Zgrusnjavanje krvi i aritmija
Zgrusnjavanje krvi i aritmija
Moj otac ima 57 godina i radio je nalaze po kojima mu je utvrdjeno da mu je krv gusca i vrednost je bila 1,16.Dali su mu da pije tablete sinkum i to po cetvrtinu.Posle 7 dana je radio ponovo nalaz i sad mu je jos gusca 1,07.Inace mu je ustanovljena aritmija pre mesec dana a ranije nije imao.Mozete li mi reci koliko je to opasno i sta ciniti??On inace pije i tablete za visok pritisak i secer,a ima samo 1 bubreg.Hvala vam unapred
Re: Zgrusnjavanje krvi i aritmija
Vrlo je bitno da se nalaz INR poveca, sto znaci da su mu na kontroli sigurno i povecali dozu sinkuma. Njega mora da pije svakodnevno i po semi koju mu odredi hematolog. Postoji jedan period u pocetku koji je uhodavanje i tada se rade cesce kontrole INR-a da bi se videlo kako organizam reaguje na lek i da bi se kontrolisala doza leka. On je sigurno dobio jedan beli kartoncic u koji je upisano kako i po kojoj semi pije lek i taj kartoncic treba uvek da nosi sa sobom i pokaze ga svakom lekaru kod koga ide nevezano za hematologa.
To nije nista strasno i dobro je sto je otkriveno sve na vreme a sa terapijom, koju ponavljam mora obavezno da pije svaki dan, sve ce se dovesti u red.Malo ce cesce ici kod hematologa dok se to sve ne sredi ali kad dodje do nekog nivoa INR-a od 3 - 4 i kontrole ce biti redje.
To nije nista strasno i dobro je sto je otkriveno sve na vreme a sa terapijom, koju ponavljam mora obavezno da pije svaki dan, sve ce se dovesti u red.Malo ce cesce ici kod hematologa dok se to sve ne sredi ali kad dodje do nekog nivoa INR-a od 3 - 4 i kontrole ce biti redje.
Povecali su mu dozu sinkuma i treba za nekoliko dana da opet radi testiranje.Mozete li mi reci koliko je opasno da ima tu vrednost INR a neko duze vreme?Da li postoji neki test da se vidi da nije vec nastao neki ugrusak jer sam procitao da sinkum ne razbija vec nastale ugruske??Jako sam zabrinut jer i deda mi je umro od mozdanog udara..Bojim se da mozda ima i genetike tu.Hvala unapred jos jednom!
Vrednost INR kada se ustali tj nađe odgovarajuća doza i ritam uzimanja može da se drži doživotno. Samo po potrebi na primer pred neku hiruršku intervenciju treba po dogovoru sa doktorom napraviti malu pauzu pred intervenciju po šemi koju će odrediti.