aortno dugme

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
andrea2nn
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 11, 2006 5:28 pm

aortno dugme

Post od andrea2nn »

Lekar je utvrdio da mi je aortno dugme kalcifikovano. Kazao je da je to nemoguce izleciti. Moze li mi neko reci sta je aortno dugme, koje su posledice njegove kalcifikacije i moze li se izleciti? Unapred hvala na odgovoru!
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

"Aortno dugme" je nacin na koji opisujemo rendgensku sliku luka aorte, deo aorte gde se ona povija prema dole. To je prakticno pocetni deo aorte i njegovi zidovi prvi skleroziraju, sto se ponekad i u odmaklim fazama vidi po nakupinama kalcijuma na skleroticnim mestima. Skleroza nastaje kod svih, to nam je ugradjeno u genetski kod, kod starih ljudi koji su prebacili 80 godina skoro 90% svih arterija (a aorta je najveca arterija) su sklerozni. Medjutim, ako neko, na primer, pusi, gojazan je, ima hipertenziju i povisene masnoce u krvi, taj ce u 45 godina imati iste sudove kao napred pomenuta stara osoba. Zaista, sklerozno izmenjena aorta se ne moze leciti, osim operativnom zamenom dela aorte - ali samo onda kad postoji opasnost on aneurizme i kada postoje i promene na aortnoj valvuli.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
andrea2nn
Novi član
Novi član

Post od andrea2nn »

Doktore, hvala Vam na odgovoru! Ako sam dobro razumela, ne preostaje mi nista drugo nego da se odreknem cigara, zdravije se hranim i tek ako se stanje pogorsa-sledi operacija?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

uprosceno - da :) Cigarete svakako zaboravite, kontrolisite masnoce u krvi, izbegavajte kafu, gazirano, pazite da ne dobijete hipertenziju. To je to. Pozdrav.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
andrea2nn
Novi član
Novi član

Post od andrea2nn »

Svakako cu se pridrzavati ovih pravila, hvala Vam puno! Pozdrav!:)
Odgovori