Potrebno mi je misljenje strucnog lica,pokusacu da budem sto kraci i da mi ako je moguce neko odgovori na par pitanja.
Usled stresa imao sam problem brzog zamaranja i nedostatka daha te sam preko porodicnog otisao do kardiologa koji mi je radio ergotest koji nisam izdrzao,te poslao na kliniku smatrajuci da sam zacepljen,na klinici su mi ugradili 3 stenta.nalaz ide ovako
RIA suzena tandem lezijom 90-95% OM1 suzena proksimalno 75%.desna koronarna arterija suzena proksimalno-medijalno 30-40% distalno okludirana 100% prikazuje se a preko autokolaterala.Ur na PCI RIA u proksimalnu RIA ugradjeni stentovi uz minimalan overlap,potom uradjena PCI OM1direkt tehnikom implantiran stent krajnji rezultat optimalan.TIMI 3 protok u RIA i RCx u narednom aktu planirati PCI CTO ACD.
radjen je i eho kasnije sa nalazom:
ekg sinusni ritam lei qs u d3 i avf i negativni t talas na d3 i avf i aplatiran na d2
ehokardiografski se registruje lijeva komora urednih dimenzija sa inicijalnom hypertrofijom i fibrozom i ocuvanom sistolnom funkcijom.
EF:63% IVS 12mm, LVDD 48mm
dopplereehokardiografski se registruje uredan protok nad svim uscima uz minornu reg.nad mitralnim liscem.
lijevi atrij granicne velicine
desnostrane srcane supljine uredne
te drugi eho u drugoj klinici:
aorta svijetlih zidova,normalnog dijametra u korijenu 38mm,ocuvane searacije AoV trolisna kompetentna,lijeva predkomora normalnih dimenzija 39mm bez stranih masa u njoj.Lijeva komora normalnih dimenzija EDD 50mm,ESD 33mm ocuvane sistolne funkcije oko 60% bez segmentnih ispada u kinetic.Mitralna valvula lako fibrinozno izmjenjen uz MR1-2 i transmitralni profi
l proka u vidu poremecaj relaksacije LK.Desna komora normalnih dimenzija uz TR1+ i kompetenu PV bez slobodne tecnosti.VCI normalnog dijametra u korijenu
posle 6 mjeseci radio sam ergotest koji sam prosao te sam jos jednom otisao na koronarografiju da pokusam uraditi PCI CTO ACD.U toku koronarografije malo me je bolilo i doktor mi je rekao da bi on ostavio tako i ne bi nista dirao jer ne bi dobio protok nista bolji nego sto vec imam.nalaz koji me zanima da mi neko protumaci je sad ovaj posle pokusaja PCI CTO ACT
glavno stablo je normalnog odstupa ,pravca i lumena,grana se na RIA i RCx
RIA:u proksimalnom segmentu se vide ranije implantirani stentovi bez instent restenoze,ispod odvajanja dijagonalne grane RIA suzena oko 30% u daljem toku (mediodistalno) bez suzenja,preko septalnih grana daje dobro razvijene kolaterale za ACD.
RCX: Normalnog odstupa i pravca,bez znacajnih suzenja,nastavlja se u jaku OM granu koja je bez suzenja,odmah po odstupu u OM grani vizualizira ranije implantirani stent bez instent restenoze.
RCA:Normalnog odstupa i pravca,u duzem proksimalnom segmentu suzena 30-40%.U medijalnom segmentu okludirana (100%).okluzivni segment je dug oko 5 cm.preko ventrikularne gran dobro pune PL i PD.
nije mi ugradjen stent.
moja pitanja su:
1.da li sam ja imao infrakt posto nisam osetio nikad nikakav bol osim gusenja,
nisam imao nekih posebnih smetnji prije intervencije osim stresa te sam gubio dah i imao bol u donjoj vilici vise kao trnjenje
2.posle ugradnje 3 stenta osecao sam se dobro a onda je pocelo tipa gusenje bol u grudima koji se moze da podnosi kao da je neko pijesak stavio na grudi ali kontantan bol je poceo da utice na koncentraciju i na posao.isao sam na pretrage ekg ali kazu mi da je to psiha.koliko je to tacno
3.u zadnje vrijeme sam ok polako me prolazi i panika ali izgleda da imam erektivni poremecaj te me zanima posto je vrlo vjerovatno zasnovan na psiho bazi koliko je stetna za mene upotreba sampona ili sl preparata i smijem li uopste to koristiti.
4.na osnovu ovih mojih nalaza sta mi vi preporucujete tj.koliko je moje
stanje bilo opasno jer su mi rekli dosao si u 5 do 12 i koliko je opasno sada i na sta da obratim paznju te koliko su mi intervencije pomogle.
5.cime mogu da se bavim i da li sam ja u principu zdrav covjek ili bas bas moram da pazim na sve moguce
hvala
radjeni stentovi par pitanja i nalazi
Re: radjeni stentovi par pitanja i nalazi
6.napominjem da cijelo vrijeme imam simptome kao da mi fali vazduha tipa 5 puta pokusavam da udahnem fali mi vazduha ali tek 5 ti put prokinem i tako stalno,kao da mi se dijafragma podigla i sl.da li je to od toga ili od psihe,narodu izgledam kao da zijevam a ja jednostavno nemam vazduha
hvala
hvala