Simptomi: Pritisak u prsima (tačno u sredini prsa), ne mogu da udahnem duboko, nesvjestica, hladne i plave ruke, preskakanje srca, često zijevanje i borba za zrak, osjećaj pulsiranja u svim djelovima tijela (u vratu, jagodice prstiju itd.), jak i tvrd puls, ogroman strah od srčanog udara (najradije bi spavao u hitnoj).
Krvni pritisak: 130-140/80-90
Puls: 60-80 u mirovanju, često osjetim respiratornu arimtiju (pri udahu brži, pri izdahu sporiji puls).
EKG: Uradio sam 30-tak EKG-ova na svakom sinusna tahikardija, ali evo nalaz kardiologa na osnovu jednog EKG-a :sinus, 106/min,desna os,mali q u D2,d3 i aVF, uredna progresija R u prekordiju, nema smetnji u repolarizaciji.
UZ srca: Dimenzije srčanih šupljina:
Uredne dimenzije svih srčanih šupljina, uredne dimenzije aorte u vidljivom ascedentnom dijelu.
Debljina srčanih zidova uredna.
Bez intrakavitanih masa, septumi intaktni.
Očuvana sistolna funckja LV sa EF 70% (Simpson), bez regionalne abnormalnosti u gibanju.
Dijastolna funkcija srca:uredna.
Mitralna valvula:
Morfološki prisutan prolaps prednjeg mitralnog kuspisa do 8,5 mm i funkcionalno neznatna regurgitacija.
Pulmonalna valvula:
Morfološki i funkcionalno uredna.
Aortna valvula:
Trolisna, morfološki i finkcionalno uredna.
Perikard:
hiperehogen, bez patološke separacije perikardnih listova.
(tu mi je nađen prolaps mitralis, nisu mi dali nikakvu terapiju)
Hormonalni nalaz:
Hormonski eutireoidan.
Specifična medikamentozna terapija za štitnjaču nije potrebna.
Holter EKG:
Analiza EKG je trajala 23h i 39 min, ukupno je analizirano 108 002 QRS komplexa. Max f srčanog rada je 154/min, prosječna je 75/min, minimalna f je 48/min.
Osnovni ritam je sinusni, povremene sinusne tahikardije vezane su uglavnom za fizičko opterećenje. Promjene u repolarizaciji u smislu podignute J-tačke se mogu smatrati distoničnim, u sklopu simpatotonije.
U toku sna preovladava barikarija uz povremene SVES. Povremena sinusna aritmija, a u pojedinim epizodama se ne vidi P-val što upućuje da je mogući nodalni ritam. nema okreta osi, niti ventikularne ektopične aktivnosti. Nisu zabilježene signifikantne pauze u srčanom radu.
Imam 22 godine, do sada sam promijenio brdo internista i kardiologa, svi kažu ubrzano ti lupa srce, ali ne primjetimo neke veće abnormalnosti. 3 puta sam bio u hitnoj, gdje sam samo dobio inekcije za smirenje.
Trenutno pijem samo Propanolol 40mg, i to su mi dali samo da očuvaju funkciju srca, odnosno da moja anksioznost ne bi naštetila srcu.
Nedavno sam ove nalaze pokazao jednom doktoru, on je rekao da bi ipak trebao biti zabrinut, i da bi ovi nalazi mogli ukazivati na neke abnormalnosti i probleme sa srcem. Od tada nisam sav svoj, 24 sata živim u strahu od srčanog udara, samo ga iščekujem, te vas molim da malo pogledate nalaze i ako ima neko stručan da kaže na sonovu mojih simptoma, da li je to baš tako, ili sve ovo dolazi iz moje glave.
Unaprijed hvala