Boginje u trudnoci

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

sunflowerina
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 19, 2013 12:04 pm

Re: Boginje u trudnoci

Post od sunflowerina »

Poštovani,
Zamolila bih nekoga za odgovor.
Sestra mi je u 8. nedelji trudnoće i danas je na poslu bila u neposrednom kontaktu sa koleginicom čija je ćerkica dobila boginje. Moja sestra nije preležala boginje i vrlo je zabrinuta. Molila bih vas za odgovor da li je koleginica mogla preneti boginje mojoj sestri?
Unapred hvala
Nataš@
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 27, 2005 10:52 pm

Post od Nataš@ »

Ne. Morala bi da bude u direktnom kontaktu sa obolelom osobom.
soffijov
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Maj 16, 2014 8:13 pm

Post od soffijov »

Evo da podelim svoje iskustvo sa prelezanom varicelom-ovcijim boginjama u 7.mesecu trudnoce za sve buduce trudnice.Ja boginje nisam prelezala pre trudnoce iako sam citav zivot bila u kolektivu(jaslice,vrtic,skola) i u kontaku sa decom i rodbinom koji su bili zarazeni ovcijim boginjama.Dakle pre trudnoce nikako nisam obolela i pored svih kontakta sa zarazenim osobama.
Boginje mi je prenela cerka koja je pocetkom januara dobila iste u vrticu.Odmah nakon izbijanja boginja kod cerke sva u panici zvala sam doktorku koja mi je vodila trudnocu.Njen komentar je bio da je dobro sto je velika trudnoca jer bi u suprotnom trudnoca morala da se prekine zbog stetnosti virusa na plod.
Po njenom savetu otisla sam odmah na Infektivnu kliniku u Bg. ne bi li dobila imunoglobulin.Imunoglobulin ne sprecava razvoj bolesti ali daje blazu klinicku sliku.
Na infektivnoj klinici su me informisali da oni nemaju imunoglobulin?! i da sam ja sigurno prelezala boginje a da ne znam?! jer imam 30ak godina i dugo vec odolevam tom virsu.Nakon ubedjivanja sa doktorkom na Infektivnoj klinici da pouzdano znam da nisam prelezala boginje-oni mi vade krv i proveravaju IGG i IGM antitela.Rezultat posle 7 dana da imam IGG antitela sto govori da je organizam bio u kontaktu sa virusom nekada i da nemam IGM antitela tj.nemam akutnu infekciju....
Sve vreme ostajem u kuci uz bolesno dete koje negujem...
I sve je bilo ok do 17.og dana inkubacije od kako je cerka dobila boginje.Dva dana pre izbijanja boginja imala sam simptome prehlade,drhtavicu,bolne misice,osecaj da imam temperaturu i sl.Nakon izbijanja boginja opet odlazim kod iste dr. na Inf.klinici koja mi objasnjava da moja IGG antitela nisu bila dovoljna da me zastite od infekcije.Predlazu odmah terapiju sa aciklovirom(tablete) u kucnim uslovima,nema potrebe za hospitalizacijom.Moj ginekolog savetuje da uzmem aciklovir samo u slucaju izrazito visoke temperature...
Epilog svega-vrlo blaga klinicka slika boginja(zbog postojecih IGG antitela),temperatura do 38 C svega dva-tri dana,boginje izasle u malom broju po grudima i trbuhu,jedna na licu i par na nogama i rukama ali svrbele uzasno i ostaile fleke na kozi iako se nisam cesala...
Beba se rodila zdrava,bez ikakavih posledica :D
Nadam se da ce ovaj post biti nekom od koristi...
Pozz.
Odgovori