Kardio vjezbe

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
kafkazelko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 26, 2013 4:07 pm

Kardio vjezbe

Post od kafkazelko »

Pozdrav. Imam uredne nalaze srca, EKG, holter, dva puta radio ultrazvuk. U redu je sve, osim epizoda tahikardije (70ak) i do 250 u minuti. Prosjecno 85. Inace patim od panicnog poremecaja i distonije. Imam problema sa disanjem,i neuredno je, sa plitkim udisanjem. Imam i zacepljen nos cesto. Pritisak mi se u fizickom naporu krece do 180 (sistolni), tj. na trcanju, ali brzo padne kada mirujem i bude manje vise normalan, nekad 120-80, nekad 130-90. Nisam radio fizikalni pregled pluca, sinusa itd. Da li mogu ja raditi karf. vjezbe, tipa trcanje,sklekove itd/ s obzirom na asinhrono disanje? Imam 27 godina. Pozz
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Re: Kardio vjezbe

Post od drbgd »

srcani parametri su u redu.
kako je postavljena dijagnoza anksioznosti, ako prethodno nisu iskljuceni somatski razlozi smetnji sa disanjem?? morate pregledati pluca.
morate resiti i probleme sa zapusenim nosem - idite kod alergologa i orl.
kafkazelko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 26, 2013 4:07 pm

Post od kafkazelko »

drbgd napisao:srcani parametri su u redu.
kako je postavljena dijagnoza anksioznosti, ako prethodno nisu iskljuceni somatski razlozi smetnji sa disanjem?? morate pregledati pluca.
morate resiti i probleme sa zapusenim nosem - idite kod alergologa i orl.

Postavljena je tako da sam par puta imao napade panike, pogotovo u guzvi ili u autobusu. Ja se ne slazem u potpunosti da anksioznost uzrokuje sve moje probleme. Prihvatio sam da je imam. Ali zacepljen nos, u pola ljeta, nije znak anksioznosti. Nemam glavobolju gotovo nikad, samo zacepljen nos. Imao sam problema sa osjecajem knedle u grlu, nepravilno disanje, preskakanje srca, respiratornu aritmiju, kasljucanje konstantno, otisao doktorici porodicne medicine koja mi je rekla da imam DNV. Nije nezainteresovana osoba, pa da "zbrza" pregled, bliza mi je rodica i uvjerena je da je DNV. Medjutim, ja sam ipak otisao internisti, koji je ustanovio to isto (DNV) bez da sam mu ja sugerisao da imam distoniju, jer sam htio da sam dodje do zakljucka. Napisao je u nalazu da imam to i globalno blagu hiperkineziju. Pregledao tiroidnu zlijezdu, srce, bubrege. Kasnije sam imao problema sa palpitacijama, "padanjem mraka na oci" usljed fizickog napora pa sam otisao kardiologu i uradio holter, ultrazvuk, ekg. Nije nasao nista alarmantno, ali jeste epizode tahikardije, resp. aritmiju, i jednu epizodu apsolutne aritmije. Frekvenca od 250 mi je bila dok sam putovao autobusom. Cim sam izasao smirilo se. Doktorica mi je "slusala" pluca, rekla da imam neujednaceno disanje, ali kao rezultat anksioznosti. Popijem recimo Apaurin, smiri mi se stanje. Poslala me drugom doktoru. Tako su ustanovili da imam paroksizmalnu anksioznost pracenu panicnim napadima. Stanje mi se popravilo, promjenom ishrane, ponasanja i razmisljanja. Ali i dalje imam disajne poteskoce, i ponekad mi se dah "ukrade". Navikao sam od rane mladosti na fizicke napore (igrao sam fudbal od 8. godine) i osjecam da imam snagu, samo je disanje problem.
Otici cu pulmologu, uradit alergotest, otici ORL-u.
Pitali ste kako su mi ustanovili anksioznost. Tako sto sam zavrsavao u hitnoj gdje su mi administrovali Apaurin :) Uvijek su radili EKG kada sam dolazio. Sada nemam tih problema, ali bih zelio vjezbati, i disanje je jedini problem. Imam lupanje srca dok trcim, ali znam da nisam jos spreman, tek sam poceo trcati nakon vise od pola godine.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

ovo je trebalo da ste sve napisali vec u prvom postu!
osim curenja nosa, koje treba da se leci kod alergologa, prakticno sve ostalo je zbog anksioznosti.
idite kod psihijatra-psihoanaliticara. anksioznost se ne leci benzodijazepinima, nego psihoterapijom i drugim grupama lekova, a benzodijazepini su samo privremeni.
Odgovori