povecane u-amilaze

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
dakili
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Mar 15, 2006 9:18 pm

povecane u-amilaze

Post od dakili »

Moj brat povremeno dobije jake bolove u zelucu i povracanje. Nekad traje i po nedelju dana. Ranije mu se desavalo da takve ,,napade,, ima 3-4 puta godisnje, ali u poslednje vreme je ucestalije i nekad bude i na po dva meseca. Radio je KKS i sve je u redu, jedino je hemoglobin blizu gornje granice, ali i dalje u normali. Urin je takodje dobar. Jedino sto mu ne valja jeste U-amilaza koja je duplo visa od dozvoljene vrednosti. Radio je ultrazvuk abdomena i bubrega i sve je u redu, samo je slezina uvecana, ali blago i receno mu je da je to zanemarljivo. Znaci, i pankreas je u redu. Nakon mesec dana je opet radio amilaze i vrednost U-amilaze je malo veca nego prosli put. Preporuceno muje da uradi RTG gastroduodenuma, sto je i uradio. I tu je sve u redu, jedino u zelicu ima znakova hipersekrecije. Sad ceka da mu se zakaze kod interniste, pa da vidimo sta dalje.
U medjuvremenu, mene interesuje da li povecana amilaza moze da ima veze sa njegovim cestim bolovima u zelucu i povracanjem, i kako smanjiti njenu vrednost. Da li je moguce da nesto nije u redu sa pankreasom a da se to ne vidi na ultrazvuku? Da napomenem da su vrednosti amilaze u krvi u redu.
Radio je i test na helikobakteriju i negativan je.
Hvala unapred, svaka informacija bi mi dobro dosla.
dakili
Stalni član
Stalni  član

Re: povecane u-amilaze

Post od dakili »

I dalje isti problem, ima li ko da mi odgovori? Svaka pomoc bi bila dobrodosla. lekari smatraju da je sve na nervnoj bazi, a nervozan je uzasno
AnnaLove0809
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Okt 06, 2013 3:12 pm

Post od AnnaLove0809 »

I ja trenutno imam slicne probleme... da li je on nasao uzrok svojih problema?
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Dea »

Ja imam takve simtome, ali imam Morbus Krona.
AnnaLove0809
Novi član
Novi član

Post od AnnaLove0809 »

Radila sam analize u sredu, sve je u redu, sem U amilaza koje su 565, u mokraci su mi leukociti oko 45 (takodje povecani) i pise - masa bakterija. Urin sam dala na urinokulturu, stigao mi rezultat da nema izolovanih patogenih bakterija... Inace, nemam nikakvih tegoba koji ukazuju na urinarnu infekciju. Ostali nalazi su mi: S - albumin 51, 6. S - amilaza 35, S - ukupni proteini 78, 3. S - holesterol 4, 21. K - glukoza 4, 80. S - Na 142, 3. S - K 4, 68. S - kreatinin 90, 4. S - trigliceridi 0, 92. AST 15, ALT 14. S - urea 4, 5. P - fibrinogen 5,88. S - CRP 0,62. Krvna slika dobra. Isla sam na ultrazvuk abdomena, opisao da su mi svi organi u redu. Pre dva meseca sam radila gastroskopiju, napisao je Gerb tip A, ali ja ne osecam nikakve tegobe. Lekaru sam se javila zbog bola sa leve strane okrajka grudne kosti koji se sirio u ledja, mada je on prisutan vec dva meseca, samo ovog puta bio intenzivniji. Bila sam i na utrazvuk srca, sve je u redu. I sedimentacija mi je malo ubrzana 11 /24. Da napomenem, popila sam malo alkohola u ponedeljak vece, a krv sam davala u sredu ujutru i ciklus mi je trajao do dana pre davanja krvi i urina. Danas opet dala krv da mi odrade alfa amilaze,pankreasne amilaze i lipazu, ali u privatnoj jednoj ordinaciji. Čekam rezultate i tresem se.
dakili
Stalni član
Stalni  član

Post od dakili »

Njemu je tek na drugom ultrazvuku abdomena, utvrdjeno da ima hronicnu upalu tankog creva. Pio je antibiotike, nekoliko puta mu je ponavljana terapija i sad je koliko-toliko ok. Nema vise povracanje i jake bolove, ali ima povecano ,,krcanje,, creva...bas se cuje i pri tom ima bolove, ali ne jake...
AnnaLove0809
Novi član
Novi član

Post od AnnaLove0809 »

Ja nemam takve tegobe, ne povraćam, nemam problema sa stolicom, ali sam trenutno prestravljena. Inače, imam 21 godinu.
Odgovori