Dioptrija i carski rez

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Gandra
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jun 02, 2006 9:32 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Dioptrija i carski rez

Post od Gandra »

Moja rodjaka ima dioptriju -8 i -6,5 a sobzirom da ocekuje da se porodi u oktobru, njena doktorka joj je rekla da ce morati da se poradja carskim rezom. Da li neko moze da mi objasni povezanost dioptrije i porodjaja odnosno cerskog reza. Inace sa trudnocom je sve u najboljem redu pa je malo zabrinuta jer joj to do sada niko od lekara nije spominjao.Najlepse se zahvaljujem u ime moje i moje rodjake.
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Miopia ili kratkovidnost nije indikacija za carski rez iako miopia vase rodjake pripada grupi visoke miopije ( sve sto je vece od -6 ). Sva istrazivanja koja su obavljena u smislu fizioloskih promjena na oku pokazuju da trudnoca moze da PROLAZNO pogorsa dioptriju, ali da se vid vraca na vrijednosti na kojima je bio prije trudnoce, poslije porodjaja.

Review sve literature objavljene u nasim krugovima od 1996 do 2006, je objavljen od strane UK grupe doktora, koji su uzeli u obzir sve publikovane radove i podijelili pacijente na one sa niskom dioptrijom ( -2) na one sa srednjom ( od -2 do -4) i one sa visokom dioptrijom i pronasli su da je poslednja grupa imala 45 % vaginalnih porodjaja bez ikakvih pogorsanja vida nakon vaginalnog porodjaja. Vecina obsettricara je bila sklona da izvede vacuum assisted vaginal delivery ili carski rez, ali za to nije postojala klinicka indikacija.

Consensus ( dogovor ) je slijedeci...cak i visoka miopija nije indikacija za carski rez ; epiduralna anestezija smanjuje % mogucih komplikacija kao sto je krvarenje retine sa 21 % na 3 %, sto znaci da je smisleno da trazi epiduralnu anesteziju, jer utice pozitivno na cilijarni aparat oka.
Potrebno je uraditi pregled vida prije porodjaja i poslije porodjaja i to je sve !

Uzgred...zasto Vasa rodjaka ne ide na korektivnu operaciju....pa rijetko ko u danasnje vrijeme nosi takvu dioptriju, jer je operacija izvrstan tretman !!! Neka razmisli o tome poslije porodjaja.
Srecno
Pozdrav,
ObGyn
Gandra
Aktivan član
Aktivan član

Post od Gandra »

Obgyn,hvala puno na odgovoru.Sto se tice korektivne operacije vezano za dioptriju, ona je to planirala ali posle porodjaja.
Zvučnik
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Jul 15, 2006 11:20 pm
Kontakt:

Tjanši

Post od Zvučnik »

Gandra znam da sam dosadna ,izvini što se ubacujem.Nisi mi nabavila broj dr koja radi Tjanši.Puno pozdrava.
Zvučnik
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Jul 15, 2006 11:20 pm
Kontakt:

Tjanši

Post od Zvučnik »

Gandra znam da sam dosadna ,izvini što se ubacujem.Nisi mi nabavila broj dr koja radi Tjanši.Puno pozdrava.
Gandra
Aktivan član
Aktivan član

Post od Gandra »

Moja rodjaka je na kraju dobila odgovor svoje doktorke da su kod nje indikacije za sekciju a vezane za veliku dioptriju da usled napona i naprezanja kod vaginalnog porodjaja moze da se desi a nemora da dodje do kako sam ja shvatila pomeranja ocnog dna i da moze da dodje do slepila a i plod je poprilicno veliki tako da je bolje ici na c.rez!!!
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Gandra...doktorka ocigledno ne cita knjige...jer su se stvari od prije 20 godina promijenile. Drugo iako se sumnja da je beba velika ( pretpostavljam na osnvu pregleda ) to nije indikacija za carski rez.
UZ u terminu pravi gresku u procjeni tezine bebe oko 10%.
Po definiciji velika beba ( macrosomia ) se smatra beba koja je teska 4500g i vise, sto znaci ako UZ kaze da je beba teska toliko, to moze biti i 4 000 i 5000 g !? sto je bitna razlika.

Macrosomia nije indikacija za carski rez, nego je potrebno probati vaginalni porodjaj, i ako se postave obstetricke indikacije onda je potrebno uraditi isti.

To sto ona govori je odlijepljenje mreznjace ( retinal detachment ) a ja sam Vam navela da se to nije desilo niti kod jedne zene koja se poradjala vaginalno, a od svih koje su imale visoku dioptriju, 45 % se porodilo vaginalno bez ikakvih komplikacija a narocito ne odvajanje retine.

Dakle, Vasa rodjaka ce imati carski rez, prvi a poslije i svaki drugi zbog neobrazovanja svog ginekologa a ne zbog stvarnih indikacija.
U svakom slucaju zelim joj srecu i sve najbolje bebi.
Pozdrav,
ObGyn
Gandra
Aktivan član
Aktivan član

Post od Gandra »

OBgyn, jos jednom puno hvala, sta da se radi, po unutrasnjosti su doktori slabo informisani.Ja sam pokusala da ubedim rodjaku da dodje u Bg ali ona nece pa neka joj rade sekciju.Hvala jos jednom i sve najj!!!
Odgovori