Stimulacija renalne arterije

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
tajci1971
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 02, 2014 2:37 pm

Stimulacija renalne arterije

Post od tajci1971 »

Dobar dan,
Patim od visokog pritiska vec deset godina.Terapija ne pomaze.Predlozeno mi je da se uradi stimulacija renalne arterije preko katetera koji se uvodi kroz preponu.Malo sam nesto nasla na net-u,ali mi idalje nije sasvim jasno sta posle tog zahvata, tj kako ta stimulacija snizava krvni pritisak i na koliko vremena i da li je to potrebno ponavljati?
Zivim u inostranstvu i ovde je to predlozeno kao krajnja solucija jer terapija ne daje efekta.Imam 43 godine,nemam problema sa kilazom,svi nalazi su uredni ali je pritisak i dalje visok u rasponu od 180-210 gornji i110-130 donji.Lekar kaze da je to vrlo uspesna intervencija u 90 % slucajeva.Molim za blize objasnjenje i da li je neko imao ovakva iskustva.Napominjem da je u mom slucaju hitna intervencija potrebna u roku od nekoliko dana.Treba samo da pristanem.
Hvala unapred.
tajci1971
Novi član
Novi član

Re: Stimulacija renalne arterije

Post od tajci1971 »

Molim negoga ko ima ikakvog iskustva sa ovom intervencijom da mi pojasni malo jer to sto sam nasla na netu je nedovoljno.
Unapred hvala.
Dejanbg
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Apr 19, 2006 12:02 am

Post od Dejanbg »

Mislim da ste pomešali, radi se o dilataciji tj širenju renalne arterije. To naravno ako je nađeno suženje.

Uprošteno, arterija je sužena, pa je bubreg manje prokrvljen i zbog toga zadržava vodu kako bi povećao volumen krvi to dovodi do povišenog pritiska.

Da li ste na tu intervenciju mislili?
tajci1971
Novi član
Novi član

Post od tajci1971 »

Hvala na interesovanju.
Mozda nisam bas najbolje objasnila o cemu se radi.Nije u pitanju prosirivanje arterije,nego elektrostimulacija obe bubrezne arterije u cilju snizavanja visokog pritiska.To se ovde zove Ablation renalen Sympathikus.Aparat koji se koristi je SYMPLICITY CATHETER SYSTEM.Predlozeno je sto hitnije izvrsiti ovu intervenciju jer je na 24 sata pracenom aparatu prosecna vrednost 210/108 sto je izuzetno rizicno.Radila sam MR bubrega da bi se utvrdilo da li je mozda stenoza ali je sve u redu tako da ce taj zahvat da rade sledece nedelje.Terapija koju pijem je Amlodypin 20mg,Spirobene10mg,Ebrantyl 20mg,Askalan10mg i Conkor plus20mg.Ni sa najvisim dozama pritisak ne pada.Ovo je sada jedna od najnovijih kombinacija lekova a probala sam sigurno jedno desetak kombinacija i nista.Inace klinika je AKH u Becu a radi se u Lincu.Lekar nije bas optimistican kaze da je procenat 50:50 da se pritisak smanji.Ponavljam nemam ni jedno organsko obolenje koje uzrokuje ovako visok pritisak.Hvala unapred.
Odgovori