Postovana doktorice,
Prvo par onih osnovnih podataka o meni. Imam 30 godina, u braku sam godinu i pol i u zadnjih godinu dana sam imala 2 spontana pobacaja u 8 nedelji (gestacijski). Prije braka nisam nikad bila trudna, vodila sam racuna o kontracepciji, uvijek sam bila zdrava, ginekoloski nalazi su uvijek bili uredni. U muzevoj i mojoj obitelji nema nasljednih bolesti, muz je takodjer posve zdrav, dapace, do prije nekih godinu-dve je bio takmicarski sportista.
Prvi pobacaj se desio u roku od 3 dana, pocela sam krvariti i sve je samo otislo.
Nakon toga sam uradila torch, sama sam inzistirala na tome, bez obzira sto mi je ginekologica rekla da to nakon jednog pobacaja nije potrebno. Ispostavilo se da imam CMV (antitijela, iliti IGg) i HSV, IgM i IgG.
Doktorica mi je rekla da mi za to ne treba nikakva terapija, vec da jacam imunitet.
I tako sam ja jacala imunitet od augusta prosle godine pa do februara ove godine i onda samostalno odlucila da pokusam ponovo.
Zatrudnila sam pocetkom aprila, pobacila krajem maja ove godine, ponovo dakle nakon 8 nedelja. Ovaj put je bio blighted ovum, pa sam morala ici i na ciscenje.
Potom sam ponovo uradila torch, isti nalazi, dakle, tu su CMV i HSV (antitijela) ostalo negativno, uradila sam lupus aktikoagulans i trombofilije-sve u granicama normale, uradila provjeru na klamidiju, ureaplazme i mikoplazme-sve negativno, hormoni su u granicama normale, e jedino je glukoza is prsta bila povecana, i to kako slijedi:
glukoza na pocetku: 3,9 (referentne vrijednost 3,33-6,10 mmol/l)
glukoza iz prsta na 30 min: 9,3
glukoza iz prsta na 60 min: 6,9
glukoza iz prsta na 120 min: 6,8
glukoza iz prsta na 180 min: 2,4
Da li je to opasno za iducu trudnocu? Da li je to mozda bio uzrok pobacaja u prethodnim?
I jos da kazem..ponovo sam trudna (zatrudnila drugi ciklus nakon pobacaja). Uradila jucer kucni test koji je ispao pozitivan.
Trebam li voditi racuna o tom seceru?
Izvinite sto sam vas ugnjavila toliko ogromnim pismom, nadam se da cete uskoro naci vremena da mi odgovorite!
Srdacan pozdrav!
treca sreca?-za obgyn
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik