Last December napisao:
Sto se tice mog slucaja, evo, sve vise i vise se siri taj tupi bol u jedinicama, i mislim da cu uskoro morati nesto da uradim.
Naime, sugestija je bila ta da pomjerim donje zube prema unutra, pomocu fiksnog aparata, ali ima jedan mali problem. Moram da izvadim donju desnu 4-icu, jer nema mjesta za pomjeranje, a ako izvadim ostaje mi povelika rupa koju trojka nece nadomjestiti kad se vrati nazad. Da li postoji mogucnost da se na to mjesto nakon vadjenja cetvorke ubaci odmah nekakav implantat manje sirine da zatvori taj prostor, znaci otprilike upola manje sirine nego cetvorka.
pozdrav
Last December,vadjenje donje cetvorke se i preporucuje upravo iz razloga nedostatka mesta za ortodontsko pomeranje donjih zuba unazad.U tom cilju,preporucuje se ne vadjenje samo jedne,vec obe donje cetvorke,kako bi se donji prednji zubi adekvatno pomerili unazad.Ovo adekvatno,znaci,da se ne bi izgubila simetrija i podudarnost sredina gornjeg i donjeg zubnog luka prilikom pomeranja zuba unazad.
Ne znam da li imas bocne zube,iza cetvorki,ali ako ih imas,oni ce se vremenom pomeriti unapred,jer postoji takozvana mezijalizacija bocnih zuba-tendencija da se zubi uvek krecu prema srednjoj liniji,odnosno,napred,sto bi i zatvorilo taj prostor.
Cak i ako ostanu vidljivi slobodni prostori,u sta sumnjam,jer svi preterano zagledajuci svoje zube vidimo i ono sto drugi nikad nisu kod nas ni primetili,njihovo popunjavanje nekim "zubicima" velicine polovine cetvorke bilo bi sasvim neestetski,i bioloski neopravdano.
Ja sam u principu pristalica "bioloskog" pristupa u lecenju usta i zuba,sto bi znacilo u ovom konkretnom slucaju, da je na kraju i bolje imati svoje,zdrave i funkcionalne zube,u normalnom odnosu,nego odmah pribeci zatvaranju "slobodnog" prostora-to bi podrazumevalo ili brusenje zdravih zuba za protetsko zbrinjavanje malih nesavrsenosti,protiv cega sam principijelno,ili hirurska ugradnja implantata,koja je i poprilicno skupa,a i ima svoj rok trajanja,koji moze biti od nekoliko desetina godina,do perakutnog,ili ti "odmah" odbacivanja implantata.Zato su danas indikacije za implantate sasvim definisane,i tacno odredjene.
Ali ako nemas jos neke bocne zube,situacija ce biti drugacija,jer to nisi koliko mi se cini naveo/navela.
Zato pisi,i sve najbolje.