Tumacenje EHO-a srca, pitanja, pomoc

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
markopppp
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 09, 2010 8:26 pm

Tumacenje EHO-a srca, pitanja, pomoc

Post od markopppp »

Pozdrav svima. Prije svega, zelio bih da zamolim ako bi neko strucan bio ljubazan da mi protumaci EHO nalaz srca, pogotovo boldovani dio:

EHO SRCA:
Dimenzije: Ao 25mm;LP 36mm; EDD 49mm; ESD 28mm; IVS 10mm; ZZLK 10mm
Listici mitralne valve fibrozno izmijenjeni,ocuvane pokretljivosti MR u tragu normalnu LP,LK normalnih dimenzija sa u celini ocuvanom sistolnom funkciom.EF LK oko 60%.Koren aorte normalne sirine.AV skleroticno izmijenjen,djelimicno kalcifikovana sa ocuvanom separacijom u sistoli. TV,PV kao i desne supljine izgledaju normalno.Perikard b.o.

Takodje, doktor mi je izmjerio pritisak 140/95 (uglavnom kad se lose osjecam mi je donji diastolicni oko 90 + ) i dao mi da pijem 2,5mg NEBILET tablete svako jutro i da mjerim pritisak 15 dana pa ce nakon tog perioda odluciti sta i kako dalje.... moje je pitanje, posto sam dosta aktivan, da li smijem piti ove tablete koje koliko sam shvatio snizavaju krvni pritisak i usporavaju srcani ritam, i baviti se fizickim aktivnostima voziti biciklo, trcati, voziti motor, itd? I da li su ove tablete opasne za mene jer ponekad dok lezim uvece imam srcanu frekvencu ispod 60, a ponekad i ispod 50 otkucaja u minuti?

Takodje zelim da pitam sledece....u posledenje vrijeme javio mi se jak pritisak u usima, kao kad ronite pa vam se zacepe usi....ovo je jako izrazeno pogotovo kad sjedim za komp (takav mi je posao), kad pada kisa, i kad se penjem na neku nadmorsku visinu, a ponekad se javi bez razloga, i bude toliko jak pritisak da mi smanji sluh i percepciju zuka oko sebe..bio sam kod doktora za sluh, izvrsio je pregled rekao je da je sve ok. Moje pitanje je moze li ovo da se desava zajedno sa osjecajem pijanstva i osjecajem gubitka ravnoteze (ne i teruranja) zbog povisenog pritiska (pogotovo donjeg) ili je ipak ovo posljedica neceg drugog, stresa, umora, itd?

Ukoliko je neko ljubazan molio bih vas da mi da odgovor jer vec duze vrijeme zivim u strahu od ove situacije sto me je zadesila...

Unaprijed zahvalan,

Marko

PS: jos malo cu napuniti 25 godina, nepusac, ne pijem alkohol.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Re: Tumacenje EHO-a srca, pitanja, pomoc

Post od drbgd »

ovaj nalaz nije zabrinjavajuci, ali podrazumeva da na svakih 5 godina treba da radite eho srca. da se vidi da li promene napreduju. jednostavno, kod vas je odredjena sekvenca gena koja ne bi trebalo da bude aktivna - ipak aktivna, i ona uzrokuje promene na listicima valvula.
treba da pripazite na vrednosti holesterola, drzite se zdrave ishrane, a ako su i pored toga povisene, uzmite statine.
sto se tice regulacije pritiska, od 2.5 mg beta blokatora nebivolola vam ne moze biti nista, ali, dugorocno gledano - to nije lek za vas!
javite sta se desava, i sta vam je preporuceno.
markopppp
Novi član
Novi član

Post od markopppp »

Doktore, prije svega da Vam se zahvalim na brzom i direktnom odgovoru.... vjerujte mi da evo vec skoro vise od godinu dana se mucim sa raznim simptomima, dijagnostikovan mi je bio cak i panicni poremecaj i hiatus hernia, a sto je najveci paradoks dok je sve to pocinjalo pritisak mi je uvjek bio idealan 120/80 doduse tada sam bio i vise fizicki aktivan...sad kako sam zavrsio fax, dobio posao, stvarno nemam nekog razloga za pretjeranom nervozom, malo jesam emotivnije prirode ali to nikako ne mogu pripisati ovom stanju u kojem sam se nasao jer sam oduvjek bio takav.... jedini moj veliki problem da kazem jeste upravo ta ishrana, jako se lose hranim ne jedem zdravu hranu i manjak sna, budim se cesto u noci i ne mogu da zaspim, mislim da je i to na neki nacin povezano sa povisenim pritiskom....sinoc sam mjerio i digitalni aparat je pokazao 152/92 i odlucio sam hajde da svratim do hitne pomoci da mi caskom oni izmjere vjerovatno ja aparat pogrijesio, da bi mi doktorica tamo izmjerila 150/100 i i izrazila zabrinutost te mi dala injekciju "desetku" (pretpostavljam 10mg diazepama) koja me je totalno bila opustila i malo i osamutila....medjutim jutros kad sam mjerio pritisak opet je gornji bio preko granice od 140 dok je donji bio 86... stvarno ne znam sta da radim jednostavno ne znam uzrok ovim skokovima pritiska, ne mogu da ih vezem ni za kakvu situaciju....nisam gojazan (mada sam u zadnje vrijeme dobio masne naslage na stomaku koje nikad nisam imao ali moguce da je to od manjka fizicke aktivnosti) ne pijem, ne pusim, drogu nikad nisam probao, vozim biciklo makar jednom nedeljno, relativno sam zdrav uvjek dobra krvna slika, bubrezi su mi zdravi i njih sam kontrolisao, stitna je strukturalno ok samo mi je ponekad TSH bio povisen izmedju 4 - 5.... u hitnoj su mi rekli da uradim opet hormone da vidim da nije bilo kakvih promjena, a to cu danas vec uraditi nakon posla....

sto se tice nebilet beta blokatora, hvala vam takodje na odgovoru, jos samo ako bi bili ljubazni da mi pojasnite da cinjenicu 'da nisu na duzi period za mene'? znaci li to da ne smijem da ih uzimam preko odredjenog vremenskog perioda? I da li postoji neki poseban naci 'skidanja' sa njih ili se moze jednostavno prestati sa uzimanjem?
I dali znaci da imam genetsku predispoziciju za bolest srca, ili jednostavno je mutirao neki gen koji moze izazvati probleme i ako je tako, sta je moglo to uzrokovati?

Ja se izvinjavam sto Vas malo mucim sa pitanjima, ali cijenim da ste jako strucni kroz odgovor sto ste mi dali jer nijedan kardiolog (a posjetio sam ih minimum 3-4) mi nije rekao ovo sto ste mi Vi rekli, a i iskreno uvjek me zanima da naucim nesto novo :)

Veliko Vam hvala,

Marko
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 2:42 pm
Kontakt:

Post od aa_aca »

Да те не бих давио здравственим саветима, прво скокни до мога сајта и прочитај здравствене савете, нарочито оне везане за срце, спавање и нервозу. После тога, ако желиш слободно питај шта те занима. Адреса сајта је у мом профилу: њњњ.аца.рс. :D
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

@markopppp,
beta-blokatori ne stite od naglog skoka pritiska dovoljno kao druga grupa lekova, a to su ace-inhibitori. dalje, nebivolol jeste najnoviji beta-blokator, ali njegov mehanizam dejstva je takav, da je on pre svega izbor kod dijabeticara da bi ih stitio od daljeg propadanja zidova krvnih sudova, usled dejstva dijabeta. ostali efekti koje ima citava grupa beta-blokatora su slabije izrazeni, mada naravno postoje.
dalje, ako gledamo i hemodinamske razloge, a to su promene na valvulama - a kod vas je dokazano eho pregledom da valvule rade normalno, ali ako se imala u vidu zastita - onda je lek izbora za promene na mitralnoj valvuli - propranolol.
i, na kraju, i ne najmanje bitno - beta blokatori mogu uticati na potenciju, sto im je jedna od nuspojava.
sve u svemu, vama nista nece biti od nekoliko nedelja pijenja ovog leka, ali to nije terapija koja je adekvatna.
s obzirom na to da ste pomenuli i panicni poremecaj, kazite - kako ste i kod koga to resili?
obavezno uradite hormone stitaste zlezde.
principi zdrave ishrane su da se jede 5 obroka dnevno, da se dorucak ne preskace, slatkise izbegavati, a kad ih ipak, kao i svako uostalom jedete onda to da bude odmah uz obrok, a ne dovojeno. posle 18, 19h se nista ne uzima od hrane do ujutru, do dorucka.
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

Да ли има каквих опасности код бављења спортом и коришћења бета-блокатора?
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

Пошто нико неће да одговори, ево да напишем оно шта сам сазнао: ИМА. Може веома лако да дође до прекида у раду срца илити народски речено - до смрти.
Alex922
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jun 18, 2013 7:07 pm

Post od Alex922 »

U januaru ove godine sam imala upalu srcane maramice. Posle terapije se sve smirilo, ali se krajem aprila ponovo pojavile tegobe. Uradjen mi je eho srce pa bih volela da mi ga neko protumaci... Aorta u korenu normalne sirine, AV trolisna, ocuvane separacije, uz normalnu LP. LK normalnih dimenzija, ocuvane globalne kontraktilnosti, a septum se slabije krece u odnosu na ZZLK. PMK izduzeniji,gracialan,bez kriterijuma za prolaps uz trivijalnu MR. DSŠ izgledaju normalno, uz PR 1+, trivijalnu TR, a SPDK 26mmHg. Perikradni prostor b.o HVALA UNAPRED!!! :)
markopppp
Novi član
Novi član

Post od markopppp »

aa_aca napisao:Пошто нико неће да одговори, ево да напишем оно шта сам сазнао: ИМА. Може веома лако да дође до прекида у раду срца илити народски речено - до смрти.
gdje se moze saznati vise o ovome?
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

Ја сазнао од стручњака из ВМА. Нисам истраживао даље.
uliks1978
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Feb 21, 2012 9:39 am

Post od uliks1978 »

@Alex922
U pitanju je normalan uz nalaz.Najvažnije je da je perikard čist.Regurgitacije su trivijalne,ali ipak zahtevaju recimo godišnju uz kontrolu srca.Ukoliko idete zubaru zbog vađenja zuba,potrebno je uzimati antibiotike,da bi se predupredio endokarditis.Vodite računa da svaku prehladu odležite,pošto perikarditis ima sklonost da se vrati.Moguće su i neke neprijatne senzacije u grudima(oštar probadajući bol i sl),koje su neretki pratioci osoba koje su imale perikarditis.
ilisrdjan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 25, 2011 1:08 pm

Post od ilisrdjan »

Postovani, imam 42 godine, bio sam hospitalizovan zbog gušenja nedelju dana u bolnici. U otpusnoj listi Dg. I10,Q23.1, I35, I30, K44.
Lekar mi je radio Eho srca i rekao da nešto nije u redu, Molim Vaše mišljenje.

EHO srca Koren aorte 30mm, separacija kuspisa 20mm, leva pretkomora 39mm, desna 21mm, Ao ascedens 31mm, EDD 49mm, ESD 30mm, septum 11mm, zadnji zid 10mm, EF 60%. Mitralni kuspusi sa minimalnim parcijalnim zadebljanjima, normalne pokretljivosti, ZMK lako prolabrira, registruje se MR1+ u levu pretkomoru koja je graničnih dimenzija. L.K. normalnih dimenzija bez jasnih segmentnih ispada u kinetici, u celini deluje očuvane sistolne funkcije, globalna EF 60%. Transmitralni protok uredan. Aorta u korenu normslne širine. Ao valvula deluje po otvranju dvoslojna, listići sklerotično izmenjeni sa manjim mekotkivnim zadebljanjima na DKK, očuvane separacije, doplerom meren gradijent nad aortnim ušćem 18/9 mmHg i narušene koaptacije sa AR1+.TV,PV izgledaju normalno, registruje se TR+1, izmeren SPDK od oko 15mmHg. IAS aneurizmatski izmenjen dez protoka. A. pulmonalis 18mm. Desne srčane šupljine izgledaju normalno. Intenzivniji eho perikarda iza lateroposterionog zida sa minimalnim raslojavanjem listova perikarda do 3mm u dijastoli iza istih regija. Indikovano upućivanje na TEE.

Terapija Concor 5 1x1/2, Cardiopirin, Brufen 400. DA LI IMAM RAZLOGA ZA BRIGU?
imaliovo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 17, 2013 10:49 pm

Post od imaliovo »

Pozdrav!
Ako moze strucna pomoc u tumacenju nalaza eho srca...
Receno mi je da imam zalisak srca,i da cu sa vremenom imati jake bolove,a nisam dobila nikakvu terapiju samo verapamil tablete da pijem. Pa ako moze malo bolje da mi objasnite nalaz...imam 26 godina i da li smijem da se bavim fizickim aktivnostima,posto treniram pa da li moze to da pokorsa moje stanje?
Unaprijed hvala!

Aorta normalnog promjera u korijenu,normalnih zidova. AV trolisna, uredne separacije veluma. Protok na aortnoj valvuli je uredan, aortna valvula kompetentna. LP normalnogpromjera. LK normalnih dimenzija u sistoli i dijastoli, uredne globalne funkcije. Zidovi LK normalne debljine,morfologije i kontraktilnosti. MV morfološki volumenoznijeg PMK koji ima vecu amplitudu pokreta. PMK u sistoli kojenasto ugiba prema LP cineci parcijalni prolaps valvule. Protok na MV je uredan. Postoji blaga MRu tragu duz ZMK. Desne srcane supljine su normalnog izgleda, urednih kavitarnih dimenzija. Na PV nalaz uredan. Na TV postoji blaga regurgitacija. Perikard je bez slobodne tecnosti.EF i FS su ocuvane. Tokom pregleda se registruju povremene kontrakcije srca.
Odgovori