Polipy u materici-za ObGyn

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
amarina
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 19, 2006 6:54 pm

Polipy u materici-za ObGyn

Post od amarina »

Postovana ObGyn

Imam 28 godina, moj suprug 34. U braku smo godinu dana a pokusavamo da zatrudnim 9 meseci. Trudnoca nisam imala. Menstruacije su mi redovne na 28-30 dana i traju 4-5 dana, prva men. sa 11 godina, radim ako profesor. Do sada nisam imala nikakvih ginekoloskih problema, redovno odlazim na preglede. Na poslednjem pregledu doktor je dijagnostikovao polip u materici velicine priblizno 1 cm, i nepravilan oblik materice (uterus subseptus) ukoliko sam dobro procitala. Naglasio je da je blago spustena. Ovaj pregled je obavljen 13.07.2006. Na kontroli koja je bila 15.08.2006 utvrdio je jos jedan polip oko 1 cm koji se, kako je objasnio, nalazi na samom ulazu u matericu iz grlica. tom prilikom predlozio mi je histeroskopiju uklanjanje polipa i korekciju materice. Hormoni i ostale analize nisu radjene.
Htela bih da napomenem da sam pre ova dva pregleda redovno isla na kontrole kod drugog doktora, na poslednjoj pre ovih pregleda bila sam 15.08.2005. gde je radjen UZ - nalaz uredan, bez polipa bez anomalije materice (ni jedan doktor pre ovoga nije video anomaliju materice), VS III, PA II grupa, Hlamidija, miko i ureaplazma - negativno.
Suprug je radio spermogram, ovo su njegovi rezultati
Volumen 4,00 Ref. 2-6
PH 2,8 Ref 7,2-8,00
Viskoznost Normalna
Likvefakcija 22 Ref <30 min.
Spermatozoida u ml. 54,00 Ref>20 x106/ml
spermatozoida/V 216,00 Ref> 40x106/ml
Leukociti 3,0 Ref<1x106/ml
okruglih celija nema
Zivih spermatozoida 36 Ref >50 %
Nezivih Sp. 64 Ref < 50 %
Progresivno brzih 10 Ref >25 %
Progresivno sporih 14 % Ref ukupno progresivnih >50 %
Neprogresivno 17%
Nepokretnih 57 % Ref Ukupno neprogresivnih < 50%
Normalnih formi 0,53 Ref >50
Abnormalnih 0,47 Ref < 40
Glave velika 0,02 Ref < 0,30
mala 0,08 Ref < 0,30
dupla 0,01 Ref < 0,30
Ostalih deformiteta glave nema
Vrat Citoplazmatski ostatak 0,02 Ref <0,20
angulacija 0,05 Ref < 0,20
Repa Uvrnut 0,29 Ref <0,20
ostalih deformacija repa nema.
Preporucena je konsultacija urologa koju cemo uraditi.

Mene zanima da li je nuzno skidanje polipa i korekcija materice, da li taj zahvat moze da ostavi neke negativne posledice, i zasto se kod mene javljaju polipi obzirom da nikad nisam imala slicnih problema. Obzirom da mi niko pre ovoga nije video anomaliju materice, kako je moglo doci do ove anomalije. Da li je rizik od spontanog pobacaja ukoliko se ne uradi ova intervencija povecan?

Izvinjavam se na opsirnosti i nestrucnim opisima ali mislim da mi je za ovakvu odluku potrebno vise misljenja.

Unapred hvala.
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Amarina...interesuje me kojim testom je Vas ginekolog dijagnostikovao
nepravilan oblik materice (uterus subseptus)
?
Vas suprug treba da uradi spermokulturu, a Vi osnovne briseve na hlamidiju i gonoreju za sada. To je dio opste ginekoloske kontrole a ne ispitivanja infertiliteta, jer Vi jos ne ispunjavate kriterijume za tu dijagnozu i da ste moj pacijent ne bih Vas jos nigdje slala na nikakve testove, ali ajde kada ste poceli, da vidim kako je postavljena ova dg.
Pozdrav,
ObGyn
nijenina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 25, 2005 7:45 pm

Post od nijenina »

sto se tice polipa u materici,
i meni su dali tu dijagnozu prosle godine.isto je receno 1 cm.savetovali su mi kiretazu.

na kiretazu nisam otisla. promenila sam doktora. ispostavilo se da sam imala septum.
amarina
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 19, 2006 6:54 pm

Post od amarina »

Taj pregled je bio radi kontrole koju obavljam svake god. gde sam pomenula da pokusavamo da ostvarimo trudnocu, on je tom prilikom uradio obican UZ i tada mi je rekao da je video taj oblik materice i polip. Rekao mi je da ukoliko budem zakazivala histeroskopiju kazem da je moja dijagnoza primarni sterilitet sto je meni bilo cudno s' obzirom da polipe nije spominjao i da mi pokusavamo tek 9 meseci.. Htela bi da napomenem da ja nemam nikakvih tegoba (krvarenje, bolovi..). Suprug je zakazao konsuktacije kog urologa.
Odgovori