Dijagnoze jos nema ?

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
majsta
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Avg 13, 2011 12:08 pm

Dijagnoze jos nema ?

Post od majsta »

Dakle situacija je ovakva. Vec 5 godina moja djevojka ima problema sa stomakom i jos nismo dosli do dijagnoze iako non stop obilazimo razne doktore. Skupilo se vec oko 3 kilograma razlicitih nalaza, papira, testova i sl. Znam da je jako tesko na ovaj nacin da se utvrdi neka dijagnoza ali bih zaista molio nekoga da pomogne. Ja cu ovde priloziti neke od posljednjih nalaza. Bio bi jako zahvalan jer bar da znamo dijagnozu, da li je to ulcerozni kolitis, da li je kronova bolest, da li je mozda samo neka alergija na hranu ili sta vec. Vise ni sam nemam ideju. Ono sto se desava da su se pojavile neke akne na kozi prije jedno 5 godina kako je utvrdjeno zbog problema sa crijevima, potom su terapije bile od kortikosteroida do pentase bez ikakve konkretne dijagnoze. Na kraju su operisali slijepo crijevo da bi zakljucili da za to nije ni bilo nikakve potrebe. Sad su stalno prisutni bolovi u stomaku kao sto se vidi iz prilozenih dokumenata, prisutna je anemija, ukratko od jedne potpuno zdrave osobe koja je zivjela bez ijednog poroka pa do sadasnje situacije.

Otpusno pismo nakon operacije slijepog crijeva
Slika

Isjecak na patologijiji
Slika

Pregled nakon operacije slijepog crijeva
Slika

Nalazi:

RTG
Slika

UZV abdomena
Slika

Nalaz krvi
Slika

Nalaz krvi
Slika

Ponovni pregled
Slika

Ja vise ne znam gdje da se obratim ni na koji nacin da razmisljam kuda da krenem, nemam ideju.
quincekap
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 12:21 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: Dijagnoze jos nema ?

Post od quincekap »

Iz licnog iskustva (posto nisam lekar),znam da,kad su u pitanju crevna oboljenja,pravi je srecnik onaj kome odmah uspostave dijagnozu.Ja sa stomakom patim od 15 god.,a godinu i po dana posle prvog porodjaja krecu ozbiljnjiji problemi sa crevima u vidu grceva,proliva,nemogucnoscu jedenja svih namirnica,mrsavljenja.Tada su sumnjali na Krona,ali nije dokazano.Vidjeni su pseudopolipi na terminalnom ileumu.Posle terapije koja se primenjuje za Heliko,a takodje moze i u ranoj fazi Krona,meni se stanje stisa.
Posle niz stresova 2009. kao i nekih dr. oboljenja,naglo krecu tegobe sa bolovima u stomaku (zeludac,nadimanje u crevima,mucnine....)
Posle operacije zuci,stanje se znatno pogorsava (u vidu proliva,analnih fisura,jos vecih bolova u zelucu,loseg varenja).Tek posle 4 meseca otkrijem da imam povecanu Candidu).Do dan danas nikakva dijagnoza nije utvrdjena,a mnostvo nalaza imam,jer ovde gastroenterokozi ili NECE da lece Candidu ili NE ZNAJU,a nece da priznaju. Kad sam nju lecila antimikoticima prestali su bolovi,krkljanja u crevima,nadimanja,mucnine. A,da! Kad sam dobila Candidu i pocela da je lecim,pojavile su se akne po ledjima i po licu.Ona kad odumire ispusta toksine i truje ceo organizam.
Inace Candida se povecava u organizmu posle upotrebe antibiotika,kortikosteroida i kontraceptivnih tableta,a takodje posle stresa i pada imuniteta.
Iz prilozenih dokumenata,ne vidi se da li je radjena kolonoskopija i gastroskopija? Vidim da je uradjena histopatologija slepog creva i da je gastro zakljucio da je ipak Kron.Ipak UC i Kron se iskljucivo dokazuju biopsijom uzetom prilikom kolonoskopije i gastroskopije.
Cudi me da gastro nije odmah trazio CRP i SE,ako je sumnjao na Krona?Oni pokazuju upalu.Kod nas u Srbiji se radi jos jedna analiza (u Gradskoj bolnici,na Zvezdari,u gastro laboratoriji,kosta 2000 din.),a to je fekal calprotektin.Daje se uzorak jutarnje stolice,koji pokazauje upalni nivo creva i merodavan je pokazatelj za IBD.
Da li joj stomak reaguje posle neke hrane? Belo brasno,testo,slatko,mlecni proizvodi,voce?
Da li je radjena analiza stolice?
Kron ide nekad sa Candidom,nekim parazitima,Lamblijom,Djardijom....
Nek da analizu stolice na gljivice,protozoe i parazite.
Raspitajte se za prof. Dodera sa VMA koji cesto dolazi i u Bosnu,a bavi se IBD-om,ili se nekako organizujte da ga pronadjete na VMA (sredom radi za placanje,popodnevnu ambulantu).
Da li je smrsala? Da li su radjena antitela za celijakiju?
Anemija ide uz Krona,ali i celijakiju.Meni je pre neki dan pronadjen antigen za celijakiju,pa ce stvari valjda krenuti u nekom smeru,jer sam mnogo smrsala,a creva i dalje u haosu.
Nek izvadi vitamin B 12 i vitamin D.
Privatnom porukom cu ti poslati ime jednog clana sa foruma koji bolje od samih lekara zna da cita rezultate i daje dijagnoze.Mozda je cudno,ali tako je.Covek je mnogo nacitan,ima mozak da povezuje stvari i dijagnoze,a ne ko mene sto vozaju od jednog do drugog i tako u krug.
Zelim vam sve najbolje!
Drago mi je da devojci pruzas podrsku,jer to je najvaznije.Bolesti creva,umeju mnogo da deprimiraju,a lekari kazu da zbog psihe creva stradaju.
POZDRAV!
majsta
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Avg 13, 2011 12:08 pm

Post od majsta »

Radjeno je dosta toga sto si navela. Problemi sa stomakom se javljaju bilo da popije vodu ili pojede nesto. Radjeni su testovi i na heliko bakteriju i na celijakiju i nista. Juce smo uspjeli nekako naci slobodno mjesto u bolnici pa ce od sutra sve testove i analize da rade ponovo. Uglavnom, u tvom prethodnom postu ima dosta interesantnih stvari pa cu poceti da istrazujem po netu malo i u tom smijeru. Hvala.
darkooni
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Maj 05, 2008 11:09 pm

Post od darkooni »

KOliko sam citao ovo sitno pisanje nisam spazio da je uzeta biopsija, ni za vreme operacije? Uradite kolonoskopiju. Ako ste iz BG-a trazite u klinickom dr.Soptic ona radi kolonoskopije i to veoma dobro onako knjiski sto se kaze, prisustvovao sam vise njih kada je ona radila tako da. Mada sve ovo ukazuje na Krona iz gore navedenih podataka.
Svetlana21
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 16, 2014 11:04 pm

Post od Svetlana21 »

Nadam se da ste do sad vec pronasli i resili problem. AKO NISTE SAVETUJEM DA BUDETE SAM SVOJ DIJAGNOSTICAR> VI ILI DEVOJKA. Mogu se umesati i reci da vec tri meseca pijem antihistaminike i povremeno kortikosteroide zbog navodne alergije. Nije ustanovljeno sta je izaziva, ali znam da cim prestanem da pijem lekove dodje sve jovo nanovo. Obisla sam i dermatologe i alergologe i imunologe, homeopatiju, prirodne lekove itd. Putem kvantnog ispitivanja alergije receno mi je da izbegavam belo brasno, djumbir, persun i lavandu. Koliko sam razumela nisam alergicna na njih nego sam intolerantna. Sto se tice svega ostalog nisam alergicna ni na sta. Sve u svemu crvenilo se malo se povuce pa krene ponovo. Izgleda kao kad vas ujede mrav ili komarac (ako uzasno reagujete na njega) na stotine mesta. S tim da je prvo pocelo da se pojavljuje na nogama i rukama posumljala sam na sintetiku. Kad je pocelo da se siri shvatila sam da sintetika samo iritira, ali da je problem u prasku, pa u omeksivacu, nekim vrstama kucne hemije, perje, prasina, grinje... Nije vredelo. Pocela sam da izbacujem neki deo hrane pa kad ponovo pocne shvatim da nije to alergen. Tipa jaja, mleko kikiriki, susam.... Evo primera.Ne jedem par dana nista sto sadrzi jaja pa ako se i uprkos tome posle par dana pojavi jace oticanje shvatim da nije to. Za svaki slucaj ih isprzim i pojedem bez icega da utvrdim. E tako sam sa svim mogucim alergenima radila, koji mi padnu na pamet. Sad sam dosla do GLUTENA. Nekad testovi na celijakliju budu negativni jer postoji par vrsta glutena, aoni testiraju jedan. Tacnije izbegavam sve gde ga moze biti. Juce nisam mogla da odolim i pojela sam sladoled . Ponovo sam se osula. Uzela sam bezglutenski hleb jer bez hleba ne mogu.. Mislim da se mi organizam pozitivno reaguje. Ako ne pomogne prelazim na NEURODERMATITIS. Ali se iskreno nadam da ce se srediti situacija jer postajem mnogo nervozna. U medjuvremen cu se boriti da ne skocom na lepu belu cokoladu krc krc... :cry:
vasa
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jul 12, 2005 1:46 pm

Post od vasa »

Iz mog iskustva mogu da vam savetujem da poradite na svoloj psihi-zvuci ofucano ali ni sam nisam verovao da je moguce da mi se sve pocinje smirivati kad sam poceo piti lekove za nervni sistem--sedative i antidepresive.
Imao sam dosta tegoba sa probavom,prostatom,alergijama,kasljem,reumom,ocima i dijagnoze --svega.---iridociklitis,kolitis,prostatitis,alergija---panikaaaaaaaaaa
Dok jedna doktorka nije rekla da je sve to na nervnoj bazi.. Sada hvala Bogu i doktorima naravno--sve se to vise nego prepolovilo a nesto i ne osecam vise da imam.
OSLOBODITE SE STRESA
Ako ne uspevate bez lekova--pokusajte sa njima, ne mora to biti neka jaka doza --sa malom dozom moze dosta da se postigne.
Antibiotike izbegavajte kad god je moguce-verujte da je prirodno stanje coveka da bude zdrav i trazite to stanje ali nemojte biti ni nervozni i nestrpljivi sto ste i bolesni ponekad-jer to je uglavnom nasa neuskladjenost sa prirodom--do tog razmimoilazenja dolazi uglavnom nasom krivicom--ali--i tako se moze ziveti dosta kvalitetno-kad vidim jednog prijatelja sto zivi sa kancerom-druga skola mi ne treba.
Treba li da dodje do toga da shvatimo da mozemo lepo ziveti i sa nekim tegobama.
SVAKO DOBRO ZELIM SVIMA
Odgovori