Izmerio sam jutros pritisak i bio mi je 120 sa 90. Da li je taj donji visok za moje godine(22 god)?
Merio sam ujutru, doduse, prethodno vece sam bio do grada, popio 3,4 piva, pa ne znam mogu li merenje uzeti kao relevantno. Dodacu da se skoro svakodnevno bavim fizickom aktivnoscu, kako teretana, tako i kardio treninzi...
Vas savet, da li je neophodno da idem kardiologu?
Povisen krvni pritisak
Re: Povisen krvni pritisak
Čudno da niko ne odgovara.
Ja mogu da prokmentarisem samo na osnovu dugogodisnjeg lecenja svoje hipertenzije.
Po meni, jedno merenje pritiska ne znači ništa!
Možda da jedno vreme kontrolišeš visinu pritiska (ali bez psihičkog opterećenja) i da ne meriš odmah posle napora već u normalnim okolnostima.
Ako ti i dalje bude često 120/90, opet zbog ove donje brojke ne moraš ići odmah kardiologu, već se konsultuj sa svojim doktorom opšte prakse.
Naravno, ovo je samo moje mišljenje.

Ja mogu da prokmentarisem samo na osnovu dugogodisnjeg lecenja svoje hipertenzije.
Po meni, jedno merenje pritiska ne znači ništa!
Možda da jedno vreme kontrolišeš visinu pritiska (ali bez psihičkog opterećenja) i da ne meriš odmah posle napora već u normalnim okolnostima.
Ako ti i dalje bude često 120/90, opet zbog ove donje brojke ne moraš ići odmah kardiologu, već se konsultuj sa svojim doktorom opšte prakse.
Naravno, ovo je samo moje mišljenje.

Niko ne odgovara, jer nije povisen krvni pritisak. To je sasvim normalan pritisak. 120 sa 80 je "idealni" pritisak, iako to zavisi od osobe do osobe. Sportisti recimo imaju cesto nizak pritisak, u mirovanju. Opterecujes se bez potrebe. Dijastolni pritisak od 90 je ok. Ja sam znao imati 160 sa 100, 80 sa 60, i nista mi se nije desilo. Uglavnom se krece oko 120 (130) sa 80 (90). Ako te boli u predjelu srca, ako imas hipertenziju konstantno, ako te nesvjestice hvataju iako si jeo (cesto) onda uradi pregled kod interniste ili kardiologa. Ja nisam doktor, ali patim od anksioznosti, pa se informisem. I mislim da je ok tak pritisak. Ako te nastavi brinuti, otidji kardiologu ili internisti i skini taj "kamen" sa srca. Pozz
- cardioperf
- Stalni član
- Pridružio se: Sub Mar 15, 2014 1:05 am
- Kontakt:
Postovani, normalan krvni pritisak je 120/80 bez odstupanja za godine i doba dana, da bi se konstatovao bilo koji oblik hipertenzije, pritisak bi trebalo mjeriti u sjedecem polozaju, u mirovanju 3 puta dnevno i to uzastopce najmanje 7 dana. lijep pozz