Ekstrasistole

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Nashud
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Avg 31, 2014 11:26 pm

Ekstrasistole

Post od Nashud »

Pozdrav,

Imam 21 godinu, visok 172, težak 82 (sve mi ide u stomak :D)
Pre oko 2 nedelje počeo sam da osećam preskakanje srca, isključivo kada se penjem uzbrdo, živim već 3 godine na velikoj uzbrdici, treba mi 10min penjanja da bih stigao do zgrade, i to mi je nekako postala svakodnevnica. Imam i kondiciju, često se vraćam iz grada peške, oko 1h45min mi treba.
Ne osećam nikakve tegobe sem tih preskakanja od kojih se zaista uplašim (otac mi je umro pre 3 godine od aritmije u 50oj godini, majka pije lekove za aritmiju i pritisak, baba umrla od šloga), i pogoršavaju se iz dana u dan, možda i zato što konstantno mislim o tome i krene baš jako da mi kuca srce kada osetim prvi preskok. Sada mi preskače i dok kucam ovo, preskakalo mi je dok sam šetao na ravnom, dok sam išao prodavnicom, itd.
Bio sam na kardiološkom pregledu pre nekoliko dana, ultrazvuk srca savršen, uhvatio mi je 2-3 preskoka jer imam prirodan strah od lekara i ubrzano je krenulo da mi radi srce, ali je srce vizuelno potpuno zdravo, EKG uredan, holter pritiska "relativno" uredan (pritisak mi je konstantan, oko 140/80, takav mi je oduvek, već 10 godina), i sutra idem na postavljanje holtera EKG.
I jako bitna stvar, krvna slika savršena, analize savršene sem LDL koji je 6,9 - već sam krenuo sa rigoroznom dijetom i svakodnevnom šetnjom (prilikom koje sve češće osećam preskakanja)
Pušač sam već oko godinu i po dana, alkohol uzimam povremeno, jednom u mesec-dva-tri. Sportom se ne bavim nikako, ni rekreativno, jedina rekreacija mi je šetnja koja može trajati i 1-2-3h. Trenirao sam košarku od 7. do 15. godine aktivno (imao "sportski" šum koji mi na poslednjem pregledu nije dijagnostikovan)

Zanima me, mogu li ta preskakanja biti od LDL? Mogu li biti od stresa ili anksioznosti, pošto mi je poslednjih nekoliko godina izuzetno stresno (otac umro, baba me razbaštinila za stan koji je trebalo da nasledim, obnavljao godinu na faksu, opšte nezadovoljstvo životom)?

Mislim da sam sve bitne stavke naveo, hvala unapred na odgovorima, preskakanja su mi sve češća i sve me više brinu i svakim preskakanjem ja se još više uplašim.
Korisnikov avatar
Manifest
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Avg 31, 2014 10:54 pm

Re: Ekstrasistole

Post od Manifest »

Ćao, osim ovih analiza što si uradio kardiolozi obično upute i na nalaz hormona tiroidne žlezde (T3 i FT4, to možeš i kod privatnika da uradiš za otprilike 1000 din).

Ako su ti sve analize dobre, vrlo je moguće da se radi o anksioznosti (ili anksiozno-depresivnom stanju) pa će te uputiti na psihijatra koji će ti prepisati lekove koji će ti pomoći. Inače kod anksioznosti je poznato da kada se pojave simptomi (tremor, lupanje srca, preskakanje...) anksiozan čovek se uplaši i pojačava simptome još više. Ako te upute na psihijatra, najbolje da ne odlažeš i odmah započneš trapiju, jer anksioznost može da se pogoršava.
Nashud
Novi član
Novi član

Post od Nashud »

Ispravka, holesterol mi je 6.9, a LDL 4.53, izgubih se u brojkama.

Kod privatnog kardiologa sam bio, debelo platio, rađen mi je i ultrazvuk štitne uz srce. Što se tiče krvne analize, nije rađena na štitnu, samo šećer, holesterol, bubrezi, i komplet krvna slika. Sutra idem na 24h holter EKG.

Ja lično verujem da sam prilično anksiozan, imam npr. strah od lekara, i čim mi je krenuo ultrazvuk, krenula su i preskakanja. Kada mi je meren pritisak, meni je odmah krenuo ubrzan puls. Tako da poremećaj i jeste iz glave možda. Buni me jedino što preskakanje imam prilikom fizičke aktivnosti a i kada razmišljam o preskakanju i lekaru. Prvo da odradim EKG i nastavim sa dijetom i fizičkim aktivnostima, pa ako ne pomogne, pravac psihijatar.
Korisnikov avatar
Manifest
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Avg 31, 2014 10:54 pm

Post od Manifest »

Pa ne znam zašto ti nisu radili analize hormona štitne žlezde, pitaj doktora kad budeš u prilici. Moguće da imaš neku tahikardiju, pa će ti dati propranolol.
ALAMUNJA
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 23, 2014 7:01 pm

Post od ALAMUNJA »

Nashud postovanje.Ukom gradu si posetio privatnog kardiologa i koja je cena Uz srca, EKG-a...Pozdrav
Nashud
Novi član
Novi član

Post od Nashud »

Evo da uputim buduće "preskakače" i svakoga ko čita ovo. :D

Danas sam završio kod kardiologa, EKG holter je pronašao oko 100 preskakanja za 24h što je, po kardiologu, toliko zanemarljiv broj da ne treba niko više ni da misli o tome. Problem je što ja to osetim, zatim usledi panika, što dovede do još preskoka. Rekao mi je da promenim životni stil (bolja ishrana, spavanje, rekreativno bavljenje sportom) pošto mi je trenutni režim života katastrofalan. I zaista sam od tada mnogo mirniji i mnogo manje preskoka imam.

ALAMUNJA, u Beogradu sam bio kod privatnika, ukupna cena (EKG, ultrazvuk i pregled kardiologa, holter pritiska, holter EKG) je oko 16 hiljada dinara.
Odgovori