Propranolol-menjanje terapije

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
m.r.v.a
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 13, 2014 4:10 pm

Propranolol-menjanje terapije

Post od m.r.v.a »

Desetak godina pijem Propranolol 3X1/2 tablete dnevno zbog aritmija (ventrikularnih i supraventikularnih). Zadovoljna sam kako deluje.

Internista mi je rekao kako bih sada mogla da predjem na Tensec plus tablete jer pijem još neke lekove za hipertenizju, pa misli da bi mi ovaj drugi lek bio konforniji za upotrebu jer se pije ujutru (znaci samo 1x dnevno), a posle podne savetuje jos pola tablete Norvasca od 5mg koji pijem i sada.

Na internetu sam našla da je Tensec takodje betablokator, ali selektivni za razliku od Propranolola koji je neselektivan!

Raniji lekar koji mi je odredio terapiju Propranololom (zbog aritnimija), naglasila je da ne deluje svaki lek na venktikularne aritmije (koje su, kako mi je tada rekla, ozbiljnije od supraventikularnih), te se sada pitam da li uopšte da menjam terapiju?

Tj plasim se da prekinem sa Propranololom, a predlozeni Tensec Plus je genericki Bisoprolol (mislim da je on gotovo identican sa lekom Concor).

Ispada je mogu samo da prekinem sa jednim i odmah da nastavim sa drugim lekom.

Da li je baš tako, pitam se ja :roll:

Unapred hvala na odgovorima
m.r.v.a
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 13, 2014 4:10 pm

Re: Propranolol-menjanje terapije

Post od m.r.v.a »

Niko ne zna? :(

Možda neko ima iskustva sa različitim betablokatorima i različitim ekstrasistolama, svakako je korisno razmeniti iskustva.

U svakom slučaju zahvaljujem da čitanju, a još više na eventualnom odgovoru :)
Odgovori