hiperstimulacija 3stepen molim odgovor dr.

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
zazica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 3:09 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

hiperstimulacija 3stepen molim odgovor dr.

Post od zazica »

imam 29god i radila sam ivf. 21.12.2006 uradjen embrio transfer (vraceno 3 embriona). vec 23.12 uvece sam primljena na kliniku zbog bolova u ledjima, grudnom kosu,otecen stomak,dijareja.i tada pocinje moja borba i agonija. u bolnici sam bila do 10.01.2007. a za to vreme mi je pet puta radjena punkcija ascitesa. (izmerena tecnost 1,7l 1,5l, 3l, 5l, 3,5l).kada mi je izvadjeno 5l ascitesa tada je radjena i kiritaza jer je tecnost pritiskala dijafragmu, disanje je bilo otezano a u desnom plucnom krilu se culo malo tecnosti. odmah nakon 2dana tecnost je pocela ponovo da se skuplja i ja sam se sve gore osecala. danima sam bila prikljucena intravenozno na hes,ringer,albumine.kateterom su pratili diurezu. posto mi je ponovo bilo mnogo lose odlucili su se za jos jednu punkciju i da se putem abdominalne paraceteze plasira trajni dren radi praznjenja tecnosti.taj dren je izvadjen nakon 9 dana. i konstatovano da je jedan mesak ostao u materici.beta hcg je 2500 IU/1. pustena sam kuci. medjutim tecnosti i dalje ima u stomaku, sada je u nekoj fazi mirovanja, mogu da se lagano krecem po stanu, mogu da jedem sto ranije nije bilo moguce. snaga mi se vraca jer ipak sam imala 5 totalnih anestezija za 19 dana. tacnije 6 jer su mi taj dren vadili sa totalnom zbog usivanja peritoneuma. sutra treba da idem na vadjenje konca i kontrolu. ali meni i dalje puno toga nije jasno??? kako cu ja sada i sta cu? moji dr. kazu da ce se to kasnije samo resorbovati da je tako u pocetku trudnoce sa hiperstimulacijom. ali kada ce se to stabilizovati? meni je danas 28 dan trudnoce. ja zaista ne bih mogla ponovo da prolazim kroz svete punkcije i anestezije. osecam da mi psihicki vise nije ok od svega toga. od terapije sada koristim samo vit c. i vit. e i neki kompleks vit. i minerala, tecnosti 2l na dani puno hrane bogate proteinima.
uh....izvinite ako mi je mail konfuzan ali nije mi bas lako da sedim i kuckam jos uvek me zateze taj rez od drena a stomak pogotovo od te tecnosti.
sta vi mislite o svemu ovome?
unapred vam puno hvala,
pozdrav :)
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Zao mi je sto Vam se sve ovo izdesavalo...ali...hiperstimulacijski sindrom se desava od 1-5% stimulisanih ovarijalnih ciklusa, naravno vise kod onih koji su stimulisani sa hCG, i kad su hCG davani nekoliko puta...isto tako vec dugo u svijetu se ne vracaju vise od 2 embriona, cime se svakako smanjuje sansa da pacijentkinja reaguje sa OHSS ( Ovarian Hyperstimulation Syndrome ), kad se uoce brojni vodeci folikuli koji su veci od 10 mm i koji se razvijaju istovremeno, postoji opcija da se uradi ebrio retrieval ( aspiriraju se embrioni ) ali se ne nastavlja ciklus IVF, nego se embrioni zamrzavaju i ciklus se nastavlja kada rizik od OHSS prodje ili se situacija smiri...dakle ako ste Vi postali simptomaticni prije embriotransfera, onda je Vas ginekolog morao da razmisli 3 x prije nego vrati embrione...jer to samo povecava rizik sa moguci fatalan ishod za majku a ne samo za trudnocu... a i kad se to desi...protokol je 'malo' drugaciji od Vaseg...vrlo je cudno da su Vas 5 x uvodili u anesteziju ? radjenje paracenteze ne zahtijeva opstu nego LOKALNU anesteziju, i ja je radim vrlo cesto pod kontrolom ultrazvuka kod ginekolosko-onkoloskih pacijenata sa ascitesom, a vrlo rijetko imamo OHSS, ali je princip isti...zato kazem...malo je bio cudan taj Vas bolnicki tok, ali...bitno je da ste se oporoavili / oporavljate...pa kad se bude osjecali dovoljno dobro, napisite nam vise detalja...na ovom forumu ima mnogo pacijentkinja koje imaju problem sa infertilitetom, kao i koje prolaze ili cekaju na IVF...isto tako napisite nam kompletnu pricu, o Vama i Vasem suprugu ( imate uputstva u ljepljivoj ), u kojoj ste ordinaciji radili IVF ? koji je protokol koristen za stimulaciju ? da li ste u bolnici dobijali heparin ? kad ste radili poslednji beta hCG ? kakav je plan vaseg ginekologa ? ...mozda sve to bude pomoglo nekom od nasih forumasica...a Vama srecno !
Pozdrav,
ObGyn
maslacak
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Okt 23, 2006 10:43 pm

Post od maslacak »

Ja moram da kazem da imam utisak,da ovde kod nas,lekari gotovo namerno uvode zenu na granicu iskakanja iz kontrolisane hiperstimulacije."Nakljiukaju" je hormonima i embrionima po principu-posle ovog mora da uspe :evil: .Kazem-imam utisak,jer toliko sam sto citala po forumima,sto i videla zena koje su upale u OHSS,da ne mogu da se otmem utisku da je to radjeno svesno.Takodje,ovde je zastupljena i cuvena "redukcija"-vrate 4,pa i vise embriona,a posle ukoliko se svi implantiraju rade kiretazu :o .Predhodno,naravno,niti vas bilo sta pitaju,niti vam bilo sta objasne.To predstave kao najnormalniji postupak.Ova "redukcija" je za mene posebno skandalozna!
Nazalost draga ObGyn,mi zivimo ovde u Srbiji i nemamo kome ni da se zalimo,a o tuzbi da i ne govorimo.

Zazice,zelim ti brz oporavak i laku trudnocu!
subidubi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Apr 06, 2013 10:22 pm

Re: hiperstimulacija 3stepen molim odgovor dr.

Post od subidubi »

Evo javljam se direktno iz bolnice.Pekosutra ce mi biti mesec dana kako sam ovde.9 puta radjena punkcija, tri na zivo,ostalo pod totalnom anestezijom.Izpocetka punkcije su bile svaki i svaki drugi dan,a sada na sedam dana.Terapija Longacef 7 dana,pa neki jako sto pece jos 7dana,pa sad venski meronem.Uz to pet flasa infuzije,albumini tri puta dnevno i dva puta fleksiparin.Sad mi je malo bolje.Uvek punktirano 3l tecnosti.Cula sam i za slucajeve i 7l tecnosti.Imam u svakoj ruci po 15 uboda braunilama i to mi je sada najveci problem jer nemam vise vena,a i pazne su.Ono sto mi daje snagu je to da sam u 4. nedelji trudnoce sa betom od 18 000.Uzasno je tesko,ali je ovo poslednje pomenuto dovoljan razlog za dalju borbu.Samo hrabro zene!
zaza-ns
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Jan 14, 2010 2:46 pm

Post od zaza-ns »

Zelim posle puno vremena da obavestim sve one kojima ce mozda moja prica biti od koristi da se cela prica dobro zavrsila i da je na kraju ostalo dva embriona. Danas to su dva zdrava,velika decaka od 6 godina. Ali sada mene zanima da li ja smem ponovo da radim IVF posle ovako strasnog iskustva?
zaza-ns
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Jan 14, 2010 2:46 pm

Post od zaza-ns »

Samo da napomenem zazica i zaza-ns je ista osoba :)
Odgovori