KONDILOMI na grlicu materice

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
eva
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 31, 2006 10:28 pm

KONDILOMI na grlicu materice

Post od eva »

Zamolila bih za savet.

Imam 27 godina, nisam radjala do sada. Zivim u Beogradu.

Na kolposkopskom pregledu u domu zdravlja dr je primetila da imam kondilome na grlicu materice. Pre nekoliko godina imala sam spoljasnje kondilome, koji su odstranjeni laserom, i sada ih spolja vise nemam u vidljivoj formi, ali se, nazalost, dugo nisam kontrolisala i to je preslo na grlic materice. Doktorka me je uputila u Visegradsku da uradim biopsiju grlica, uz ponovljeni kolposkopski pregled kod drugog doktora, cime je dijagnoza definitivno potvrdjena.

Doktorka koja mi je radila biopsiju kaze da MORA da se odstrani deo grlica, jer HPV virus koji je presao na grlic moze da dovede do karcinoma. Takodje mi je receno da je samo mali deo grlica u pitanju, i da se on regenerise u roku od par meseci, bez opasnosti po reproduktivne funkcije. To se radi u opstoj anesteziji, uz hospitalizaciju 3-4 dana. Bez obzira sto sve ovo ne zvuci mnogo strasno, ja sam jako uplasena i nemam mira od kada sam saznala da moram na operaciju. :roll:

Da li je neko imao ovaj problem, i gde bi bilo najbolje da obavim ovu intervenciju ? Da li su moguce neke komplikacije prilikom operacije ?

Hvala unapred na odgovorima
Pozdrav
eva
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 31, 2006 10:28 pm

Post od eva »

Samo da dodam, dijagnoza glasi ovako :

condylomata plana acuminate cervicis uteri
Korisnikov avatar
Studenica
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Mar 14, 2006 10:33 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Studenica »

Uticaj nemarnosti,nadam se da ces u buducnosti cesce ici na pregled.
Elem,ako je mali deo grlica zahvacen(a rekli su ti da jeste) ne bi trebalo da bude problema,komplikacija ne bi trebalo da bude,to je rutinski zahvat,sto se tice gde je najbolje da to odradis to vec ne mogu da ti kazem jer nisam iz BG-a,ali najverovatnije u Narodnog Fronta GAK,sve u svemu nemoj da se sekiras,i bez panike,i u buduce cesce na pregled.
POzzz
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

HPV infekcija je dokazano uzrocnik prekanceroznih/ kanceroznih promjena na grlicu matericu i glansu penisa. Ako pretrazite data bazu mozete da nadjete mnogo postova na ovu temu...

Odstranjivanje je preporucljivo odnosno svaka vidljiva promjena na grlicu, vagini, vulvi, ili analnoj regiji. Osim odstranjjivanja te 'ravne bradavice' nije potrebno odstranjivati tkivo grlica ! Isto tako HPV nece biti odstranjen iz Vaseg sistemna nego samo bradavica koju je uzrokovao.
Vi i dalje trebate godisnje preglede i uzimanje papa nalaza.
Za ovu intervenciju je nepotrbno izlagati pacijentu opstoj anesteziji, nego raditi ovu intervenciju u lokalnoj anesteziji laserom ili loop excizijom.
Srecno,
Pozdrav,
ObGyn
jelena001
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 20, 2006 10:53 am

Post od jelena001 »

Zelela bih da ti prenesem svoje jos uvek sveze iskustvo.

U 22. nedelji trudnoce sam i pre mesec dana sam imala intervenciju skidanja kondiloma laserskim putem.

Ginekoloski pregled: Spolja na velikoj usni, na introitusu vagine i u predelu klitorisa postoje kondilomazne promene velicine od nekoliko mm do 2 cm.
Pod spekulima u vagini takodje postoje na zidu iste promene, kao i na cerviksu velicine oko 2 cm.

Intervencija: Extirpatio et vaporisatio condylomatis completa cum lasser ray.

Meni je odstranjen kondilom sa grlica materice, a sam grlic je ostao netaknut. Inervencija pod opstom anestezijom je trajala oko 45min, s obzirom na to da sam ja imala jako puno kondiloma, jer njihovom razvoju stanje trudnoce izuzetno pogoduje. Hospitalizacije nije bilo, cim sam se probudila otisla sam kuci.

U mom slucaju opsta anestezija je bila neophodna, zbog ogromnog broja kondiloma i stresa koji bismo i beba i ja preziveli u slucaju primene lokalne anestezije. Ali, receno mi je da se takve inervencije rade uz lokalnu anesteziju.

Apsolutno razumem tvoj strah, veruj mi! Ja nisam bila zabrinuta samo zbog sebe, vec i zbog bebe, ali sve je proslo kako treba. Malo me je pekla rana nakon intervencije i to je sve. Za 3 dana idem na kontrolu, pa cu ti, ako te zanima, reci kako stvari sada stoje.

Inace, nisam iz Beograda, vec iz Kragujevca, tako da ne znam koliko ti informacija o doktorima koji su me operisali moze biti od koristi. Ako ti znaci, tu sam...

Ubedjena sam da ce sve biti u redu. Samo hrabro!

Srecno!

Jelena
zupzup
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 7:24 pm

moje iskistvo

Post od zupzup »

imala sam identicnu situaciju ... u privatnoj ordinaciji "ETERNA" u Beogradu, dr.Perisic spec.citolog iz Narodnog Fronta mi je laserom uklonio kondilome, kao i delic grlica materice koji je bio "ostecen-napadnut" virusom ... sve ovo bez ikakve anestezije, a o totalnoj nije bilo ni reci :) ... uglavnom da sam imala izbora uzela bi lokalnu :o jer mi nije bilo bas svejedno ... nakon procedure sam izasla napolje i isla u setnju :) (ovo kazem zbog pomena 3-4 dana hospitalizacije ?!?)

nadam se da ces se izboriti :)
pozz
zup
kine
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Maj 16, 2008 9:57 pm

eterna hpv infekcija

Post od kine »

Ja bih zeleo da upozorim sve, pogotovo muskarce, da ako skidaju kondilome to ne rade u ordinaciji Eterna jer sam zbog takve intervencije mogao bukvalno da ostanem bez polnog organa!Nakon intervencije laserom tamo mi je napravljena skolska greska i doslo je do,kako mi je lokalni urolog rekao, parafimoze.Urolog je bio u cudu i rekao je da sam dosao 2 dana kasnije verovatno bi morali da amputiraju poslednja 3 cm.A kada sam pre toga zvao ordinaciju i pitao da li je to normalno odgovori su bili da je to sasvim uobicajeno.Zato obratite paznju gde radite bilo kakve intervencije
:)))
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 05, 2009 3:43 pm

Re: KONDILOMI na grlicu materice

Post od :))) »

imam slican problem i treba ovih dana da idem na odstranjivanje kondiloma, pa me interesuje koje su opasnosti i posljedice od onih na grlicu materice. :-?
keeway
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 03, 2014 9:30 am

Post od keeway »

imam kondilom na grlicu materice,moj ginekolog mi je preporucio da ga odstranim laserskim putem...ali nasa bolnica nije opremljena za laserske operacije,pa mora privatno da se uradi,sto je za moje finansijsko stanje veoma skupa intervencija...
interesuje me da li je neko to radio klasicno hiruskim putem i kakva su iskustva...
unapred hvala...
djina61196
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 11, 2014 9:28 am

Post od djina61196 »

Kondilomi se prenose isključivo polnim putem. Do sada sam imala samo jednog partnera, i sigurna sam u to da sam mu ja bila prva. Na ginekoloskom pregledu, doktorka mi je rekla da imam kondilome. Uradila papa test, i rekla da su rezultati odlični...ali ipak mi je preporučila vaginalete za uklanjanje kondiloma. Potvrdila je da se isključivo prenose polnim putem. I na moje pitanje da mi nije jasno, ona je odgovorila ''i nama svašta nešto nije jasno''.. Ja sam prosto zbunjena.. Da li je tako nešto moguće? Ili da sumnjam u njenu stručnost?
Unapred hvala..
Odgovori