Pozdrav svim forumasima!Bio sam kod lekara i ustanovljeno mi je da imam raslojen septum kao i sam vrh i dobio sam terapiju da pijem propranolol i q10.Citajuci kako deluje propranolol shvatio sam da ja nemam te simptome za sta taj lek sluzi,niti imam povisen pritisak,a ubrzan rad srca imam ponedak,ali ne cesto.Radio sam ultrazvuk i analizu krvi,rezultati su bili sledeci.
Ultrazvuk:
Leva pretkomora normalnih dimenzija 36mm bez stranih masa.Mitralni listici su normalne pozocije i koaptacije.Leva komora normlanih dimenzija.EDD-55mm ESD-33.mm.Septum je raslojen kao i sam vrh.Sistolna funkcija je normalna sa EF-70% sa normalnom dijastolnom relaksacijom.Koren aorte normalnih dimnezija D-33 mm.Sistolna separacija je normalna D-26.Desne srcane supljine su normalne D-27mm.SPDK -12,7.
Na analizi krvi,bile su mi povisene sl vrednosti.
Tchol - 5.3
TG - 3.7
y-GT 58
I secer mi je izmeren 7.4,s tim sto mi je doktorka rekla da pazim sta jedem dva dana i da opet izmerimo i 3 dana kasnije mi je secer imao vrednost 4.7.
Da li treba da nastavim sa terapijom i koliko je ovo ozbiljno ?
Septum raslojen ?
- cardioperf
- Stalni član
- Pridružio se: Sub Mar 15, 2014 1:05 am
- Kontakt:
Re: Septum raslojen ?
Postovani, septum predstavlja zid izmedju dvije srcane komore u vasem slucaju(postoji septum i izmedju predkomora), ukoliko je raslojen znaci da su njegovi zidovi sada skloniji pucanju jer su tanji, terapija ima efekat smanjenja krvnog pritiska u srcu na taj septum i usporavanje srcanog rada da bi se septum sto manje opteretio, ukoliko dodje do pucanja septuma dolazi do mijesanja venske krvi iz desne komore sa arterijskom iz lijeve i to se onda mora zatvoriti ili zasiti hirurski. lijep pozz