Sta jos uraditi pre ICSI-ja -molim Obgyn za savet

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
djole71
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 27, 2006 3:41 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Sta jos uraditi pre ICSI-ja -molim Obgyn za savet

Post od djole71 »

Postovana Obgyn,
13 godina sam u braku i isto toliko vodim borbu sa sterilitetom ali rezultata nazalost nema.Imam 35god.pusac,ne pijem,ne koristim drogu,ne koristim nikakve lekove,od operacija meniskus u 17god,zucna kesa u 34.god.
Laparoskopija '97 god: Uterus kruskastog oblika,normalne velicine,glatke povrsine,mobilan,jasnog perimetrijuma.Obe tube vidljive celom duzinom,jasnih ampuloinfudibularnih segmenata,jasnih fimbrija.Izmedju ligamenata sakrouterina postoji nekoliko trakastih ognjista endometrioze.
Radi se o relativno normalnom nalazu unutrasnjih genitalnih organa.

Po meni ovaj nalaz nije bio normalan zbog endometrioze,ali na nju ni tada ni sada niko ne obraca paznju,znaci nisam lecena nikada

Suprug ima 37 god,pusac,ne pije,ne koristi drogu,od lekova ne koristi nista,nije imao operacije.Spermogram varira od azospermije do oligospermije.Lecen kod prof.dr Micica(Nolvadex,Syntocinon,Mucodin,Gonal F,),medjutim nije bilo poboljsanja.Testisi ,prostata,brisevi,spermokultura je uredu tako da je uzrok loseg spermograma nepoznat.Napominjem da nam je '96 radjena IUI ,gde je kod njega metodom PESA dobijeno 13 miliona pokretnih spermatozoida.
Od '98- 2004 god 4puta smo radili ICSI.Jedan u klinici "Papic" i tri u "Jevremovoj" kod dr.LJubica.2002 ICSI je bio uspesan,ubacena 4 embriona ali sam u 6. nedelji imala spontani.Posle toga na UZ uocen septum i miom u materici.Radjena histeroskopija.Elektrohiruski recesiran septum i nacinjena biopsija endometrijuma na zadnjem zidu.Histopatoloski nalaz pokazao da se radi o adenomiozi.Predlozen mi je ICSI jer trudnoca "leci" adenomiozu(tako mi je objasnjeno).2004 uradjen nazalost neuspesan.
Molim Vas za savet,sta biste mi Vi preporucili da proverim,uradim.Vas savet bi mi puno znacio.
Unapred zahvalna,mozda nekad mama,za sada samo Djole.
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Dragi Djole,
Veoma mi je zao sto ste prosli kroz sve te kvazi ambulante za lijecenje steriliteta ukljucujuci i Jevremovu ? O Papicima sam vec cula od mnogih pacijentkinja ovdje na osnovu njihovih prica i loseg iskustva, da je odlazak kod njih obicno bacanje para i maltretiranje, a na osnovu pristupa odredjenim problemima koji uzrokuju infertilitet, dosla sam do zakljucka da je jedino sto oni zaista dobro rade, jeste da znaju kako da uzmu pare od pacijenta, posto poslije toga prestaje bilo kakva profesionalna i ljudska odgovornost za pacijenta. Katastrofa !!!
I danas oni bacaju embrione i stavljaju zene u nepotrebne stimulacije, umjesto da zamrzavaju iste i uzimaju u pola manje para za slijedeci proces. NO...zaboravite na to...

O Jevremovoj su misljenja podijeljenja...govorim na osnovu iskustva pacijentkinja...ali ono sto ja moram da upitam jeste slijedece: Kako se jednom univerzitetskom docentu/profesoru moze potkrasti greska da se na HSG ne prepozna uterine septum i da se na takvu kontraindikaciju za IVF/ICSI radi procedura ne jednom nego 3 puta !!! Pa ko je ovdje lud ???
Drugo pitanje jeste zasto se vracaju 4 embriona ??? Od toga se odustalo u svijetu jos prije 2000 !! jer je povecano sa vecim brojem spontanih, jer i kada se desi da prezive mora da se radi redukcija embriona...u svijetu se godinama vracaju samo 2 emriona prilikom transfera a ostali se zamrzavaju za slijedeci postupak, pri kome cijena istog treba da bude manja vise nego 50% !

Taj ko Vam je radio laparoskopiju 1997 ! je trebalo da odstrani endometriozu jer ona po sebi moze da bude uzrok infertiliteta da nista drugo ne postoji, a kod Vas postoji i muski faktor, sto je azospermija / oligospermija.

Puno su Vas vukli i potrosili Vasih 13 godina zivota a o parama da ne govorim, to je obicna pljacka !! i profesionalni missmanagement !!! Sramota...dobro je da Vam jos nisu ubili nadu da mozete da ostvarite trudnocu.

Idemo dalje...ne znam ko Vam je ovo rekao, ali je obicna nebuloza...
nacinjena biopsija endometrijuma na zadnjem zidu.Histopatoloski nalaz pokazao da se radi o adenomiozi
...za Vasu informaciju endometrijum jeste sluznica koja oblaze matericnu supljinu i ako se napravi biopsija bilo koje strane materice dobicete endometrijum ! Ako govorimo o adenomiozi, onda je definisemo kao prisutnost endometrijuma u misicu materice ( miometrijum ) od koga se kiretazom ne dobija uzorak miometrijuma. Dijagnoza se obicno postavlja poslije histerektomije ( odstranjivanja uterusa ), jer se ne vidi na UZ, jer kiretaza ne uzima uzorak misica nego endometrijuma. DA li ste Vi zaista imali septum ? Ako pronadjete otpusnice iz bolnice ( jer pretpostavljam da su Vas primili u bolnicu ) prepisite mi nalaz da to mozemo da rascistimo.

Slijedece objasnjenje
Predlozen mi je ICSI jer trudnoca "leci" adenomiozu(tako mi je objasnjeno).
je naravno pogresno !!! jer prvo endometrioza je hronicno oboljenje ! drugo mi ne znamo lijek za lijecenje endometrioze, jer da znamo uradili bismo cuda. Mi znamo kako da kontrolisemo oboljenje, i to je sve.

Trudnoca ne lijeci endometriozu, nego posto je ista ovisna o hormonima, u trudnoci jajnici miruju, nemate ovulacije i menstruacije, nemate skokove hormona pa prema tome, tijelo se nalazi u jednom prirodnom stanju hormonalnog mirovanja ( slicno menopauzi ) pa zene u toku trudnoce nemaju sirenje oboljenja i sve tegobe odlaze kao 'rukom odnesene'. Poslije trudnoce je situacija individualna, neke zene osjecaju poboljsanje, a neke iste tegobe kao i prije trudnoce.

Nadam se da imate novca nakon ovih svih uzaludnih trosenja i bacanja para navodnim strucnjacima ! i da mozete da se pripremite za novu proceduru. Ovog puta morate da nadjete pravog IVF strucnjaka i da ne investirate u neodgovorne i neprofesionalne ginekologe ! Investirajte u svoju nadu pravilnim izborom IVF specijaliste !!!

Da rezimiramo...
U Vasem braku se radi o muskom faktoru uzroka steriliteta i
mozda kod Vas promjena na jajovodima i karlici uzrokovanim endometriozom, koja ako je tamo moze da se odstrani i poslije koje da je kod Vaseg supruga sve u redu, bi trudnoca bila vrlo vjerovatna i bez ICSI.

Niste napisali kada je Vas suprug radio analizu sperme poslednji put ? Ako se nista nije radilo od 2004, potrebno je ponoviti istu ! Kod nalaza koji je on imao preporucljivo je uraditi kariotip ( hromozomsku analizu ) jer se kod astenospermiej/ oligospermije ponekad nalaze udruzene hromozomske anomalije koje ne mogu dovesti do normalne trudnoce.
Dakle za supruga, ponoviti analizu sperme, spermokulturu, i kariotip.

Ako Vi niste ponavljali nikakve testove poslije 2004. godine potrebno je da se uradi :
- laparoskopiju i test sa metilenskim plavim da se provjeri prohodnost jajovoda, iako ta prohodnost kod Vas koji idete na IVF nije bitna, kada se vec radi laparoskopija potrebno je i to uraditi zbog kompletnosti pregleda i procjene Vasih genitalnih organa.

Posto imate redovne cikluse nije potrebno da se radi nikakva hormonalna analiza ! Ako ste sigurni u Vaseg supruga da nema vanbracna seksualna iskustva i u samu sebe, onda nije potrebno raditi niti testove na "115" bakterija koje se rade svuda u Beogradu, naravno nepotrebno !

Kuda da idete ? Zene koje imaju slican problem ( Blonde, Nijenina...) su otvorile izvrstan topic o ICSI i ja bih preporucila da procitate isti. MIslim da od svih velikih IVF strucnjaka kolege u Sloveniji jedini rade po priblizno svjetskim kriterijima i mislim da imaju najbolju opremu i da su najsavjesniji. Povezite se sa tim mladim zenama i skupite informacije koje su Vam potrebne. Laparoskopiju bih Vam preporucila da radi onaj ginekolog koji ce da radi i IVF, jer su iskustva po Yu gradovima vrlo sarolika, ukljucujuci i Valjevo.

Zelim Vam srecu i sve najbolje i nadam se da ce Vam ovo koliko toliko pomoci. Ja mrzim da 'sjeckam' ova Vasa iskustva, ali nemoguce je shvatiti sta je problem i kako ga rijesiti ako se ne pristupi detaljnoj analizi svakom mogucem faktoru.

Postoji jos jedan vic koji bih Vam rekla, ali ne znam da li ovo cita jos neko osim Vas...Svako dobro i javite se sa planom.

p.s. Na Vasoj strani su godine...oboje ste jso mladi i to je super !!! imate jos vremena, nadam se i para.
Pozdrav,
ObGyn
djole71
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od djole71 »

Postovana Obgyn,

Najpre da Vam se zahvalim na brzom,iscrpnom odgovoru,koji je na zalost samo potvrdio moje sumnje u ispravnost lekara.Izvinjavam se sto Vam nisam odmah odgovorila ali je bilo problema sa konekcijom.Prekucacu Vam sve Nalaze koje imam da razresimo postojanje ili nepostojanje septuma.Takodje bi Vas zamolila da pogledate moje UZ nalaze od pre par dana jer mi je i tu nesto sumnjivo.

Zbog problema sa konekcijom saljem prvo ovu poruku ako uspem poslacu Vam i nalaze.

Unapred zahvalna,Djole
Vas savet mi mnogo znaci
djole71
Novi član
Novi član
Kontakt:

da razjasnimo jos i ovo,molim ObGyn

Post od djole71 »

Postovana ObGyn,

Evo mojih nalaza sa laparoskopije i histeroskopije.Molim Vase misljenje i da mi pomognete da razjasnim par stvari:
1.Da li je moguce da se septum ne uoci prilikom laparoskopije?
2.Da li je moguce da se "stvorio"kasnije(nakon intervencije)
3.Kako se dijagnostikuje septum?(meni je "nadjen" na UZ pregledu)

Laparoskopija Radjena 97god:

Uterus kruskastog oblika,normalne velicine,glatke povrsine,mobilan jasnog perimetrijuma.
Obe tube vidljive celom duzinom,jasnih ampuloinfudibularnih segmenata,jasnih fimbrija.
Oba ovarijuma normalne velicine,izbrazdane povrsine,mobilna.Izmedju ligamenata sakrouterina postoji nekoliko trakastih ognjista endometrioze.
Transcervikalno iniciran indigokarmin,evidentno pasira abdominalne ostijume obe tube.Radi se o makroskopski relativno normalnom nalazu unutrasnjih genitalnih organa.

Videohysteroscopio et resectio septi uteri et biopsio endometrii facta est
radjeno 2004god

Cervikalni kanal dug 3,5cm normalne gradje.Kavum uterusa dubok oko 5,5cm naglasenih rogova sa vidljivim ostijumima obe tube i fibroznim septumom.Matericna supljina je sa belicastim hiperplasticnimgranuliranim i obilno vaskularizovanim endometrijumom.
Nacinjena je biopsija endometrija na zadnjem zidu a zatim elektrohiruski recesiran septum.
dobijeni materijal poslat na patohistolosku analizu i detekciju infekcija.

Histopatoloski i mikrobioloski pregled

mikrobioloski nalaz uredan.
malignih promena nema.
dg:Adenomyosis

Nijedan lekar mi nikada nije protumacio ove nalaze,na svako moje pitanje odgovor je bio "Ma sve je u redu,Vi ionako radite ICSI"?!!!

Od moje zadnje posete ginekologu prosle su 2god pa sam pre 15 dana otisla da se prekontrolisem i dozivela jos jedno razocarenje.Naime doktorka je na desnim jajniku uocila "hiperehogenu cisticnu formaciju 1.86x1.55cm" bio je to 8.dan ciklusa.Zakazala je jos jedan UZ 12.dana ciklusa i stanje je nepromenjeno tj."formacija "je jos tu.Kad sam je pitala sta je to,dobila sam odgovor:"Pa znate moze da bude cista ko cista,moze da bude hemoragicna cista,moze da bude endometrioticna cista a Vi ionako idete na ICSI pa to nije ni bitno"
U svemu tome treba ostati normalan,ja valjda to i jesam samo sto sam se pogubila i vise ne znam da li treba da brinem zbog te "formacije" na desnom jajniku .

Molim Vas jos jednom za savet i Vase misljenje jer mi je to putokaz za dalje "radove".

Za sada imam nameru da posaljem sve nalaze u LJubljanu i Maribor i da na osnovu njihovih odgovora i Vasih saveta odlucim sta dalje.

Unapred zahvalna!
djole71
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od djole71 »

Ovo je samo da se iscupam iz onih reklama,ne zamerite mi.
djole71
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od djole71 »

:lol: da se vratim na prvu stranu .
Naćka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Dec 26, 2012 3:15 pm

Re: Sta jos uraditi pre ICSI-ja -molim Obgyn za savet

Post od Naćka »

Pozdrav svima.Može li neko da mi ovaj nalaz protumači:
TVUZ pregled:uterus u AVF dimenzija 65x40x35mm miometrijum homogen,endometrijum 2.6mm tanak rana proliferativna faza,bez razdvajanja u fundusu.Oba jajnika u ovarijalnim fosama i sa po nekoliko natralnih folikula( 4-6 ) na oba jajnika
Odgovori