Transeminaze od 2005. godine.

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
LetItBleed
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 08, 2010 1:20 am

Transeminaze od 2005. godine.

Post od LetItBleed »

Od 2004. godine mucim muku sa transeminazama. Sada sledi kratka istorija.
1. Prvi put, sa 16 godina osecao sam umor, utvrdili su mi da su mi AST i ALT povecani oko 3 puta i da imam neki problem sa jetrom. Bio sam negativan na sve viruse na koje sam testiran - Hepatitis A, B, HIV i sl. Radili su jos nekih milion virusa nista. Na ultrazvuku jetra mi je izgledala normalno.
2. Sa 18 godina sam napipao zlezde, otisao da izvadim krv i transeminaze su mi bile visoke, ali jos pride sam imao i trombocitopeniju i zbog toga sam hospitalizovan. Mislili su da imam leukemiju i ko zna sta jos a ustvari sam samo imao mononukleuzu koju nije pokazao test. 6 meseci kasnije sam se testirao na mononukleozu jer je moja tadasnja devojka imala i nasli su mi antitela, sto znaci da sam je prelezao.
3. Sa 21 godinu muti mi se pogled, kao da imam temperaturu (nekad i imam 37) i pomalo me boli glava. Zlede takodje uvecane. Izvadim krv - transeminaze povecane, ali samo duplo. Isao sam kod jednog naseg strucnjaka za bolesti jetre i on je rekao da to nije nista i istina, za mesec dana me je to proslo. Opet je radjen ultrazvuk koji, kao i nikada do sada, nije pokazao nikakve promene.
4. Sa 22 godine (SADA) bukvalno isti datum izvadim krv i budu mi rezulati koji se razlikuju za 1% od onih prosle godine. Opet me boli glava, kao da imam blago povisenu, cini mi se u prvim danima kao da me je bolelo grlo. Inace se osecam dobro.

E sada, mene zanima, da li je moguce da kad neki virus upadne u moj organizam on odmah napadne jetru? Inace volim da popijem, ali sam i u alkoholu imao dosta pauza. Takodje jedem junk food. Da li ovi rezultati kazuju da nikada vise ne bih smeo da pijem? Inace sa 21. godinu kada me je ovo zadesilo nisam pio sigurno 6 meseci.

Pavle Djordjevic
LetItBleed
Novi član
Novi član

Re: Transeminaze od 2005. godine.

Post od LetItBleed »

Mnogo mi je bolje i danas sam izvadio ast/alt - tri dana posle i rezultati su AST 32 a ALT 60.
LetItBleed
Novi član
Novi član

Post od LetItBleed »

Opet sam izvadio krv AST - 25 ALT - 29. Da li neko zna zbog cega mi se povremeno pevacavaju ovi parametri?
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

jetra vam je preosetljiva, da tako kazem.

NE SMETE da pijete gazirano (koka kola i ostalo), NE SMETE koristiti alkohol, izbegavajte masnu hranu!

redovne kontrole gastroenterologa-hepatologa (preporuka: klinicki centar srbije, dr tatjana cvejic)
coa328
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 18, 2014 6:01 pm

Post od coa328 »

Imam 17 ipo godina i na nalazima mi je problem jetra,granica normale je 1-10 a ja imam 17.6 u petak sam popio 2 piva,u subotu takodje 2 i u nedelju 1,a u ponedeljak sam davao krv,da li je moguce da je zbog toga pokazalo toliko?Treba opet da dajem krv i veoma sam zabrinut šta je sa mojom jetrom?Molim nekoga da mi kaže miišljenje?
Odgovori