdi nista, odnosno ako je funkcionalni problem, moras promjeniti zivotne navike, prije svega ishranu, spavanje, stres itd. Imala si kandidu, pa pretpostavljam da znas nesto o ishrani, to jest da ishrana se mijenja za citav zivot, a ne na par dana ili nedelja. Pod normalnom ishranom na Balkanu se podrazumjeva sve sto treba maksimalno izbjegavati. Opusti se i polako rjesavaj problem, mic po mic, i ne ocekuj da cete porodica razumjeti, to je normalno, vecina misli kao i uvijek ma to nije nista preuvelicavas. Konvencionalna medicina je broj jedan, sa ukljucivanjem alternativne tamo gdje ona ima smisla, prije svega edukovanje po pitanju ishrane, jer doktori nemaju vremena da se bave dijetama, a i ne uce na fakultetu nista o hrani, mada ja i ne ocekujem od njih da sve znaju kao neki koji zele da im doktori rijese sve probleme. To je zbog neznanja o trenutnoj ogranicenosti medicine, kao sto rece nas neuronaucnik Milos Babic, medecina je otkrila 10 % ljudskog tijela, a vremenom ce sve vise i vise, jer nauka je mlada i ne stoji. Neke bolesti su skoro u potpunosti izljecive, neke nisu, ali to je i normalno, ne treba za to kriviti ljekare, njima je takodje tesko da rade u ovim propalim zemljama. Oprosti ako sam sve nabacao.
vasa
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jul 12, 2005 1:46 pm

Post od vasa »

Ja bih se pridruzio misljenju da treba izbegavati stres ili ako ga vec imas konstantno--obavezno promeni nesto u zivotu, kafu ne moras ostaviti ali smanjiti, obavezno, kretanje i sto vise kretanja.STRPLJENJA i jos strpljenja i kako kaze prethodnik--korak po korak ce sve krenuti na bolje.Naravno,ispitaj svakako sve sto mozes ali ne panici.
Srecno
Navuhodonosor
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jul 25, 2014 10:52 pm

Post od Navuhodonosor »

Možda imaš IBS (iritabilni kolon) ili SIBO (prenamnožene bankerije u tankom crevu):
http://www.doktor.rs/forum/gastroentero ... 47916.html
Odgovori