zdravo svima
Od nedavno sam uzela nove naocare sa skoro duplo vecom diptrijom na oba oka (radi se o plusu)..staru dioptriju sam nosila skoro 10 god. tako da mi trenutno navikavanje na nove naoicare izaziva ogromnu glavobolju i mucninu!! Molim one koji su imali slican problem, a pre svega kompetentne iz ove oblasti, da mi daju savet da li tokom perioda adaptacije na novu dioptriju mogu povremeno da nosim i stare naocare (pre svega kada sam na kompu i kada citam),, ili je pravilnije da kad krenem sa novom dioptrijom-staru u potpunosti izbacim iz uporebe!?!
Hvala unapred
adaptiranje na novu dioptriju
Re: adaptiranje na novu dioptriju
Pozdrav medijana,
nadam se da nisi naocare uzela samostalno nego u konsultaciji sa svojim oftalmologom. Dioptrija treba da se postepeno povecava, pa mi je malo cudno sto kazes da ti je odjednom dioptrija povecana duplo...
Inace nosim dugo naocare, ali ne plus, nego minus dioptriju, ali su mi poznati simptomi glavobolje i mucnine, inace to mi se desavalo samo kada naglo povecam dioptriju... Kada se predje na novu dioptriju trebalo bi da staru izbacis iz upotrebe, ali misim da ti je to oftalmolog trebao da kaze..
U slucaju da si sama sve radila, savjetujem te da odes na kompjutersko odredjivanje dioptrije kod oftalmologa, ne traje dugo, nije skupo, a izbjeci ces takve simptome i bespotrebno nosenje dioptrije vece nego sto ti je potrebna...
Nadam se da sam pomogao:)
nadam se da nisi naocare uzela samostalno nego u konsultaciji sa svojim oftalmologom. Dioptrija treba da se postepeno povecava, pa mi je malo cudno sto kazes da ti je odjednom dioptrija povecana duplo...
Inace nosim dugo naocare, ali ne plus, nego minus dioptriju, ali su mi poznati simptomi glavobolje i mucnine, inace to mi se desavalo samo kada naglo povecam dioptriju... Kada se predje na novu dioptriju trebalo bi da staru izbacis iz upotrebe, ali misim da ti je to oftalmolog trebao da kaze..
U slucaju da si sama sve radila, savjetujem te da odes na kompjutersko odredjivanje dioptrije kod oftalmologa, ne traje dugo, nije skupo, a izbjeci ces takve simptome i bespotrebno nosenje dioptrije vece nego sto ti je potrebna...
Re: adaptiranje na novu dioptriju
Hvala floke na odgovoru.. nisam stalno na forumu pa stoga replika sa zakasnjenjem:floke23 napisao:Pozdrav medijana,
Naravno da nisam dioptriju povecala samoinicijativno, vec na osnovu nalaza specijaliste.. sta vise, i pored cestih glavobolja (zbog kojih sam se i javila lekaru ) , nakon dobijene nove dioptrije otisla sam na jos jedan pregled kod drugog jako dobrog lekara koji mi je uradio gotovo isti nalaz...t.j. tek nakon dva dobijena misljenja uzela novu dioptriju.
Razlog zbog cega sve ovo pisem tek sada je i cinjenica da mi nova dioptrija i posle navikavanja oka na istu, nije odgovarala u smislu da sam imala problem pri voznji jer sa tolikom dioptrijom nisam mogla da vidim cisto slova na putokazima, registraciju auta koja su bila tik ispred mene..sto priznacete nije zanemarljiv problem. Kada sam nakon godinu i po dana otisla na kontrolu i iznela doktoru problem - on je ostao pri toj dioptriji sa obrazlozenjem da je data pojacana korekcija dioptrije zbog akomodacije oka !!! i za njega - Resen problem!!!!