Promena:)

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
halle
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 13, 2006 12:39 am

Promena:)

Post od halle »

Sada sam na raspustu, i nacisto sam poremetila svoj bioritam.Izlazim u grad, sedim za kompom do kasno...jednom recju uzivam u rasupstu, kao i svi klinci.Zato mi tesko pada kada me mama budi ujutru, i objasnjava mi kako trebam da doruckujem, primim Novorapid, i znate verovatno kako majke tada mogu da zvuce dosadno.
Uzalud joj objasnjavam da sa terapijom koju trenutno uzimam, mogu slobodno da preskacem obroke, kao dorucak na primer.Inace, uzimam aktuelnu terapiju- Novorapid 3x i Lantus uvece. I sada sam cak i procitala da mogu slobodno da preskacem obroke, ako zelim da smrsam( nisam bucko, ali znate da je linija u ovim tinejdzerskim godinama glavna preokupacija) :lol:
Dakle, da li mi vi preporucujete da eksperimentisem i preskacem obroke?
Da, i jos nesto... :) mozete li mi detaljnije objasniti dejstvo Novorapida, i kolika treba da bude razlika izmedju obroka kada je o njemu rec?
HAPPINESS IS SOMETHING THAT IS NEVER FAR AWAY.IT'S CLOSE AS THINGS WE DO AND SAY.SO, START EVERY DAY WITH A SMILE ON YOUR FACE, AND MAKE THIS OLD WORLD A HAPPIER PLACE! :)
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Diabeta »

Obroke mozes da preskaces SAMO AKO ti je secer ok "na gladno", odnosno ako ustanovis da te Lantus potpuno pokriva.
O dejstvu Novorapida imas na sajtu u mom potpisu, kao i ostalim insulinima. Postoji grafikon delovanja, pikovi i duzina trajanja :wink: Do sada si mozda vec ustanovila kako on deluje ne tebe i koliko te "drzi" :D
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Platinet
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 2:40 am

Post od Platinet »

I ja sam nedavno bila u dilemi da li je ok [reskociti obroke da bih dovela svoju liniju "do perfekcije" i mogu ti reci do kakvog sam zakljucka dosla. Obroke i insulin je moguce preskociti , ali je bitna fora sto cesce kontrolisati glikemije da bi korigovala na vreme ako se javi neko odstupanje.Medjutim zbog sopstvene sigurnosti , ja sam pocela da uzimam simbolicne boluse (1ij) i da mi obrokm bude salata.Seceri su u dozvoljenim granicama, a vise ih i ne merim svaki cas.Probaj!
JelenaB
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 13, 2004 11:33 pm

Post od JelenaB »

Za ishranu generalno, a pogotovo za dijetu su kljucne dve stvari: insulinska osetljivost (za koliko mmol ti 1 jedinica spusti glikemiju) i brojanje ugljenih hidrata (ima odlicno objasnjeno na www.dijabeta.net). Obe stvari zahtevaju par dana stalnog merenja i testiranja, ali to ne mora da se radi u kontinuitetu nego kad stignes.

Onda se faktor odokativnosti kod uzimanja insulina svodi na minimum a kontrola postaje maksimalna i dijeta uspesna - tvrdim iz dugogodisnjeg licnog iskustva! :D
Odgovori