Imam 15 godi treniram nogomet vec 9 god,kada smo radili sistematski pregled prije godinu dana i imao sam nekave bezazlene aritmije,isao sam na pregled,radio ekg,ultrazvuk i holter,krv vadio.Doktor mi je rekao da nije nista ozbiljno,imao sam malo povisen CK u krvi i lijeva pretkomora malo veca nego obicno,al' rekao je da je to najvjerovatnije od treniranja,da sam zdrav i da mogu nastaviti.Nastavio sam trenirat,opet smo imali preglede i sve je bilo u redu.Danas smo opet imali pregled i dokotor mi je rekao da imam ekstrasistole,sto sam i ponekad osjecao kad stavim ruku na vrat,2 brza otkucaja pa jedan stane,al' nisam imao nikakvih smetnji i sl. tako da nisam obracao paznju na to sve dok mi doktor nije rekao da ih imam.Rekao mi je da opet uradim pregled
Zanima me da li su opasne i moze li se nastaviti trenirati,da li trebam opet raditi preglede,jer sma ih radio prije manje od godinu dana.
I da visok sam 187cm i tezak 67kg,cuo sam da i nagli rast moze izazvati aritmije.
Zaboravio sam navesti da su mi otkucaji pri naporu normalni,neisam primjetio ekstrasistole.
Ekstrasistole,pomoc
Re: Ekstrasistole,pomoc
Nužno je biti oprezan,obzirom na Vaše godine.Preporuka je da svakako uradite dodatne preglede,pre svega stres test da bi se videlo kako srce radi pod opterećenjem.Obratite se specijalisti za sportsku medicinu.