Prolaps mitralne valvule i aritmija

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
nanica88
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 27, 2012 8:06 pm

Prolaps mitralne valvule i aritmija

Post od nanica88 »

Zadnjih 5 godina imam problema sa aritmijom i preskocima, pored ovoga imam i prolaps mitralne valvule od djetinstva isla sam kod kadiologa i pijem propafen 3x1 dnevno. I stanje mi se dosta dobro popravilo, prije pola godine prestala sam da pijem lijek i prije neku noc u snu mi se desi jako lupanje i vrtoglavica zavrsila sam na urgentnom pritisak 130/80 i ubrzan rad srca 120. Ja sam nastavila sa svojom terapijom ali danas sam bila kod drugog kardiologa i kaze da propafen zamijenim concorom sad sam u dilemi kako ce mi reagovati jer imam skoro uvijek nizak pritisak a kazu da on utice na to ne znam sva sam u nekom grcu sta ce biti i kako. Voljela bih da mi se javi neko sa slicnim problemom da razmijenimo misljenja.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Re: Prolaps mitralne valvule i aritmija

Post od drbgd »

lek prvog izbora kod prolapsa je propranolol.
cest pratilac prolapsa je anksioznost - dakle potrebno je holterom ustanoviti da li imate poremecaje ritma i sprovodjenja, ili anksioznost.
dakle, razresenje za vas je eho srca u referentnoj ustanovi (u srbiji "dedinje", kcs, gradska, kamenica u ns), holter ekg i na osnovu toga odluka o eventualnom uvodjenju kardioloskog leka, i kog.
nanica88
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 27, 2012 8:06 pm

Re: Prolaps mitralne valvule i aritmija

Post od nanica88 »

Hvala na savjetu- ja sam uradila eho srca prije nedelju dana zakljucak je sledeci: Prolaps A2 segmenta MV, blaga MR Ocuvana sistolna funkcija LK. Inace ja sam iz Crne Gore i idem na kontrolu kod kardiologa koji radi na dedinju speialista za aritmije i on mi je dao propafen prije 5 god jer sam na holteru imala 5000 ves. Od kad sam pocela piti stanje mi se dosta popravilo i sledeci holter je bio 200 ves a holter koji sam radila u septembru bio je dobar evo zakljucka: Sve vreme se registruje sinusni ritma prosjecna fr 78/min min fr 45/min maksimalna fr 130/min. NIjesu registrovane znacajne pauze. Registrovano 8 pojedinacnih ves iz dva fokusa. Nijesu registrovane epizode vt niti parova ves. Ali meni je obicno nizak pritisak i cim mi se malo pveca osjecam da se ne osjecam dobro, a malo me i panika uhvati kad osjetim odjednom iz cista mira lupanje i neki strah mozda je malo i na nervnoj bazi ali ne bih nesto da se naviknem uzimati nesto za smirenje, vise bih voljela porazgovarati sa nekim psihologom da bi malo se oslobodila tog straha da se trgnem malo.
Odgovori