pomozite mi da protumačim dijagnozu

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
violet84
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 06, 2013 5:45 pm

pomozite mi da protumačim dijagnozu

Post od violet84 »

Molim Vas da mi pomognete oko objašnjenja sljedeće dijagnoze: clear cell carcinoma renis pT2?
Naime, mom svekru su prije 20-ak dana dijagnosticirali rak bubrega, nisu rekli ništa osim da je kasno otkriven i da se treba pripremiti na najgore. Prije 7 dana su mu odstranili bubreg, ali su rekli da to neće znatno pomoći.

O kakvoj dijagnozi se radi? Molim da mi objasnite kao laiku koji ne razumije te medicinske termine. Također me zanima šta znači to da ''stanice infiltriraju limfovaskularne prostore''?
Shvatila sam da su ćelije raka zahvatile limfovaskularne prostore, ali ne znam šta predstavlja limfovaskularni prostor.

Bila bih veoma zahvalna kada bi mi neko dao stručan odgovor, da bolje razumijem o čemu se tačno radi.
Bokily
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 31, 2010 1:32 am

Re: pomozite mi da protumačim dijagnozu

Post od Bokily »

Niste mnogo toga napisali, najbolje bi bilo da prekucate otpusnu listu ili makar sve latinske dijagnoze.
Po onome što ste napisali znači da su se pojavile metastaze obzirom da postoji limfovaskularna invazija (metastaza ne postoji ako nema limfovaksularne invazije).
Radi se o jednom od tipova karcinoma bubrega.
Odgovori