Da li je Manitol zaista najbolji lek za ishemični šlog?

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Boki71
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 27, 2006 10:36 pm

Da li je Manitol zaista najbolji lek za ishemični šlog?

Post od Boki71 »

Moja majka je doživela šlog pre dva dana i primljena je kao hitan slučaj u bolnicu. Desna strana tela joj je oduzeta i ima značajno oštećenu moć govora (mada razume sve što joj se kaže i ona sama može da formuliše misli, ali izgovaranje je problem). Mislim da joj je dijagnoza ishemični šlog, mada tek treba da razgovaram sa njenom lekarkom (dosada nisam mogao nikad da je nađem u vreme poseta pacijentima).

Od kada mi je majka primljena u bolnicu posetio sam je dva puta i primetio sam da uvek prima jedino infuziju leka Manitol. Pogledao sam njen bolnički list koji joj stoji zakačen za krevet i vidi se da je Manitol izgleda njena glavna terapija. Jednom je primila fraxiparin i bromazepam, izvesni lek po imenu Zenix, kao i još par nekih drugih lekova kojima nisam zapamtio imena ali ne deluju kao glavni lekovi za šlog.

Pregledajući medicinske sajtove na Internetu gde se govori o načinu lečenja akutnog ishemičnog šloga sasvim je očigledno da se praktično NIGDE ne preporučuje tretman manitolom kao prvi izbor i glavni način terapije. Štaviše, postoje naučne studije koje dovode u pitanje njegovu delotvornost:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17636655
AUTHORS' CONCLUSIONS:
There is currently not enough evidence to support the routine use of mannitol in acute stroke patients. Further trials are needed to confirm or refute whether mannitol is beneficial in acute stroke.
Koliko vidim, glavni lekovi za lečenje ovog stanja su aspirin, alteplase, clopidogrel, warfarin i još neki, ali se baš nigde ne spominje manitol kao glavni lek za terapiju ishemičkog šloga.

Želeo bih da pitam da li je manitol zaista preporučljiv kao terapija za šlog, da li je on zaista uobičajen izbor u takvim situacijama kod nas, i da li bi možda trebalo da predložim lekarima da o svom trošku nabavim neki bolji lek?
Dejanbg
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Apr 19, 2006 12:02 am

Re: Da li je Manitol zaista najbolji lek za ishemični šlog?

Post od Dejanbg »

Manitol nije lek za moždani udar nego za edem mozga koji nastaje posledično.
Postoje lekovi koji se daju za rekanalizaciju krvnog suda koji je doveo do ishemijskog udara, ali ga je potrebno dati u prva 3 sata da bi imao povoljan efekat, a treba biti oprezan jer sa sobom nosi rizik od krvarenja, tako da doktori moraju pažljivo da procene da li će ga dati...

Za sam moždani udar u suštini ne postoje konkretni lekovi.
Boki71
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 27, 2006 10:36 pm

Post od Boki71 »

Zanimljivo, ali evo čak i na Australijskom sajtu gde se opisuje preporučeni tretman za pacijente sa ishemičnim šlogom pominje se manitol, ali ne kao preporučeni već kao nepreporučljiv tretman za ishemični šlog.
Medical treatment

Drug treatments include aspirin, thrombolytics and antihypertensives. Anticoagulation, neuroprotection, steroids, mannitol and glycerol have been shown to be ineffective or harmful.

(Prevod)
Tretman medikamentima uključuje aspirin, trombolitike i antihipertenzive. Antikoagulacija, neuroprotektivi, steroidi, manitol i glicerol su se pokazali kao neefikasni ili štetni.
http://www.australianprescriber.com/mag ... 7/5/120/3/
Dejanbg
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Apr 19, 2006 12:02 am

Post od Dejanbg »

Koliko vidim to je samo jedan njihov naučni rad, i to su njihovi rezultati, i ceo taj rad se odnosi na rani tretman.
Odgovori