Cronova bolest

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
steva g
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 7:42 pm

Cronova bolest

Post od steva g »

Uopšte me niste obradovali. Meni su to objasnili da nije tako komplikovano nego da oporavak traje do mesec dana a za ponovnu operaciju za godinu dana niko nije spominjao. Sada razmišljam da odustanem. Pa koliko izdržim. Inače sada pijem lekove pronizon 20 mg 5 ASA I Ciprocinal. Koliko smem dugo da pijem pronizon?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Ja se izvinjavam ako sam Vam dao pogresnu informaciju, ali cini mi se da je kod ileuma enterostoma neminovna. Nisam hirurg, moj je pacijent imao Crohn na debelom crevu, sa fistulama. U svakom slucaju, ako se ne pravi "vestacki anus", onda operacija jeste jednostavnija. Samo sto je tanko crevo mnogo vaznije za varenje nego debelo crevo, pa je nivo komplikacija potencijalno veci nego kad se odseca debelo crevo...

Pronizon moze da se uzima i nekoliko meseci, uz adekvatnu zastitu zeluca ranisanom, ali i uz neizbezbe posledice kao sto su akne po kozi i slicno. Raspitajte se o novoj terapiji koja se od skora prema specijalnom odobrenju komisije Instituta za gastroenterologiju dodeljuje pojedinim pacijentima, radi se o injekcionoj terapiji koja je slicna hemoterapiji i ciljano leci Crohn-ovu bolest.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Odgovori