Abortus prve trudnoce...

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
pilad
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Okt 21, 2007 6:53 pm

Abortus prve trudnoce...

Post od pilad »

U prvoj (i jedinoj) trudnoci, blago sam krvarila u sedmoj nedelji. Nije to bila klasicna boja krvi, vec sekret tamno-smedje boje. Nisam imala bolove. Doktor u privatnoj ordinaciji mi je rekao da trudnoca nije u redu i uradio abortus. Punih mesec dana sam krvarila, doduse oskudno, uprkos kapima i tabletama. Dr. mi je rekao da je normalno da se krvari u nekim slucajevima i do 40 dana. Niko drugi koga znam nije "ovako prosao". Ono sto me tek sada zabrinjava je ono sto citam ovde, a to je da se pre intervencije MORA odrediti krvna grupa, sto meni nije uradjeno, niti mi je ikada odredjena. Moja nemarnost, moram priznati. Napominjem da je lekar cenjen u mom gradu, sta god to podrazumevalo. Sada, tri godine nakon toga sam odlucila da ostanem ponovo u drugom stanju, ali mi za dva, tri meseca koliko pokusavam jos nije uspelo. Nadjena mi je prvo Eserhija u cervikalnom brisu (ne i u urinokulturi) i posle dve kutije Ciprocinala i 5 injekcija Gentamicina u sledecem nalazu je nije bilo, ali se zato pojavila Klebsiella-Enterobacter, sada i u cervikalnom i u urinokulturi. Trenutno ponovo primam Gentamicin. Pisite sve vezano za moje muke i rasvetlite mi neke stvari, posto doktori nikada nemaju dovoljno vremena i razumevanja. Unapred zahvalna!
OljaA
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 31, 2007 11:48 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od OljaA »

Ovo sto si ti napisala meni uopste ne zvuci na cenjenog doktora!!!

Prvo, da li je na osnovu opravdanog razloga on tebi uradio abortus ili zbog tih mrlja!!!???

Jer, u ranoj trudnoci te mrlje nisu dobre jer ukazuju da moze da se dogodi spontani ali ako se ne dogodi i to stane onda je sve Ok.

Ja sam u prvoj trudnoci imala to i rodila zdravo dete i 5 dana mi je to trajalo u 6-toj nedelji.

A u drugoj trajalo je 9 dana i imala sam pobacaj nakon koga mi reviziju nisu uradili i krvarenje je stalo samo ali je trajalo oko 2 nedelje.

Te mrlje uopste same po sebi nisu razlog za nasilan prekid trudnoce!!!

A drugo morao je da utvrdi Rh, krvna grupa nije bitna, bilo da si 0, A, B ili AB.
Bitno je samo da nisi Rh negativna a otac deteta Rh pozitivan, samo u ovom slucaju dolazi do problema i ti 72 nakon porodjaja, pobacaja ili abortusa moras da primis Rogam zbo neke sledece trudnoce.

Svaka druga kombinacija je ok i ta ti inekcija nije potrebna.
Slika
pilad
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Okt 21, 2007 6:53 pm

Post od pilad »

Olja, hvala! Sramota je da ja do dana danasnjeg ne znam da li sam Rh pozitivna ili negativna. Takvi smo valjda ljudi... dok se, daleko bilo ne desi neka operacija, i ne znamo. Dve nedelje pre tog abortusa sam imala grip i bila pod medikamentima, tako da njemu sve to nije mirisalo na dobro. Ipak bi on, slozices se, vise zaradio da mi je vodio trudnocu. To ima veze sa sledecom bebom, je l' tako? Da , daleko bilo, ne bude u redu?
Silvie
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 12:53 pm

rogam

Post od Silvie »

Rh negativna krvna grupa

Da li znate svoju krvnu grupu? To saznanje je vrlo važan faktor za zdravu trudnoću. Vaš ginekolog će kod prvog pregleda i ustanovljene trudnoće zatražiti od vas da obavite pregled krvne grupe i Rh faktora.
Šta znači vaša krvna grupa

Krvna grupa je bazirana na posebnim molekulima (antigenima) koje "sede" na površini crvenih krvnih zrnaca. Ljudi na svojim crvenim krvnim zrncima mogu imati ili A antigene (krvna grupa A), B antigene (krvna grupa B), oba antigena (krvna grupa AB) ili nijedan (krvna grupa 0). Kada govorimo o Rh faktoru (ili Rhesus faktoru), neki ljudi imaju antigen (Rh +), a neki ljudi ga nemaju (Rh -). Drugim rečima, vaša krvna grupa određena je time koji antigen imate iz koje krvne grupe. Dete nasleđuje Rh pozitivne gene od oca.
Rh osetljivost se može sprečiti

Kroz trudnoću, Rh negativni faktor je jedini od svih krvnih grupa koji izaziva probleme. Organizam Rh negativne majke stvara antitela protiv Rh pozitivnih krvnih zrnaca, čak i onih koji pripadaju vlastitom detetu. To se zove Rh osetljivost.

Većina Rh negativnih majki rodi prvo dete bez teškoća, iako majka može posle porođaja postati "osetljiva" na Rh pozitivnu krv koja ulazi u njen krvotok, pa u sledećoj trudnoći može doći do Rh osetljivosti.

Antitela mame prelaze kroz posteljicu i napadaju crvena krvna zrnca fetusa, što može prourokovati smanjenje istih (hemolitička anemija), kongestivne zastoje srca, pa čak i smrt fetusa. To se zove hemolitička bolest. Srećom, Rh osetljivost se može sprečiti lekom koji se zove Rh imunoglobulin (RhIg, ili Rogam). Od razvitka tih lekova, 1968. godine, sve je manje majki koje su Rh osetljive.
Kada se daje “Rogam”

Lek “Rogam” se daje svim Rh negativnim majkama čiji fetusi mogu biti Rh pozitivni. Kako smo već naveli, fetus može biti Rh pozitivan, ako je i otac Rh pozitivan. Ako su oba roditelja Rh negativna mogu imati samo Rh negativno potomstvo.

RhIg se daje u vreme trudnoće kada postoji verovatnost da Rh pozitivna krv fetusa pređe u krvotok majke. Znači, daje se:

- u slučaju amniocenteze

- spontanog pobačaja ili netipične trudnoće

- odabranog pobačaja

- oko 26. nedelje trudnoće (čime se štiti ostatak trudnoće)

- nakon porođaja

Krvna grupa bebe kontroliše se na porođaju. Ako se ustanovi da je beba takođe Rh negativna, doza RhIg koja se obično daje na porođaju, nije potrebna.
mayana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 17, 2005 3:02 pm

Post od mayana »

ljudi,kako se racuna trudnoca,tj od kad? nelogicno mi je od poslednje menstruacije, jer posle nje jos uvek ne idu plodni dani? ne znam da li cu imati vremena jer sam izgubila sva dokumenta a trebace mi najmanje sedam dana da ih sve povadim, ne bih li dosla do zdravstvene knjizice. bojim se da nije doslo do trudnoce, a nezeljena je. poslednja menstruacija mi je bila 19.09. moze li neko da mi kaze? kako da znam da li mogu da idem na abortus, a pogotovo na taj medikamentni? u totalnoj sam panici!
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 25, 2007 3:28 pm

Post od Ksenija72 »

Za početak kupi u apoteci test za rano otkrivanje trudnoće....ili uradi beta Hcg u nekoj privatnoj laboratoriji...Što se tiče medikamentnog prekida trudnoće on se radi samo do pete nedelje trudnoće...
Sve najbolje
Makana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 26, 2007 6:48 pm

Post od Makana »

Ako si poslednju imala 19.09 i ako si zaista trudna ti si već u 5. nedelji trudnoće....imaš još vremena za sređivanje knjižice....bez panike i samo smireno....
mayana
Novi član
Novi član

Post od mayana »

hvala na podrsci! beta hcg otkriva sigurnu trudnocu? nasla sam u hexalabu za 675 din. je l samo to treba da uradim da otkrijem da l`sam trudna?
Marija M.
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jul 10, 2007 7:39 pm
Kontakt:

Post od Marija M. »

Da ja sam radila kod njih i dobila sam rezultat za nesto vise od sat vremena.To ti je najsigurnije,pozdrav :wink:
mayana
Novi član
Novi član

Post od mayana »

e ljudi, puno vam hvala na svim informacijama!
cvrleGM
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Nov 17, 2013 6:46 pm

Re: Abortus prve trudnoce...

Post od cvrleGM »

Postovani, ja sam Tanja, imam 26 godina. Htela bih da vam postavim jedno pitanje u vezi trudnoce. Usla sam u 28. nedelju i posto sam 0 negativna krvna grupa, doktor u privatnoj klinici mi je rekao da bih sad trebala da primim rogam, a nakon porodjaja ukoliko beba bude Rh +. Anitela su mi negativna. Rekao je da pitam u bolnici svog doktora za recept. Medjutim, rekli su mi u bolnici da po zakonu u Srbiji ne mogu da primim rogam pre porodjaja, jer se to ovde ne praktikuje. Zanima me vase misljenje. Pozdrav, hvala unapred.
MedicinarkaRS
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Nov 17, 2013 10:19 pm

Post od MedicinarkaRS »

Rhogam se prima nakon trudnoce a moze i u 28. nedelji. U tvom slucaju trebas da dobijes i posle trudnoce i u 28. nedelji jer ti je dete Rh+.
Sve zavisi od karaktera lekara, ne oslanjaj se puno na njih.
Trebas primiti Rhogan ali i redovno kontrolisati antitela. Javi sta je bilo i srecno :wink:
cvrleGM
Novi član
Novi član

Post od cvrleGM »

Hvala puno. Pa dete moze biti i negativno na mene, a moze i na oca da nasledi. Suprug je A pozitivna krva grupa. Hvala puno.
cvrleGM
Novi član
Novi član

Re:rogam

Post od cvrleGM »

Da vam javim, primila sam rogam, ali u porodilistu kod dr koji mi je od pocetka vodio trudnocu. Posto u dispanzeru nisu hteli da cuju, jer se ne praktikuje i nema je u drzavnoj apoteci, konsultovala sam se sa mojim dr u porodilistu i kupila je. Kosta 55 eura. Od pocetka sam u porodilistu, jer nisam zaposlena, al morala da predjem i u dispanzer kod izabranog lekara, zbog nekih uputa. Odlezala sam 20-tak min. zbog slucajnih reakcija, sve je ok. A posle porodjaja, ukoliko bude potrebe. Na transfuziji su mi rekli da ce se sad pojaviti neka antitela, al to je samo zbog inekcije, zbog te vestacke terapije, pa vremenom isceznu, pa da znam da se ne uplasim. Pozz :)
Odgovori