prolaps mitralne valvule

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
MALA SUZI
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 03, 2011 2:57 pm

prolaps mitralne valvule

Post od MALA SUZI »

Imam 21god i prolaps mitralne valvule od svoje 9 godine zivota,zanima me da li bi mogla da koristim oralne kontraceptivne pilule,jer kazu da kod kardioloskih problema ne smeju da se uzimaju...unapred hvala
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Re: prolaps mitralne valvule

Post od drbgd »

mozete da koristite, vi imate anatomsku varijaciju na srcu, a ne "kardioloske probleme".

usput da napomenem da kondom koji je jednostavniji za upotrebu, stiti i od polno prenosivih bolesti, i od trudnoce, a kontraceptivna pilula samo od trudnoce
Bounty
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 27, 2014 5:57 pm

Re: prolaps mitralne valvule

Post od Bounty »

Tema je starija ali nadam se da ce neko videti moje pitanje.
Pre vise od 10 godina (sada mi je 26, 61kg, 177cm) mi je na rutinskom pregledu ustanovljen sum na srcu, nikada nikakvih tegoba niti problema nisam imala, nisam pusac i redovno se bavim sportom. Poslednji kontrolni eho pregled (na koje idem u razmaku od 1-2 godine) je bio pre oko godinu dana. Klinicki nalaz: ritam srca pravilan, tonvi jasni, diskretan sistolni sum 2/6. TA 115/75 mmHg.Eho nalaz: Situs solitus. venske drenaze normalne, leva pretkomora normalnih dimenzija, precnika 26mm. Na ias-u se preikazuje istanjenje u srednjem delu, povremeno se ima utisak defekta, a povremeno se vidi i jako tanka membrana koja ga prekriva. Kolor dopler ehokardiografski se prikazuje laminaran protok, ali takav nalaz moze da bude i artefakt. A-V sklad. Mitralna valvula na anulusu precnika 29mm, trikuspidna valvula precnika 33mm. Prednji listic MV je lako elogiran pracen tragom regurgitacije. IVS ocuvanog integriteta. LEva komora normalnih dimenzija i kontraktilnosti. V-A sklad. Aorta trivelarna, normalne morfologije i brzine protoka. Desna grana plucne arterije precnika 17mm. Zakljucak: dysmorphio v. mitralis cum regurgitatio thrivialis, suspektna interatrijalna komunikacija. Nema znakova sigurnih organiskih oboljenja srca, sum na srcu je funkcionalne prirode. Opisana morfologija MV je bez klinickog znacaja i deo je konstitucije pacijenta. Opisani defekt na interatrijalnom septumu najvise odgovara za artefakt. Pacijent sposoban za normalan zivot i sve aktivnosti.
Moje pitanje je da li ovakvo stanje sprecava koriscenje kontraceptivnih tableta?
Po ovom prethodnom odgovoru bih rekla ne, ali nisam doktor.
Hvala
Odgovori