Problemi sa stomakom

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
zakal
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Avg 04, 2012 9:59 pm

Problemi sa stomakom

Post od zakal »

Želeo bih jedan savet, shodno mom problemu, jer ne znam gde da se obratim. Molio bih nekoga sa sličnim problemom ili pak nekog doktora da podele neku informaciju sa mnom ili da me barem upute kom doktoru je najbolje da se obratim.

Naime godinama imam problema sa stomačnim tegobama, bukvalno otkad znam za sebe, ali zadnjih meseci stvari izmiču kontroli.

U poslednjih nekoliko meseci sam prestao da konzumiram mnoge stvari koje sam pre mogao i koje i dan danas volim - voće, mlečne proizvode, sokove (gazirane i negazirane), kafu, pa i mesne proizvode. Mlečne proizvode nikada nisam dobro podnosio, i to je normalno, nema svako toleranciju na mlečne proizvode. Ali moj problem je generalno postao noćna mora. Zadnjih meseci većinu stvari koje sam mogao da jedem ne uzimam jer mi stvaraju dijareju. Dijareju imam skoro svakodnevno, i to isključivo posle prvog obroka. Tokom dana nemam dijareju ali imam užasne gasove i nadutost. Bez obzira šta jeo za doručak u većini slučajeva dobijem dijareju ili vrlo meku stolicu koju nikako ne mogu odložiti (što normalan, zdrav čovek može, ukoliko nije u situaciji da izvrši pražnjenje). Za doručak uzimam vrlo lagane stvari poput većeg pakovanja Plazme, ništa previše "teško" za stomak. Dijareja se javi odjednom, pre toga osetim grčeve u stomaku i ono što ja zovem "vrenje". Doktor opšte prakse mi je vremenom promenio puno lekova, ali svi oni ili ne deluju ili deluju delimično. Prvo što mi je doktor dao, pre nekoliko meseci (posle urađenog ultrazvuka, krvne slike i stolice - sve uredno) jeste Ranitidin. I on mi je super rešio sve probleme, i dugo nisam imao nikakvih problema sve dok nije počelo iznenada ponovo. Drugi put Ranitidin više nije davao efekta, pa mi je doktor prepisao reglan i nolpaza. Nažalost, ni ova kombinacija nije dala previše uticaja. Omeprol takođe. I poslednjih nedelja zaista prolazim kroz pakao, pa me zanima kom doktoru da se obratim? Gastroenterologu i endokrinologu? Ovako više ne može...

Samo da napomenem, imam 20 godina i ne konzumiram alkohol.
zakal
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Avg 04, 2012 9:59 pm

Re: Problemi sa stomakom

Post od zakal »

Inače, samo da dodam. Imam apetit i u poslednje vreme sam se prilično ugojio (iako ne uzimam previše hrane).
LogoAlek
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Feb 17, 2012 11:11 pm

Post od LogoAlek »

Cao,evo ja cu pokusati da te usmerim malo,naime imam slican problem kao ti,i eto zanimljivo je da i ja koristim plazmu u danima kada mi nije dobro i ona zaista jedina prija.Ja sam pre par meseci otisao na gastroenterologiju u Zemunsku bolnici,uradili su mi gastrosokopiju(cev u usta pa ti snimaju zeludac,pregled nije strasan kako se cini) i dijagnostikovali su mi gastritis-hronocni.Da li su mi jedan lek,Zeprom,on jeste malo pomogao ali ne u potpunosti s'toga moracu da promenim lek.MOj savet ti je da uzmes uput za gastro i tamo ce da ti odrade sve sto oni smatraju da treba.Ja imam 21 god ali vec 6 godina u nazad muzim muku sa stomakom,prvo kolitis pa sad gastritis i tako...samo opusteno na kraju se svede na to da je jedini lek-NERVOZE BEZ ;) Pozdrav i srecno
quincekap
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 12:21 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od quincekap »

Ja mislim da ti imas Candidu u crevima.Uradi nalaz stolice.Trebalo je da uradis i ranije.3 stolice po mogucstvu. Procitaj vise na nasoj temi o Candidi.
Rouzi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm

Post od Rouzi »

Problemi sa gastritisom,meni jako pomaze kad u 2 dl probiotik jogurta stavim jednu supenu kasiku lanenog semena~zitarica,kupim u prodavnici Zdrave hrane~Ostavim laneno seme u jogurtu 5 minuta potopljenu.Uzimati tri puta ujutro u nedelji,kao dorucak ili dodatak..Jako mi prija..resavate probleme sa varenjem:nadimanje,podrigivanje,kiselina.Sok za bolje varenje?Sok od sargarepe sveze iscedjen cisti jetru,normalizuje njene funkcije,kao i funkciju zucne kese.Iscedite sok od povrca,probajte!SOK OD KUPUSA stiti sluzokozu creva i zeludca i sprecavaju nastanak cira.,a blagotvorno deluje na vec postojeci cir.Sok od KROMPIRA vise od svih drugih sokova deluje na organe za varenje,narocito u kombinaciji sa sokom od sargarepe.Ovaj sok leci cir na zeludcu,hronicni gastritis,pomaze kod gorusice,gasdova,zatvora.Lekovito svojstvo ovog soka osetiete vec treci dan nakon redovnog uzimanja.SOK OD KROMPIRA MOZE DA SE PIJE SAMO OD JULA DO FEBRUARA ,jer se posle toga u njemu nagomilava otrovna materija solanin.Upravo veceram moj jogurt i laneno seme.Kim poboljsava varenje,.Ako patite od nadimanja zeludca,dve kasike kima prelijte sa 250 ml kljucale vode i to rasporedite na tri solje caja koje ce te popiti tokom dana.Ulje iz semena kima pomaze brzem varenju hrane,deluje umirujuce.Nije moranje,ako zelite probajte..Biljke koje u ishrani teraju gasove:cimet,seme anisa,timjan,korijander,muskatni orah.
pivljanin
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 06, 2010 10:17 am

Post od pivljanin »

Kako praviš sok od kupusa?
Rouzi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Rouzi »

Kupus,melem za stomak..Idealan je lek protiv gastritisa,a sprecava i pojavu cira na dvanaestopalacnom crevu.Sok od kupusa:Treba vam Sokovnik,ili neki aparat koji od povrca iscedi sok,kupite omanju glavicu kupusa,skinite spoljsnje listove,losijeg kvaliteta.Isecite kupus na kriske da vam mogu stati u sokovnik,stavite kupus u sokovnik.ONa sredina od kupusa sto je njegov "koren"se odstrani,ne stavlja se u sokovnik.Sok od kupusa odmah popijete tako sveze napravljen.Najbolje je ujutro,mozete ga piti i tri puta dnevno,ne moze vam skoditi,bitno je da se pravi svez.Iscedite sok za jednu solju,,a vi procenite koliko cete piti dnevno taj sok.U*koliko ste cesto "naduvani u predelu stomaka"izbegavajte:gazirana pica,smanjite unos secera jer povecava varenje u zeludcu,izbegavajte pasulj,i "gasovita jela".Bilo bi dobro da smanjite pusenje,sto je kod mene isto problem..ali se bar trudim..Crnu gorku kafu,cak i sladku izbacite!Meni kafa stvara zatvor,i velike smetnje u stomaku.Izbegavam je,ako bas zelim radije uzmem "Tri u jedan"~kesica~,mada ni to ne bi trebala..Ako kuvate kupus,stavite zacin kima pomaze varenju.NAMERNICE KOJE SE PREPORUCUJU OBOLELIMA OD GASTRITISA:Meko kuvana jaja,prepeceni beli hleb,dvopek,testenina,pirinac,polubeli,crni ili integralni hleb.Obrano mleko,jogurt,svez mladi sir,kiselo mleko.ULje~maslinovo,sojino,suncokretovo.Pilece meso~najbolje belo,teletina~kuvana ili na zaru~.Sve vrste ne masne przene ili kuvane ribe.Kuvani krompir,zeleno povrce.Sve vrste voca uz obavezno ljustenje i kuvanje.Zacine je najbolje koristiti u malim kolicinama,ili ih izbegavati~bag,vegeta,itd~Rolati,vocna torte,puding,griz.Prirodni vocni sokovi,slab caj.Izbegavajte ljuto,kiselo.Toliko od mene,to sam dobila od svog lekara.Nadam se da vas nisam nicim opteretila,ili zamorila.
pivljanin
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 06, 2010 10:17 am

Post od pivljanin »

Hvala Vam najlepše. Sve sam probao osim soka od kupusa. A vratio mi se gastritis posle 7-8 godina mira i steže me već par meseci. Još jednom zahvaljujem na savetima.
Rouzi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Rouzi »

SVE NAJBOLJE!! :D
vasa
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jul 12, 2005 1:46 pm

Post od vasa »

ako imate nervozu i problem sa stomakom-probavom-pravi lek je eglonyl
pastet89
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 28, 2013 2:16 pm

Post od pastet89 »

Pozdrav svima,

ovde cu napisati puni program za lecenje gastritisa, zgravice, pa cak i cira, koji sam naucio od jednog veoma dobrog prirodnog lekara u Bugarskoj.

Pre programa, zeleo bih da navedem jednu bitnu stvar. 99% gastroentereologa, dace vam PPI (proton pump inhibitor), koji u stvari moze puno pogorsati situacije, jer dok uzimate te pipule bicete OK, ali postacete zavisni od njih, i cim stanete, pogorsacete se puno vise nego na pocetku. Ovo se zove "PPI acid rebound", vise infoa o tome ima ovde (obavezno procitati!): http://www.webmd.com/heartburn-gerd/new ... x-symptoms

Dakle, preporuka je da se pokusa bez tih lekova (program koji ja dam je stvoren isto od lekara, i on radi bez tih lekova), a ako se puno nalaze, nek se uzmu H2 blokere nego PPI.

Evo sada i puni program:

1. Kombinacije hrana
- jogurt i paradajz (rajcica), jedu se sami i odvojeno od svega ostalog, ili 30 minuta pre drugih hrana, ili bar 2 sati nakon jela.
- NE KOMBINUJU SE kisele hrane i uglehidrate.
* Kisele hrane su: jogurt, limun, sirce itd...
* Uglehidrate su: kruh, krompir, voce, slatko, etc...

Evo jedan primer za upravo losu kombinaciju (koji se javlja vrlo cesto): pita sa jogurtom

2. Propolis (tinktura od apoteka bez recepta)
30 kaplja u malo vode, 3 puta u danu (30 min pre jela).
(Ovo je najbitnije od svega i upravo njime ima uspah cak sto se tice lecenja cira).

3. Caj za gastritis

U biljnoj apoteci kazete da vam prpreme smes od:

Fr. Coriandri
Hb. Hyperici
Hb. Malvae
Fl. Calendulae
Rad. Inulae helenii
Hb. Thymi
Rad. Liquiritiae

2 kasike stavljaju se u 200-250 ml vruce vode pa se onda na casi stavlja nesto za pokrice za oko 10 min (da ne izlazi para). Onda se ceka jos malo da se ohladi pa se pije. Opet - 30 min pre jela, 3 puta, recimo, 5 min pre propolisa.

4. Za smanjivanje HCl u stomaku (isto veoma bitno!)
Opet, 3 puta, 30 min pre jela:
sok od sokovnik, od 1 krompir i 3 sargarepe (mrkve). Pije se odmah nakon pripreme.

5. Seme od lana
2 kasike seme od lana stavljaju se da se kuvaju u 500 ml vode na tihoj vatri oko 15 min. Nakon toga voda je postala kao slina. Pije se samo voda (seme se baca). Opet, 3 puta, 30 min pre jela.

6. Nakon jela
1 kasicisa korijander, progutan sa malo vode.

Voda se ne sme piti za vreme jela. Pije se u velikim kolicinama pre jela, a posle i za vreme njega - ne, jer razredjuje stomacne sokove i onda se pankreas preopterecuje jer mora da radi jos i jos njih...

Sve ovo mozda vam izgleda dugo i dosadno, ali moze vam pomoci da se izlecite permanentno nego ne samo da vas hronicki podrzava kao "normalna" medicina, koja e u stvari cista mafija...
vasa
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jul 12, 2005 1:46 pm

Post od vasa »

Probajte izbaciti sve vrste mlecnih proizvoda-ko ima problema sa varenjem--mozda je to uzrok-meni su smetali i probiotski jogurti-balans i sl
Caj od kantariona mi je dosta pomagao ali dok nisam poceo da radim na sredjivanju nervnog sistema nije bilo puno poboljsanja.
Odgovori