Majka mi ima 56 godina i pre godinu dana je imala predinfarkt i tada joj je potvrđeno da boluje od angine pektoris. Tačno godinu dana kasnije doživela je infarkt.
Skoro je uradila koronarografiju i rečeno joj je da ima zakrčenje 80% i 60% i procena lekara koji su radili je da je ona za bajpas.
Sa tim nalazima je otišla na Dedinje i nakon konzilijuma su joj napisali: "indikovana je balon dilatacija RIA"
Pošto je ona prepadnuta od svega, koga god sretne ima neku priču da joj ispriča (neko dobru, neko lošu - a naravno ona čuje samo loše!) molim nekog da mi malo detaljnije objasni šta je to balon dilatacija, kakva je procedura, kakvi su rezultati nakon toga i bilo šta što je vezano za ceo taj "slučaj".
Unapred zahvalna
BALON DILATACIJA
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Feb 08, 2007 7:45 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Re: BALON DILATACIJA
kod nas je to rutinska intervencija koja se radi u beogradu,novom sadu,nisu.za sad tu ali bice i na drugm mestima.Lola79 napisao:Majka mi ima 56 godina i pre godinu dana je imala predinfarkt i tada joj je potvrđeno da boluje od angine pektoris. Tačno godinu dana kasnije doživela je infarkt.
Skoro je uradila koronarografiju i rečeno joj je da ima zakrčenje 80% i 60% i procena lekara koji su radili je da je ona za bajpas.
Sa tim nalazima je otišla na Dedinje i nakon konzilijuma su joj napisali: "indikovana je balon dilatacija RIA"
Pošto je ona prepadnuta od svega, koga god sretne ima neku priču da joj ispriča (neko dobru, neko lošu - a naravno ona čuje samo loše!) molim nekog da mi malo detaljnije objasni šta je to balon dilatacija, kakva je procedura, kakvi su rezultati nakon toga i bilo šta što je vezano za ceo taj "slučaj".
Unapred zahvalna
radi se o tome da se kateterom dodje do mesta gde je zacepljenje,i nakon toga se plasira balon koji prosiri mesto zacepljenja i ako je indikovano stavi stent(mrezica)sa lekom ili bez da se nebi javila restenoza ili ponovo suzenje arterije na tom mestu.ovo zavisi od toga da li je pacijent sklon restenozama.
rizik je veoma mali,uvek ga ima ali je to sad vec rutina.
nikakvih bolova nema jer arterije nemaju nervne zavrsetke,u pocetku postoji vrlo mali bol kod stavljanja katetera ali se to resava lokalnom anestezijom.
pacijent vec sutradan ide kuci.
za vasu informaciju u holandiji se skoro vise nerade hirurske intervencije by-pas-a vec je primarna balon dilatacija i plasiranje stent-a.
-
- Novi član
obzirom da je RIA,arterija u pitanju,rizik je 0,1%.Lola79 napisao:Sa tim nalazima je otišla na Dedinje i nakon konzilijuma su joj napisali: "indikovana je balon dilatacija RIA"
Unapred zahvalna
ali ga ima i sa time se mora racunati.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 2:42 pm
Pre dve nedelje mom svekru su uradili koronografiju na VMA, sa tim nalazima smo otisli na Dedinje jer je savetovano da se urade 2 by pas-a i rekonstrukcija oba zalistka
Nakon Konzilijuma stavljen je na listu za balon dilataciju (sto je zamena za by pas pretpostavljam prema prethodnom odgovoru) i traze ponovnu koronografiju jer se navodno nevidi nista na snimku sa VMA (ko je tu lud ne bih znala, no nije ni bitno)
E sad mene zanima da li ce mu istovremeno odraditi i koronografiju kad budu radili tu balon dilataciju?
Sta je sa rekonstrukcijom zalistaka, da li to znaci da ce on ici opet na konzilijum nakon ovoga pa na neku drugu listu za operacije
Nakon Konzilijuma stavljen je na listu za balon dilataciju (sto je zamena za by pas pretpostavljam prema prethodnom odgovoru) i traze ponovnu koronografiju jer se navodno nevidi nista na snimku sa VMA (ko je tu lud ne bih znala, no nije ni bitno)
E sad mene zanima da li ce mu istovremeno odraditi i koronografiju kad budu radili tu balon dilataciju?
Sta je sa rekonstrukcijom zalistaka, da li to znaci da ce on ici opet na konzilijum nakon ovoga pa na neku drugu listu za operacije
double trouble is my life
-
- Novi član
vas svekar je ozbiljan i komplikovan srcani bolesnik
sto se tice vma,oni zaista imaju specifican nacin "slikanja"arterija koji nije uobicajen u ostalim kc.te zbog toga verovatno sa dedinja traze rekoronarografiju.
bez gledanja snimka niko nemoze da Vam kaze sta je u pitanju!
balon dilatacija je prosirenje nativne arterije na srcu,a by-pass je premoscavanje arterije venom uzetom sa noge ili ruke,ili koriscenjem arterije mamaria.
znaci nije isto....by-pass i balon dilatacija...naravno da je balon dilatacija bolja jer se ne otvara grudni kos hirurskim putem.
kada se radi koronarografija prakticno se odmah radi i balon dilatacija,sve naravno u zavisnosti od stanja pacijenta i mnogo faktora rizika kojih ima.
zalisci su posebna prica i kad se bude radio by-pass tad se radi rekonstrukcija zalizaka.
sto se tice vma,oni zaista imaju specifican nacin "slikanja"arterija koji nije uobicajen u ostalim kc.te zbog toga verovatno sa dedinja traze rekoronarografiju.
bez gledanja snimka niko nemoze da Vam kaze sta je u pitanju!
balon dilatacija je prosirenje nativne arterije na srcu,a by-pass je premoscavanje arterije venom uzetom sa noge ili ruke,ili koriscenjem arterije mamaria.
znaci nije isto....by-pass i balon dilatacija...naravno da je balon dilatacija bolja jer se ne otvara grudni kos hirurskim putem.
kada se radi koronarografija prakticno se odmah radi i balon dilatacija,sve naravno u zavisnosti od stanja pacijenta i mnogo faktora rizika kojih ima.
zalisci su posebna prica i kad se bude radio by-pass tad se radi rekonstrukcija zalizaka.
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Avg 04, 2013 8:56 pm
Upravo sam juče izašao iz bolnice (gradska na zvezdari- interventna kardiologija) posle urađene balon dilatacije. Imam jedan stent posle akutnog infarkta u februaru ove godine i javila se restenoza. Ovoga puta mi nije ugrađen novi stent, već je samo urađena balon dilatacija. Zbog restenoze i lošeg odgvora na dosadašnju terapiju, povećana mi je na duplo dnevna doza plavix-a.ceca.m napisao:
kod nas je to rutinska intervencija koja se radi u beogradu,novom sadu,nisu.za sad tu ali bice i na drugm mestima.
radi se o tome da se kateterom dodje do mesta gde je zacepljenje,i nakon toga se plasira balon koji prosiri mesto zacepljenja i ako je indikovano stavi stent(mrezica)sa lekom ili bez da se nebi javila restenoza ili ponovo suzenje arterije na tom mestu.ovo zavisi od toga da li je pacijent sklon restenozama.
rizik je veoma mali,uvek ga ima ali je to sad vec rutina.
nikakvih bolova nema jer arterije nemaju nervne zavrsetke,u pocetku postoji vrlo mali bol kod stavljanja katetera ali se to resava lokalnom anestezijom.
pacijent vec sutradan ide kuci.
za vasu informaciju u holandiji se skoro vise nerade hirurske intervencije by-pas-a vec je primarna balon dilatacija i plasiranje stent-a.
Kažete da se ne oseća nikakav bol i da je ova intervencija rutinska. Rutinska sigurno jeste, jer se svaki dan obavljaju brojne takve intervencije. Ono što meni nije jasno je to zašto sam ja osetio jak bol u grudima prilikom ove intervencije?
Pitao sam doktore i oni kažu da je to normalno pa čak i dobro, jer ukazuje na to da su ćelije srca žive. Koga god sam drugoga pitao a ko ima iskustva sa time, nije se žalio na bolove u grudima prilikom koronarografije. Ja sam osetio bol koji se može porediti sa bolom koji je nastupio kada sam imao infarkt.
I sada imam nelagodan osećaj u grudima i blagi bol, dva dana posle intervencije.