Neredovni ciklus - pms ili trudnoća

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
bojana_88
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 22, 2013 12:23 am

Neredovni ciklus - pms ili trudnoća

Post od bojana_88 »

Ovako, ovo mi je prvi post i izvinjavam se što sam tako dosadna da odmah zapitkujem kao na šalteru.

Imam prilično neredovne menstruacije već godinama, ali nisam se odlučila da ih regulišem kontraceptivnim pilulama. Unošenje hormona bez preke potrebe mi ne deluje nimalo privlačno.

Menstruacija mi kasni sedam dana što i nije toliko čudno s obzirom da mi se već dešavalo, ali ovaj put imam razloga za sumnju jer sam prošli mesec sa momkom imala nezaštićene odnose u par navrata. Svi simptomi pmsa kao i inače su prisutni. Karakterističan bol u 'donjem stomaku', nadutost, povećane grudi, klasična pms nervoza, pustošenje frižidera, pa i slabi osip po licu i dekolte zoni. E, sad, surfujući i tražeći odgovore po internetu, videla sam da mnoge žene imaju ove ili neke od ovih simptoma i u ranoj trudnoći i to me je malo zabrinulo jer nisam sigurna da sam spremna da imam dete.
Ostale simptome kao što su često mokrenje, mučnina, preosetljivost na mirise ili ukuse nemam, ali ni to ne mora ništa da znači jer ih mnoge žene takođe nemaju.
Znam da će vaš logičan odgovor biti da uradim test bilo onaj iz apoteke bilo hcg beta analizu krvi i planiram to da uradim u narednih nekoliko dana ukoliko ne dobijem (ne bih volela da pre odlaska na posao saznam 'srećne vesti', pa čekam vikend), a osećam se, kao što rekoh, kao da svakog časa trebam da dobijem.
I da, još da napomenem, da sam prošli mesec iznenađujuće dobila ranije nekih nedelju dana otprilike, što se retko dešava.

Zanima me vaše mišljenje, da li bi ovo poslednje navedeno moglo da bude odgovor i zapravo me možda još više zanima kako mogu biti sigurna da mi je doktor dao prave kontraceptivne pilule sledećeg meseca, pošto ova kašnjenja stvarno znaju ponekad da me izbezume. Koliko je analiza krvi pre prepisivanja pouzdan pokazatelj?

Izvinjavam se ako su moja pitanja pomalo glupava i hvala unapred na odgovorima.
Odgovori