Molim vas za pomoć i savjet.
Da li postoji mogućnost da je aritmija apsoluta prouzrokovana želudačnom kilom i tim što imam kaskadni želudac?
Imam 30 godina. Prvi put sam imao napad aritmije apsolute u aprilu 2011, drugi napad u septembru ove godine. Posle oba napada sam radio ultrazvuk srca, ekg, nalaze krvi i sve ostale kontrole i sve je bilo u redu.
Imam nešto više vrijednosti krvnog pritiska od normalnog i uglavnom se kretao oko 130/90 sa tim da je počeo malo da skače i preko tih vrijednosti. Od prvog napada apsolute pijem bisoprolol 2,5mg i monopril 5mg (koji sam posle drugog napada zamjenio erinormom 25mg). Redovno mjerim vrijednosti na digitalnom kućnom aparatu i donji pritisak mi je uvijek nešto niži (60 do 80) dok je gornji između 115 i 135 zavisi kako kada. Puls mi se kreće između 50 i 65 u mirovanju.
Posle drugog napada bio sam na kontroli kod dva kardiologa: prvi me ubjeđuje da je sve posledica želudačne kile, drugi tvrdi da to nije razlog ali ne daje drugo rješenje. Kako bih potvrdio postojanje želudačne kile, radio sam rtg želudca i ispostvilo se da imam želudačnu kilu kao i kaskadni želudac. Gastroenterolog smatra da postoji velika mogućnost da je ovakav splet okolnosti doveo do pojave aritmija koje prerastaju u apsolutu. Od tada se čuvam i vodim računa da ne jedem vrelo tijesto, da ne jedem previše kasno, izbacio sam paprike, kupus, pasulj... teško povrće i meso koje se teško vari, dešava mi sa da kada pojedem malo više osjećam aritmiju (preskakanja ili otkucaj viška) na ručnom zglobu i u stomaku, ali nemam apsolutu od tada...
Da li neko ima bilo kakav savjet ili slično iskustvo sa ovom pojavom? Brine me da li se smijem baviti sportom ili bilo kakvim fizičkim naporom bez ugrožavanja zdravlja i života. Skinuo sam kilažu, ali bih još više skinuo samo da smijem da se usudim da se malo intenzivnije bavim fizičkim aktivnostima. Ipak, postoji neki strah u meni od pojave apsolute koji teško prevazilazim. Hvala unaprijed
Hijatus hernija i aritmija apsoluta
Re: Hijatus hernija i aritmija apsoluta
Još samo jedna napomena - apsoluta mi se uvijek javlja noću, dok ležim i naglo se probudim usled nekog zvuka ili pokreta u sobi. Gastroeneterolog je ovo smatrao dokazom da apsolutu uzrokuje kaskadni želudac i kila (veličine oraha) jer u ležećem položaju dolazi do vraćanja želudačnog sadržaja i aktiviranja kile... Predloćeno mi je da spavam sa podignutim uzglavljem što donekle pomaže ali je vrlo neudobno 

-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Avg 24, 2007 2:02 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Evo jedan dobar savet . Ispod gornjeg dela kreveta ispod nogara nesto postavi kao naprimer knjigu i slicno dok donji deo kreveta ostaje tako kako jeste. Onda nemoras da se podizes na jastuke. To je dovoljan pad da mozes da spavas normalno ali si podignut. Moj optac ima isti problem kao ti. on je ovako resio problem plus PP u vreme gastritisa ali to moras kod gastro da ti prepise. Nemoj na svoju ruku.
Good luck!
Good luck!
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Nov 25, 2013 4:59 pm
Malo mi je nejasno kako to čas imate čas nemate apsolutnu aritmiju. Koliko sam o njoj ikada čula i čitala, ona se upravo zove apsolutna jer je konstantna. Moj otac ju je imao i regulisao je srčani ritam tek ugradnjom stenta.
Inače, i sama imam bolne aritmije i veoma povišen nivo želudačne kiseline. Nemam helikobakter, proverila sam, a nisam još išla kod gastroenterologa. Moj kardiolog takođe sumnja na želudačnu kilu.
Inače, i sama imam bolne aritmije i veoma povišen nivo želudačne kiseline. Nemam helikobakter, proverila sam, a nisam još išla kod gastroenterologa. Moj kardiolog takođe sumnja na želudačnu kilu.
Mislim da se apsoluta ne zove zbog toga sto je konstantna. To je samo jedan od oblika aritmije, inace jedan od najcescih. Kod mene se radi o aritmiji apsoluti paraoksimalis ili povremenoj koja traje od dva sata do 15 sati i koju prati brz i nepravilan rad srca pri cemu ja osjecam slabost organizma i paniku. Do sada sam za dvije i po godine tri puta bio u ovakvoj situaciji, ali sva tri puta sam ulazio u aritmiju naglim budjenjem iz sna i u oba slucaja mi je supruga bila u drugom stanju
doktori vezuju ovo sa stanjem zeludca i psihickim stanjem... Samo me zanima da li je neko od korisnuka sajta imao ovakvih problema...