Priraslice i uvecana leva pretkomora

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Srđan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 09, 2015 7:22 pm

Priraslice i uvecana leva pretkomora

Post od Srđan »

Dobar dan i postovanje. Imam 29 godina. Muskarac. Stvar je ovakva. Unazad 5 meseci imam konstantne bolove u grudima pri odredjenim pokretima, savijanjima, izvijanjima, ispravljanjima, kao da mi se pojavila kost koju do sad nisam imao i kad se isteglim grudi mi krckaju. A tu su i bolovi u predelu srca, zaboli pa pusti, ponekad deset sekundi do minut, dva. 1- 15 puta dnevno. Kad legnem desava se da mi se trzne ruka ili noga ili kao da osetim neki unutrasnji trzaj, i to me rasani, pa se nekad i sa nesanicom imam posla. Cesto osetim igranje zivca na bilo kom delu tela. Nikakav bol nista samo zivac kad zaigra. Imao sam 3 prehlade za kratko vreme i umorniji sam nego inace.
Pre 3 godine sam imao aritmiju koja me je prosla (tadasnji ultrazvuk u potpunosti uredan). Kao klinac sam cesto imao bronhitise. Rekreativno se bavim sportom: trcanje, bicikla, plivanje, sklekovi, planinarenje. Pusim 11 godina ali sam cvrsto resen da prekinem sa tom nikotinskom drogom.

Snimao sam pluca, sve je ok. Krvna slika, sve na mestu. Krvni pritisak 120/80, 115/75, 110/70...uvek u granicama normale. Puls 70-75 otkucaja.

Bio sam na ultrazvuku i moji rezultati su sledeci:

Aorta odg. sirine tankih zidova u korenu 2,8m (pre 3god 2,7), ascedentna aorta 27,5cm (moguce greska u kucanju), aortna valvula trolisna, tankih veluma, odgovarajuce separacije u sistoli i koaptacije u dijastoli.

Profil protoka. Vmax 0,59 m/s (pre 3 god 0,9) gradijent pritiska 14mmHG.

Leva pretkomora dimenzije 3,3cm (pre 3 god 2,69)
Mitralni kuspsi tanki,prednji duzi,odgovarajuce pokretljivosti
Transmitrlni protok uredan... Vmax 0,88/0,96 m/s (0,78/0,94m/s)

Leva komora dimenzije 4,75-2,8cm (pre 3 god 4,6-1,8) debljine zidova 0,7cm(pre 3g 0,4), ocuvane sistolne funkcije, bez ispada u kinetici tokom pregleda.

VS debljine 0,75m/(pre 3g 0,6) i kinetike.

Desne srcane supljine DK-/2,3m (pre 3g 1,7)

Profil protoka kroz TU Vmax 070 m/s
Profil protoka kroz i PU-Vmax 0,80m/s uredni. SPDK 21mmHG

EF 77% FS 41%
Perikard parcijalno deblji sa pl "perolrtdfnim" athezijama (pre 3g manje pl perikardne athezije).

Eto to je to. E sad terapija: Koenzim Q10 2x1, Brufen 400 1x1, Ciprocinal 500 2x1. Mirovanje mesec dana. Kontrola po potrebi. Kaze prelezao sam neki virus "na nogama". Da mirujem, bez ikakvih treniranja, skitanja po kafanama, mir mir i samo mir. He he. Neka u meni vlada mir! Valjda je to htela da kaze. Ta stvar sa NEtreniranjem ce tesko da mi padne ali sta je tu je.

Salu na stranu, ja sam laik po svim ovim pitanjima i potrebno mi je da znam koliko su te priraslice opasne i kakve probleme mogu da naprave? A po nalazima vidim i da mi se srce uvecalo a posebno leva strana. Koliko je to opasno i sta to uopste treba da znaci, kako da shvatim celokupnu ovu situaciju, i kako te promene mogu da se odraze na moje zdravlje i kvalitet zivota?

Pozdrav veliki!
Korisnikov avatar
_david_
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Sep 19, 2012 5:40 pm

Re: Priraslice i uvecana leva pretkomora

Post od _david_ »

Kralju za sve postoji resenje, hrani se zdravo, izbegavaj stres i radi vezbe ako smes i mozes... i bices zdrav ko herkules :)

Ako cemo realno, bolesti srca do pre 150,200 godina uopste nisu bila poznata na nasim podrucijama, jer su ljudi na selima vodili generalno zdrav zivot, kako su se doselili u vece gradove, gde su imali da kupe, cigare , pice, rafinisani prozvodi itd. , oboljevali su... Ako pogledamo prirodnu realno, ti nikada recimo zirafu neces naci u prirodi da je obolea od srca , hoces ako bi ga pripitomis i ako bude ziveo tvojim stopama

Slusaj batice, zdrava hrana, ne nerivrati se i vezbe :)
Korisnikov avatar
_david_
Aktivan član
Aktivan član

Post od _david_ »

@edit

*hoces ako bi je pripitomio i ako bude zivela tvojim stopama
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
Kontakt:

Post od aaaca »

Животиње са срчаним проблемима врло брзо буду ухваћене и поједене.
Korisnikov avatar
_david_
Aktivan član
Aktivan član

Post od _david_ »

aaaca napisao:Животиње са срчаним проблемима врло брзо буду ухваћене и поједене.

Sranja se desavaju, mogu biti urodjene.. shit happens, ali da obole od hrane u prirodi, to jos nisam video :)
Korisnikov avatar
_david_
Aktivan član
Aktivan član

Post od _david_ »

Jedina zivotinja koja je imuna na sve bolesti, ukljucujuci i karcinom to je ajkula
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aaaca »

То што нешто није виђено, не значи да не постоји.

Ако ништа друго, дивље животиње су пуне разних паразита. Осим тога, животиње не живе толико дуго да би стигле да се разболе од хране.

Прича о ајкули је обичан маркетинг.

А што се тиче почетног питања, прираслице могу да буду опасне или само болне, зависно где су се јавиле. Проширење срца обично значи да га је захватила нека упала и то може да се заврши слабљењем срчаног мишића, што на крају може да има неповратну последицу.
Korisnikov avatar
_david_
Aktivan član
Aktivan član

Post od _david_ »

aaaca napisao:То што нешто није виђено, не значи да не постоји.

Ако ништа друго, дивље животиње су пуне разних паразита. Осим тога, животиње не живе толико дуго да би стигле да се разболе од хране.

Прича о ајкули је обичан маркетинг.

А што се тиче почетног питања, прираслице могу да буду опасне или само болне, зависно где су се јавиле. Проширење срца обично значи да га је захватила нека упала и то може да се заврши слабљењем срчаног мишића, што на крају може да има неповратну последицу.
Au matori , isprao ti mozak ovaj google . Hehe
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aaaca »

Питање је коме је испрао. :lol:
Srđan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 09, 2015 7:22 pm

Post od Srđan »

Ja sam mislio da ću dobiti neki malo stručniji komentar na zadatu temu ali dobro. Hvala u svakom slučaju.
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aaaca »

Srđan napisao:Ja sam mislio da ću dobiti neki malo stručniji komentar na zadatu temu ali dobro. Hvala u svakom slučaju.
:lol: Ипак је ово само форум.

Него, провери коксаки и лајмску болест. За њих знам да могу да изазову проблеме са срцем.
Odgovori