Kontakt sociva

Deo foruma gde će stručni saradnici dati odgovor na sva pitanja vezana za očne bolesti, određivanje dioptrije, operativnih zahvata oka.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Nikola010
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Avg 27, 2013 3:39 am

Kontakt sociva

Post od Nikola010 »

Imam jednogodisnja meka sociva,i nosio sam ih 5 puta do sada,ali sam bas bio pazljiv sto se tice odrzavanja,ali jedne veceri kada sam skinuo sociva,ja sam naravno sve dobro,samo sto sam na kraju pre nego sto sam ih stavio u kutijicu za cuvanje,stavio socivo na dlan ,stavio par kapi tecnosti na njemu,i kaziprstom sam ga blago trljao 15 sekunde,samo sto sam isti postupak ponovio sa drugim socivom samo duze oko 30 sekunde ,zato sto mi je slucajo ispalo na plocicama,pa sam ga malo duze trljao sa onutrasnje strane,a posto su sociva u boji,na svetlu se vidi da je ovo prvo socivo vise plavo o dvog drugog,naravno sa unutrasnje strane.I da li je moguce da se socivo nekako istanji ili tako nesto,kako da znam da ne nosim sociva kada prodje godina,da li ce biti neki znak koriscenja na socivu ili? Jelo opasno ovo sto sam malo trljao duze ,pa je zibledela boja.? Hvala
ZoranZoxBg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Dec 09, 2012 9:59 pm

Re: Kontakt sociva

Post od ZoranZoxBg »

Malo je čudno što Vam je oftalmolog preporučio godišnja meka sočiva s obzirom na nove kvalitetnije materijale silikon hirogel sočiva koja se sad proizvode u dnevnoj, mesečnoj ili tromesečnoj varijanti (Ciba, Bausch & Lomb itd.). Generalno, godišnja sočiva se nose godinu dana (sama naziv to implicira), pa ne treba da čekate da Vas žuljaju, bodu i sl. da bi ste prestali da ih nosite. S obzirom da Vam je sočivo ispalo na pločice možda je obrnulo strane...ako Vas žulja, nemojte ga stavljati već idite kod oftalmologa.
mladenpr
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Okt 20, 2013 8:09 am

Re: Kontakt sociva

Post od mladenpr »

Prije nekih godinu dana u Novom Sadu sam odradio pregled i propiusana su mi sociva -0.75 i -1.0. Kupio sam mjesecna sociva B+L. Cekao sam par dana da ih naprave, jer su navodno specijalno za mene (da li zbog cilindra na desnom oku?). Tada mi je receno da sociva imaju nesto manju dioptriju od one koju bi imale naocare, da sam ih uzeo.

U medjuvremenu sam se preselio u Emirate. Problem u vezi ove zemlje je sto se medicinom bave Indusi i Filipinci, u cije znanje bas i nemam povjerenja. Nije rasizam, samo jednostavno imam utisak da nisu sigurni sta rade.

S obzirom da sam potrosio sociva koja sam kupio u Srbiji, opisao sam u jednu radnju koja ima specijalistu oftamologa. Odradila je standardan pregled: prvo onaj aparatic (sa onim balonom iznad nekog puta :D), a potom citanje slova.

Rezultat -1.25 na oba oka s tim da bih na lijevom mogao nositi i -1.5 (negdje izmedju ali nisam htio hljeba preko pogace).

Ipak ono sto me brine jeste da su me posle pregleda pitali hocu li naocare ili sociva. Nikakve razlike u dioptriji nije bilo (kako su mi u Srbiji rekli). Takodje covjek je uzeo sociva direktno sa police i rekao: "Evo, -1.25." Sociva su Air Optix.

Da li su napravili glesku tako da bih ustvari trebao nositi -1.0 ili je sve ok?
Odgovori