Profilaksa bakterijskog endokarditisa
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Okt 06, 2013 3:12 pm
Profilaksa bakterijskog endokarditisa
Postovani, imam pitanje za vas u vezi za prolapsom i profilaksom bakterijskog endokarditisa. ovo je moja dijagnoza i izvestaj sa ultrazvuka: Situs solitus. Venske drenaze normalne. LA 25mm. IAS ocuvanog integriteta. A - V sklad. Mitralna valvula lako elongiranog prednjeg kuspisa bez prolabiranja uz postojanje trivijalne regurgitacije. IVS ocuvanog integriteta. Leva komora normalnih dimenzija i kontraktilnosti ( LVD 53mm, LVS 32mm, FS 0,4, ZZ 8mm). V - A sklad. Aorta bivelarna sa vertikalnom komisurom ii desnim rapheom, na anulusu precnika 24mm normalne brzine protoka. na aortnoj valvuli se registruje regurgitacioni protok semikvantifikovan + 1 - 1,5/4. Aortni luk levi bez anomalija. aorta ascendens 32mm. Protok u descedentnoj aorti laminaran, pulsnog karaktera uz holodijastolni retrogradni protok malih brzina. A. pulmonalis na korenu precnika 24 mm, normalne morfologije i brzine protoka. Zakljucak : aorta bivelaris cum regurtatio gr +1-1,5/4. Blaga displazija mitralne valvule je bez hemodinamskog znacaja. Terapiju nemam, niti bilo kakvih organicenja. treba da operisem zub i izvadim jos dva istog dana, da li mislite da je profilaksa od 2 grama amoksicilina sat vremena pre intervencije dovoljna da bi sprecila bakt. endokarditis i da li je potrebno da pijem antibiotike sve dok ne skinem konce?
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Avg 09, 2014 12:12 am
Re: Profilaksa bakterijskog endokarditisa
Postovani
interesuje me da li color dopler moze da ukaze na srcanu insuficijenciju ?Naime,imam otok u desnom stopalu koji se proteze i duz spoljasnjeg misica potkoljeniceI.Imam otok vec godinu dana i uradila sam niz analiza od reumatoloskih ,ct snima,rendgenskih nekoliko ,imunoloskih nalaza -hormoni stitaste zlijezede,anti tijela, reuma faktora prilicno bolne EMNG ,nalaza krvi i urina,ali svi nalazi su uredni i u granicama referentnih vrijednosti,a ja i dalje imam otok.Dakle,u pitanju je samo desna noga,otok “seta” pretpostavljam u zavisnosti od polozaja noge,najmanji je u lezecem,a cini mi se najveci u sedentarnom polozaju,bol nemam.Radila sam dopler 2x u ovih godinu dana,nalaz je bio uredan,bez znaka venske insuficijencije ili tromba i urednog nalaza trbusne aorte.Nalaz preko slusalica, kod reumatologa, je na plucima i srcu bio uredan.Molim Vas,da li na osnovu recenog ima potrebe da uradim ekg srca ili nesto slicno i da li je ovo uopste jedan od simpotma srcanog oboljenja?Krvni pritisak mi je pretezno nizak do normalnog .
Unaprijed zahvalna
interesuje me da li color dopler moze da ukaze na srcanu insuficijenciju ?Naime,imam otok u desnom stopalu koji se proteze i duz spoljasnjeg misica potkoljeniceI.Imam otok vec godinu dana i uradila sam niz analiza od reumatoloskih ,ct snima,rendgenskih nekoliko ,imunoloskih nalaza -hormoni stitaste zlijezede,anti tijela, reuma faktora prilicno bolne EMNG ,nalaza krvi i urina,ali svi nalazi su uredni i u granicama referentnih vrijednosti,a ja i dalje imam otok.Dakle,u pitanju je samo desna noga,otok “seta” pretpostavljam u zavisnosti od polozaja noge,najmanji je u lezecem,a cini mi se najveci u sedentarnom polozaju,bol nemam.Radila sam dopler 2x u ovih godinu dana,nalaz je bio uredan,bez znaka venske insuficijencije ili tromba i urednog nalaza trbusne aorte.Nalaz preko slusalica, kod reumatologa, je na plucima i srcu bio uredan.Molim Vas,da li na osnovu recenog ima potrebe da uradim ekg srca ili nesto slicno i da li je ovo uopste jedan od simpotma srcanog oboljenja?Krvni pritisak mi je pretezno nizak do normalnog .
Unaprijed zahvalna