Skidanje dioptrije-savet

Deo foruma gde će stručni saradnici dati odgovor na sva pitanja vezana za očne bolesti, određivanje dioptrije, operativnih zahvata oka.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Ana27
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Mar 13, 2007 2:55 pm

Skidanje dioptrije-savet

Post od Ana27 »

Narode treba mi vas iskren savet !!!!!!!!!!
Planiram da tokom novembra konacno "skinem dioptriju" :D :D :D :D
Ali i dalje ne znam kod koga da to odradim. :roll:
Cula sam oprecne informacije o skoro svim ordinacijama-bolnicama, od toga da istu ordinaciju hvale do toga da ih proklinju kao najvecu posast. :-?
Zato bih molila sve koji su "skinuli dioptriju" ili znaju nekog koji je isao na operaciju da napisete vase utiske.
U maloj sam dilemi jer su mi i naocare i sociva dojadili posle 22 godine. A opet sa njima imam 20/20 vid i ne bih da ga "ostetim" nestrucno uradjenom operacijom,jer su oci ipak oci, a imam samo jedan par-rezervne nemam :wink: .
Samo da napomenem da znam sve o operaciji,pripremi i postoperativnom toku, tako da ne morate o tome da pisete. Lasik mogu da uradim (epilasik nazalost ne :( ) a srecom ne moram prk :D
Hvala svima koji se jave. :D :D :D :D :D :D :D :D
Nataš@
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 27, 2005 10:52 pm

Re: Skidanje dioptrije-savet

Post od Nataš@ »

A da možda razmisliš o drugačijem načinu skidanja dioptrije?

U aprilu ove godine je prvi put bio u Beogradu Leo Angart, Danac koji po svetu drži radionice kako vežbama (super jednostavnim) postići odličan vid. On kaže da je cilj naučiti mozak da ponovo vidi bez naočara tj. sočiva. Kao što se uči da "vidi" sa naočarima (i prilagođava se svakoj promeni dioptrije) tako je moguć i obrnuti proces.

Njegov sajt je http://www.vision-training.com. Ima dosta informacija, videa i tekstova i na njemu (dugmići dole, Download).

Radionice drži svuda po Evropi na engleskom jeziku, ako ti se ne da da čekaš sledeći april. Sigurno košta manje nego operacija.

Možeš da pozoveš i one koji organizuju radionicu u Beogradu za više informacija
http://www.vision-training.com/en/Works ... lgrade.php

Moja ćerka bi verovatno dobila naočare sa 8 godina da smo otišli kod doktora. Na sreću, čula sam od prijateljice za Lea, i sedam godina kasnije nikakvih problema sa vidom. Čak i mlađa, kada je počela da žmirka, odmah smo radili vežbe i sve je ponovo ok.
ZoranZoxBg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Dec 09, 2012 9:59 pm

Post od ZoranZoxBg »

I ja već neko vreme razmišljam o laserskom skidanju dioptrije. Dosta mojih poznanika je to uradilo i svi su zadovoljni LASIK-om tj. nisu imali kontraindikacije. Ne znam zato kažeš "da srećom ne moraš PRK"? Ja sam dosta čitao po netu, pa čak i ako je oprovak posle PRK malo duži nego kod LASIK-a, mnogo je zdraviji i sigurniji. Ne pravi se poklopac na rožnjači već se samo skida sloj epitelijalnih ćelija sa rožnjače. Znam da svi kažu da taj ožiljak posle LASIK-a zaraste i da bude o.k. ali ipak to je invazivnija tehnika od PRK. Ja razmišljam ipak o ovoj drugoj jer kao što kažeš ipak je vid u pitanju. Molim te javi svoje utiske posle intervencije.
Ana27
Stalni član
Stalni  član

Post od Ana27 »

Hvala oboma na komentarima. :D :D :D :D :D :D :D :D
Rekoh da srecom ne moram prk jer je oporavak ipak neprijatniji nego kod lasika. :lol: :lol: :lol: :lol:
Mada da znas da se nesto ipak premisljam u poslednje vreme. :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
Ne znam jedino dali bi mogla da podnesem oporavak od prk jer imam malo manje suza. Doduse dovoljno da nosim sociva ali su mi ipak malo suvlje oci. Na primer iako imam sociva sa kojima moze da se spava nedelju dana (6 noci) to samo mogu da sanjam :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: ; jer kad se probudim ujutru oci su mi suve kao barut :( :( :( . A inace iako sam znala da ne bih mogla da spavam sa njima jednom sam napravila eksperiment i jedva sam ujutru odlepila sociva sa ociju. Mislila sam da cu morati do ocnog da mi ih skine al uspela sam sama. Naravno morala sam da ih bacim :o :o :o :o :o :o i nisam povredila oko. Tako da............................stvarno nisam pametna sta da radim??????????? :-? :-? :-? :-? :-? :-? :-? :-? :-? :-? :-?
ZoranZoxBg
Novi član
Novi član

Post od ZoranZoxBg »

Pa, mislim da oporavak kod PRK-a nema konkretno veze sa manjkom suznog filma, jer on mora biti stabilan kao i kod LASIK-a. Treba svkako da koristiš veštačke suze koje ne sadrže konzervans da ih možeš ukapaviti i dok nosiš sočiva. Ja koristim Blink Intensive i mislim da su odlične.

Generalno, ja ni pod razno neću ići na LASIK. Jedini problem je što se kod PRK-a stavljaju sočiva koja se nose tri dana nakon intervenicije, a ja sam od skoro postao alergičan i intolerantan na sočiva. U svakom slučaju, treba dobro razmisliti i konsultovati lekara o svim opcijama, jer u pitanju je zdravlje, a i dosta novca koji u to treba uložiti.

Obrati i pažnju, bar ja nisam uspeo da nađem, na rezultate LASIK nakon 15-20 godina?! Činjenica je da ne postoje, jer se primenjuje tek kraće vreme, dok se PRK u unapređenom obliku primenjuje dosta duže....
Ana27
Stalni član
Stalni  član

Post od Ana27 »

Au ovo sto cu ti reci te definitivno nece obradovati :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
Terapijska sociva se nose i posle lasika. Uglavnom samo do "sutrasnje" kontrole ali i kod njega se nekad desi da se nose par dana ako treba.
Inace suze naravno koristim godinama, mada sa ovim poslednjim socivima ne moram. Meni je samo problem to spavanje sa terapijskim socivima,mada sam sinoc smislila sta cu da radim :D . A posto ti nemozes da ih nosis mislim da ti je jedina opcija da su ti oci zatvorene tih par dana. Tako se inace radilo dok nisu izmislili prvo onu zastitnu plastiku koja se pre nosila, a sada i ta sociva. Tako da ako imas zivce da budes par dana "slep" mislim da se u svakom slucaju isplati. :D :D :D :D
A operacije se rade od 96, pa jos i nije proslo 20 god. Samo da znas da sam na youtube-u videla hirurga (amerikanac koji se i sam po njegovim recima operisao) koji je rekao sledece: Da je kod lasika trajni rizik da ako se i najmanje "udari" po oku da se flap odlepi, i da je imao dosta pacijenata na "opravci" odlepljenog flapa. I da je to najveci problem lasika. A ja sam mislila da posle par meseci flap potpuno zaraste i da nema sanse da se odlepi. To se kod prk ne desava jer se flap isece a za par meseci se to tkivo ponovo formira i tada vid postaje savrsen.
I da po ponasanju operisanih ljudi (i lasik i prk) ona prica o vracanju na posao posle 3-5 ili 7 dana kako tvrde oftalmolozi je apsolutno neboluzna. Oci su toliko osetljive na svetlo prvoh nedelja da i po kucama nose tamne naocare a i najmanji vetar smeta kad se izadje. I rekla bih da je za normalno funkcionisanje potrebno bar mesec dana a kod prk mozda i dva. :-? :( :cry:
Al prezivecemo :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)
ZoranZoxBg
Novi član
Novi član

Post od ZoranZoxBg »

Slažem se da nema ništa od vraćanja na posao posle tako kratkog vremena. To bi bila ludost. Stvarno ne znam kako bih "žmurio" par dana posle PRK-a bez sočiva?! Padalo mi je na pamet da izvedem probu sa tim terapeutskim sočivima, pa da vidim da li bi mi se oči crvenele od nošenja...ne znam ni sam. Vidiš ja sam sočiva nosio 10 godina i odjednom puf - oči su ih odbacile i ne mogu da ih podnesu. Meni to samo govori da ipak treba biti pažljiv sa vidom, jer se nikad ne zna kako oči i na šta reaguju.

Samo ću te ispraviti: LASIK se izvodi od 1996., a PRK mnogo ranije čak od 1987. (naravno sa usavršavanjima do danas).

A, vezano za tog lekara kojeg pominješ, stvarno me ne bi čudilo, jer "rezati" oko i praviti poklopac na rožnjači, a posle očekivati da oko bude potpuno zdravo....ipak ne stoji!
Wild Strawberry
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 25, 2014 4:58 pm

Post od Wild Strawberry »

Pozdrav svima :D
Imam jedno pitanje-razmisljam o tome da skinem dioptriju laserskim putem,ali kad sam razgovarala sa lekarima (vise njih) svaki mi je rekao drugacije misljenje o tome koliko godina moram da imam za to.Neki mi kazu da mogu odmah,a neki kad napunim 21.Ako je neko radio ovu operaciju,moze li da mi kaze postoji li ogranicenje sto se godina tice?
Hvala unapred :D
Odgovori