Razlika izmedju gornjeg i donjeg pritiska
Razlika izmedju gornjeg i donjeg pritiska
Razlika izmedju gornjeg i donjeg pritiska mi je uvek oko 60,dakle vrednosti mi variraju od 120/60 pa do 135/70. Negde sam procitao da ta razlika ne bi trebala da bude ni veca ni manja od 40 pa se malo zabrinuh.Inace pre pola godine sam radio ergometriju(imao sam nekih problema na nervnoj bazi pa sam hteo da proverim srce) i po recima kardiologa srce mi je u odlicnom stanju.Neko misljenje?
Re: Razlika izmedju gornjeg i donjeg pritiska
Niste napisali koliko godina imate.U svakom slučaju,razlika izmeđ sistolnog i dijastolnog pritiska ne bi trebalo da bude ni veća ni manja od 40.Ovaj broj se naziva pulsni pritisak i može ukazivati na izvesne kardiovaskularne probleme.Naime,pulsni pritisak utiče na protok krvi kroz krvne sudove.Ukoliko je propustljivost krvnih sudova veća,utoliko je i pulsni pritisak niži,pošto je potrebna veća količina krvi da bi se pritisak stvorio.
Naravno,ovo ne znači da ste Vi srčani bolesnik,nego da možda trebate još jednom da se obratite kardiologu,ovog puta sa posebnim naglaskom na pulsni pritisak.
Naravno,ovo ne znači da ste Vi srčani bolesnik,nego da možda trebate još jednom da se obratite kardiologu,ovog puta sa posebnim naglaskom na pulsni pritisak.
Prvo da vam se zahvalim na odgovoru.Imam 25 godina.Zaboravih da napomenem da sam prosle godine naglo prestao da se bavim sportom (bio sam u stanju da u pola noci istrcim polumaraton) zbog posla na kojem najveci deo vremena mirujem (vozac sam) te sam za ovih godinu dana nabacio nekih desetak kilograma.Erekcija mi nije bas onako efikasna kao pre par meseci(stvarno ne znam ima li to veze sa bilo cim).Otici cu kod kardiologa prvom prilikom pa pisem ovde sta je bilo.Pozdrav!
postovani. imam 22 godine student sam difa i sportista, idem redovno na treninge trcanja i teretane. u poslednjih nekoliko nedelja mi je krvni pritisak oko 135\55, ili 132\60 , velika je razlika. imam odlicnu ishranu, ne pijem alkohol. nisam pod sresom i dovoljno spavam. pre 4 meseca sam imao lekarski kod sportskog lekara gde sam radio ekg. i sve je bilo uredu. i unosim dovoljno vode tako da ne bi trebala da je dehidratacija. bio bih zahvalan ako bi ste mi rekli u cemu je verovatno problem , hvala
Isti problem i samnom.
Imam 22 godine, treniram u teretani blago svaki dan vec cetriri godine. Osecam se super, krvni pritisak otprilike 135/70, 125/66, nekad 120/71, nekad 115/68, a nekad i 145/70, zavisi. Naglasak je i meni na pulsnom pritisku jer je uvek preko 50. Neki strani doktori tvrde da sportistima srce pupma jaci volumen krvi, pa je zato pritisak takav, i da je to normalno
Imam 22 godine, treniram u teretani blago svaki dan vec cetriri godine. Osecam se super, krvni pritisak otprilike 135/70, 125/66, nekad 120/71, nekad 115/68, a nekad i 145/70, zavisi. Naglasak je i meni na pulsnom pritisku jer je uvek preko 50. Neki strani doktori tvrde da sportistima srce pupma jaci volumen krvi, pa je zato pritisak takav, i da je to normalno