Conductio av accelerans congenita?

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
marijana012
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Avg 23, 2013 12:42 pm

Conductio av accelerans congenita?

Post od marijana012 »

Moze li neko strucan da mi pojasni sledecu dijagnozu: conductio av accelerans congenita.

Pre par dana sam dobila nalaze 24h holtera i ovo je bila dijagnoza, inace imam 29 godina, trenutno sam u 20. nedelji trudnoce. Holter sam nosila zbog svakodnevnog preskakanja srca. Koliko je ovo stanje ozbiljno u trudnoci? Doktor mi je rekao da mu se samo javim u slucaju da srce krene da radi, kao sto mi je on opisao, "kao kad nabijes gas automobilu."

Inace ovo su nalazi holtera.

Sve vreme sinusni ritam, min.64, max 143, prosek 91 (middle active 97, middle resting 82). Sve vreme se zapaza skraceni pq interval koji je 0.10sec. Automatizam SA cvora je uredan. ucestale SVES koje su manje od 1% posledica su aberantnog sprovodjenja u sklopu akcelerantnog sprovodjenja. Nije bilo pauza, slozenog poremecaja ritma tipa kupleta, tripleta ni VT-a. Alteracija St segmenta u fizioloskim granicama. Malobrojne sves zbog povremenog aktiviranja akcesornog puta u sklopu kongenitalnog sindroma ubrzanog sprovodjenja. Terapija propranolol 2x20 ali tek od sedmog meseca. I negde se navodi suspektni delta talas. Broj SVPB je 396, a VPB 70, od ukupno 130782.

Unapred hvala.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Re: Conductio av accelerans congenita?

Post od drbgd »

niste ugrozeni.
nakon trudnoce da se na nekom aritmoloskom odeljenju uradi detaljna dijagnostika da li je WPW ili LGL sindrom u pitanju - u svakom slucaju , i za jedno i za drugo stanje se kod asimptomatskih i pacijenata sa slabije izrazenim tegobama ne preporucuje terapija.
kada osetite tahikardiju napnite se kao kad imate tvrdu stolicu.
marijana012
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Avg 23, 2013 12:42 pm

Post od marijana012 »

Hvala Vam puno na odgovoru :) malo ste me utesili i smirili
Imala sam tahikardije pre trudnoce (ne vise od 110), ali je to pripisano prolapsu koji je jedan doktor video na UZ, medjutim ovaj doktor to nije video, cak je dva puta radio UZ i rekao da je sa srcem organski sve u redu, pa sam zato nosila holter. Jako sam se zabrinula jer su tegobe u trudnoci postale jako izrazene i posle ove dijagnoze sam se uplasila jer sam svasta procitala o tom WPW sindromu. Tesila sam se time da mozda nije sve zbog zeluca, posto mi je stomak porastao i da on vrsi pritisak na srce pa otud preskakanja, narocito jer sam imala tahikardije posle malo obilnijeg obroka. Znaci ovo moze da znaci da moze, a i da ne mora biti jedan od ta dva sindroma koje ste spomenuli?
BoskoB
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Feb 18, 2013 1:47 pm

Post od BoskoB »

Ne slušajte ovog nazovi-lekara. Šta ga košta da lupeta?

Ono šta sam ja saznao je da svi preporučuju unos više čiste vode i magnezijuma.
Odgovori