Juce sam kupio sebi suncane naocale, pa sa usput izvrsio i pregled, tacnije utvrdio dioptriju. Vec duze vremena sam primjetio da imam malih problema (ne vidim na daleko) pa sam i uradio pregled. E sad, u prilogu se nalazi nalaz. Opticar mi je rekao nista alarmantno, pa ne znam da li je potrebno da vec kupujem naocale sa dipotrijom, kakve su mogucnosti laserske operacije, sociva itd...
Ako nekome nije tesko, cisto da mi napise kakav savjet i misljenje.
Pa ne znam sta da ti kazem, moze da ti skoci dioptrija ali da ti nestane sama od sebe sigurno da nece. Mozes nositi i sociva,mada su ti naocari bolje jer je udobnije od sociva. Pozz
Kako sam postavio nalaz od prije dvije godine i nisam koristio naocale, ponovo sam uradio pregled, ali sada malo detaljniji. U prilogu se nalazi nalaz i sada je ocito da je drugaciji od ovog od prije dvije godine. Sada bi ipak trebao koristiti naocale, ali mi oftalmolog nije pojasnio o cemu se tacno radi. Nadam se da ima ovdje poznavalaca pa da mi samo daju par savjeta .
"Sferni dio dioptrije na desnom oku je -0,25 Dsph, a na lijevom -0,50 Dsph.
Cilindrični dio dioptrije iznosi -0,75 Dcyl na oba oka, a ose cilindra su gotovo iste (na oko 90 stepeni; tačnije, 90 stepeni desno i 95 stepeni lijevo).
Razmak između zjenica iznosi 64 mm, što je očekivano, a prednji i zadnji dio oba oka su urednog izgleda.
Sve u svemu, mali astigmatizam odnosno - složeni kratkovidni astigmatizam (složeni zato jer imate dvije "vrste" dioptrije - cilindar i sferu, a ne složeni u smislu da je komplikovan!)."
E ja sam sada sam u fazi kupovine stakala za naocale. Ram sam kupio, ostaju stakla. Ne bi ni neka najjeftinija, a ni najskuplja. Trebaju mi stakla mozda malo bolja od prosjecnih. Takodje cu na netu kupiti i ona clip-on polaroidna stakla pa cu ih dodatno postavljati u toku voznje (ona fotoosjetljiva mi nisu estetski bas lijepa). Moje pitanje za forumase je kakva stakla mi preporucujete?
Evo danas su mu stigle naocale. Pri izboru izabrao sam stakla sa NanoGlide tehnologijom. Dobro izgledaju. E sada imam jedno pitanje. Desno staklo mi je skroz ok kada gledam ali mi je na lijevom staklu nesto malo cudno. Kada gledam u jednu tacku i pomjerim glavu u desnu stranu, ostajuci fokusiran na tu tacku (npr. zid na zidu) samo lijevim oko (desno zatvorim), imam osjecaj kao da se sat pomjera tj. kao da se "uvija". To se desava pri kraju tog lijevog stakla, na sredini i na desnoj strani lijevog stakla sve je ok.
Da li je to zbog astigmatizma ili nesto drugo moze biti u pitanju?