pritisak 140/60

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
zeksss
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 19, 2013 3:48 pm

pritisak 140/60

Post od zeksss »

pozzz imam jedno pitanje u vezi pritiska pre nekih 2 meseca sam dobio neki stomacni virus i otisao kod doktora kada mi je izmerio pritisak bio je 140/60 on je rekao u fazonu to nije nista takoreci normalno imam 34 godine pusac sam fizicka aktivnost nikakva. tezina 80kg dali je moguce da je ovakav pritisak bio posledica virusnog stanja i koliko je je opasno imati ovakav pritisak hvala
dr.rs
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Apr 21, 2014 6:48 pm

Re: pritisak 140/60

Post od dr.rs »

Jedno merenje pritiska nije dovoljno za neki zakljucak.
U principu potrebno je vise, ali najmanje dva merenja. I to u miru, kad ste opusteni, i niste bolesni.
Po definiciji hipertenzijom se smatraju vrednosti pritiska preko 140 mmHg sistolni-gornji i/ili preko 90 mmHg dijastolni-donji.
Vrednosti 130-139mmHg i 85-89mmHg opet po definiciji znace visok normalan pritisak (prehipertenzija). Kod ovih osoba ce se verovatno pre ili kasnije razviti hipertenzija.
Dakle izmerite pritisak jos koji put, kod kuce ili kod svog lekara.
Bez obzira na to da li imate hipertenziju ili ne, sa 34 godine vec imate dovoljno faktora rizika za kardiovaskularne bolesti. Jos ako imate i genetsku predispoziciju i/ili povisene masnoce u krvi dobar ste kandidat za nezeljene kardiovaskularne dogadjaje. Vi sami mozete da preduzmete neke korake u smislu zdravijeg zivotnog stila...prekinite pusenje, redovna fizicka aktivnost, barem 30 min setnje ili bicikla svaki dan ili najmanje 3x nedeljno, smanjite unos soli, redukujte unos masne hrane..tako cete smanjiti telesnu masu, bolje cete se osecati, a i pritisak mozete regulisati ovim merama ili ako nista drugo usporiti pojavu hiperenzije.
zeksss
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 19, 2013 3:48 pm

Re: pritisak 140/60

Post od zeksss »

dr.rs napisao:Jedno merenje pritiska nije dovoljno za neki zakljucak.
U principu potrebno je vise, ali najmanje dva merenja. I to u miru, kad ste opusteni, i niste bolesni.
Po definiciji hipertenzijom se smatraju vrednosti pritiska preko 140 mmHg sistolni-gornji i/ili preko 90 mmHg dijastolni-donji.
Vrednosti 130-139mmHg i 85-89mmHg opet po definiciji znace visok normalan pritisak (prehipertenzija). Kod ovih osoba ce se verovatno pre ili kasnije razviti hipertenzija.
Dakle izmerite pritisak jos koji put, kod kuce ili kod svog lekara.
Bez obzira na to da li imate hipertenziju ili ne, sa 34 godine vec imate dovoljno faktora rizika za kardiovaskularne bolesti. Jos ako imate i genetsku predispoziciju i/ili povisene masnoce u krvi dobar ste kandidat za nezeljene kardiovaskularne dogadjaje. Vi sami mozete da preduzmete neke korake u smislu zdravijeg zivotnog stila...prekinite pusenje, redovna fizicka aktivnost, barem 30 min setnje ili bicikla svaki dan ili najmanje 3x nedeljno, smanjite unos soli, redukujte unos masne hrane..tako cete smanjiti telesnu masu, bolje cete se osecati, a i pritisak mozete regulisati ovim merama ili ako nista drugo usporiti pojavu hiperenzije.
hvala ti puno na odgovoru skoro sam opet bio posetio doktora u vezi sinusa I trazio da mi izmeri pritisak merio je I samo je rekao prisikak je normalan inace imam anksioznost I pomalo sam hipohondrik cak se plasim I pritisak da merim dali je moguce da anksioznost deluje na promene pritiska?
Odgovori