Visok pritisak i jaki treninzi?

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
MilanGM
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 08, 2014 8:44 am

Visok pritisak i jaki treninzi?

Post od MilanGM »

Pozdrav.
Imam 33 godine, otac dvoje dece. Konstantno imam visok krvni pritisak (bez lekova: 140-150 / 90-100) I odlučio sam da smanjim malo lekove za pritisak i da krenem da se bavim treninzima. E sad, mene zanima, koliko je bezbedno da se pod visokim pritiskom neko bavi kardio treninzima?

Hvala!
Korisnikov avatar
tanja68
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 18, 2008 5:05 pm

Re: Visok pritisak i jaki treninzi?

Post od tanja68 »

Nije pametno smanjivati lekove za pritisak na svoju ruku, ne shvatam i zasto bi, a jos je veca ludost kretati sa bilo kakvim treninzima bez predhodnog saveta sa kardiologom i lekarom sportske medicine.
Kristijan_
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Dec 04, 2013 12:37 pm

Post od Kristijan_ »

Bravo,odlican izbor Milane...fizickom aktivnoscu cete smanjiti pritisak,vas pritisak nije toliko visok,140-90 je neka gornja granica a vi ste tu,mladi ste,msm da bi uz korigovanu ishranu,fizickom aktivnoscu od 30min svakog dana,dosta poboljsali stanje i sigurno smanjili terapiju lekovima,ali pre toga obavezno uradite uz srca i test opterecenja,tu cete videti kako vam se srce ponasa pri naporu,kada dobijete vas max puls,odredite zone treninga,kupite neki simbolican pulsometar,oko 30-40e,postavite da vam puls bude oko 60-65% od maximuma i na tom pulsu trcite...kroz par meseci nadam se da necete imati potrebu za lekovima..i smanjite nervozu :D sve najbolje :)
Korisnikov avatar
cardioperf
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Mar 15, 2014 1:05 am
Kontakt:

Post od cardioperf »

Postovani, ukoliko je razlog vase hipertenzije pretilost(debljina) bavljenje sportskom aktivnoscu na bazi skidanja masnih naslaga na tijelu je izrazito pozeljno ali NIKAKO SMANJENJE TERAPIJE NA VASU RUKU! terapiju morate nastaviti uzimati redovno a nakon gubitka masnih naslaga tijelo ce samo pokazati simptome odbacivanje te terapije pa se obratite vasem kardiologu-internisti koji ce vam smanjiti ili ukinuti lijekove. Ukoliko je uzrok toj hipertenziji nesto drugo, porodicna etiologija, hipertireoza ili dr.za svako bavljenje nekom jacom aktivnosti morate biti u konsultaciji sa vasim lijecnikom. 140/90 je hipertenzija, jer su standardi promijenjeni odlukom svjetske zdravstvene organizacije(WHO) jos 2002g, gdje je odluceno da je sve iznad 120/80 hipertenzija bez obzira na dob ili godine. Terapija koju koristite treba drzati taj pritisak u tim granicama nakon izvjesnog vremena uzimanja, ukoliko ne drzi, morate je mijenjati. lijep pozz
miljan92
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 18, 2014 1:12 am

Post od miljan92 »

Postovani,

Ja mogu da vam dam savet u vezi sa treningom sa visokim pritiskom. Vidite prvo ako ste u stanju da uradite, uradite kod doktora stresstest na traci za trcanje, gde vam doktor meri puls i pritisak dok vi brzo hodate i trcite po ravnom i sa dodatnim nagibima na traci. Tako valjda doktror moze da vam kaze da li vam je srce spremno za napor. Ima valjda neko pravilo da sistolni pritisak pri opterecenju sme da skace, dok dijalstolni ne bih trebao da raste. To vec ne znam ali znam da tako sigurno moze doktor da vam kaze da li smete da pocnete da se bavite fizickom aktivnoscu.

Ja pratim AHA (American Heart Association) i znam da oni preporucuju dnevno minimum 30 minuta fizicke aktivnosti za svakoga, nezavisno od pola i starosne dobi.

Ako niste fizicki aktivni duze vreme, u treninge trebate da udjete polako. Za pocetak dovoljno je dnevno 15 min hodanja na traci, par cucnjeva i razgibavanje. Moderne teretane imaju programe za pocetnike koje mozete da pratite tako da lakse stupite u trening.

Iz licnog iskustva, ja idem na trening sa pritiskom koji ponekad iznosi 147/72, a vratim se sa spustenim koji iznosi 115/65. Ali to zavisi od osobe, do osobe, tako da ne mozete moj slucaj bas bukvalno uzeti u obzir, ali svakako trening se preporucuje.

Jedino ne znam za lekove sta da kazem, posto ja ne koristim nikakve lekove za ISH (valjda ni netrebam, cekam da overim knjizicu pa da uradim Echocardiogram). Ali znam da svi nagovestavaju, kada se jednom krene sa terapijom hipertenzije, terapija traje ceo zivot, jer terapija podstice kvalitetniji zivot i usporava izgradnju arterijskog plaka. Ne znam samo jos kakvu eventualnu negativnu reakciju anti-hipertenzivni lekovi mogu da uticu na trening ili neku drugu fizicku aktivnost.

Nadam se da sam malkice sa nekim informaciama bio bar malo koristan :wink:
pozdrav
Odgovori